I Love Italy
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop

I Love Italy

blog o Itálii

akceAktuality a zajímavosti z Itálie

Co je vlastně italské espresso

Co je vlastně italské espresso

Jak už víte z minulého článku (zde), absolvovala jsem v Miláně před pár týdny profi kurz pro baristy u italské společnosti Caffe Hardy. Dneska mám pro vás další článek, takové volné pokračování toho předešlého. Povíme si něco málo o tom, co jsem se naučila o italském espressu. 

Hned na začátek si vymezíme pojmy. Slovo „piccolo“ znamená v italštině malý a tím to končí. Nic společného s kafem nemá, Italové ho k žádnému vysvětlování ohledně velikosti kafe nepoužívají a asi ani nikdy nebudou. Je to čistě český výmysl (některé naše restaurace či bary ho dokonce rádi nabízejí ve svém menu), my se ale nenecháme zmást a řekneme si, co to vlastně espresso je 🙂 .

caffe hardy

caffe hardy

Na druhou stranu ani pojem espresso však není úplně správný. Italové ho totiž běžně používají, když si objednávají v baru kafe. Pokud ale chceme být puntičkáři, espresso neznamená určitý druh kafe, ale ve skutečnosti je to označení metody pro extrakci kafe. Ale necháme jim ho, protože espresso vzniklo právě v Itálii, někde před 120 lety.

S jeho vznikem je spojeno i vynalezení páky (té, do které se namleté kafe dává – italsky se tomu říká „il porta caffe“), kterou vymyslel jistý pan Bozzera. Jeho jméno najdeme i na spoustě kávovarů (my měli možnost obdivovat starší kávovary s nápisem Bozzera v jedné hotelové škole). Existují i další metody extrakce, ale ty si necháme na příště…

stroj na kafe

Takže proč vlastně začínáme dnes právě s espressem? Protože tvoří základ pro všechny další druhy italských kafí, tedy např. cappuccino, latte macchiato, caffe macchiato a spol.

Pokud si tedy v Itálii v jakémkoliv baru objednáte jednoduše caffè, caffè espresso, espresso…dostanete stále to stejné kafe. 

Jak by mělo takové caffè espresso vypadat? 

Pro každého Itala dobrá kvalita kafe znamená dobrá pěna (italsky „crema“). Správná pěna by měla na kafi vydržet okolo 3-4 minut, pokud zmizí během pár sekund, tak espresso není dobře udělané. 

kafe s krémem

 

Pěna, ale i celá chuť kafe je ovlivněna tzv. modelem 5 M. Jakmile jakákoliv jeho jedna část chybí nebo není v pořádku, tak i výsledek nebude takový, jaký by měl být. 

Co tvoří tento model?
– monorigine e mescola (blend – neboli směs zrn)
– macinatura (mletí)
– mano (ruka baristy)
– macchina (stroj – kávovar)
– manutenzione (údržba)

Nezdá se to, ale i taková ruka baristy je strašně důležitá a může udělat velký rozdíl. My jsme na kurzu byli tři a měli jsme za úkol udělat espresso. Člověk by to neřekl, ale při stejném postupu, na podobných strojích, se stejným kafem i mletím, každé kafe vonělo i chutnalo jinak! Protože ruka baristy nebyla stejná…

Správné espresso by nemělo být příliš tmavé nebo příliš světlé. Správná barva je „nocciola“ – oříškově hnědá. Důležité je i „tygrování“ (žíhání), které se na pravé italském espressu vytvoří. Správné množství pomleté kávy je 7 gramů na jedno espresso. Káva je protlačena horkou vodou o síle kolem 9 barů a správné teplotě okolo 90 -95°C.

kafe3

kafe hardy2
Důležitá je i rychlost, kterou vytéká z kávovaru. Nemělo by doslova téct a ani naopak pomalu kapat. Správně by mělo pomalu vytékat po dobu 20 – 30 sekund. 

Udělat správně jedno espresso může být i věda…takže do dalších detailů se podíváme zase příště! 

 

náš tým milujeme itálii

 

Co je vlastně italské espresso was last modified: 16 března, 2016 by Zuzka

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window)

Přečtěte si také

předchozí článek
Lekce italštiny č.4 – výslovnost
následující článek
Vaše Itálie: Italská dolce vita

Mohlo by vás také zajímat

Návštěva italské ambasády a degustace delikates z regionu...

Gastronomie regionu Umbria – 2.část

Kurzy vaření italské kuchyně právě začínají!

Novinka! Kurz italštiny v Liberci

Představení regionu Friuli Venezia Giulia na italské ambasádě

Kurz vaření italské kuchyně

Azienda Agricola Tre Pini…rodinné bio vinařství

Představení Italsko-české obchodní komory

Kurz vaření italské kuchyně

Gastronomie regionu Apulie…setkání na italské ambasádě

4 komentáře

Bebe 21/03/2016 - 1.14

Moc zajímavý článek! A vůbec jsem netušila, že by pěna měla vydržet 3-4 minuty!
Těším se na pokračování! 🙂
Bebe

Reply
Zuzka 21/03/2016 - 11.46

Tak to mám radost 🙂 Budu se snažit vypracovat pěkně i ten další!

Reply
Rozianne 17/03/2016 - 7.28

Užitečný článek.

Reply

Napsat komentář Zrušit odpověď

O mně

O mně

Ahoj, jsem Zuzka a Itálie je mou vášní. Přečtěte si o tom, jak a proč vznikl tento blog...

Jak na dokonalou pizzu?

https://youtu.be/EBg7VAyANpI
Můžete ji připravit i v klasické troubě... Stačí mít doma pizza kámen a vědět, jak správně připravit těsto na pizzu!

Italské produkty

pizza kámen 1890 Kč

Exkluzivní zrnková káva z Apulie 289 Kč

Top/sukně Itálie 590 Kč

Náramek v italském stylu 369 Kč

Exkluzivní italská mletá káva 199 Kč

Dovolená na míru

Chcete poznat autentickou Itálii? Sestavím vám dovolenou na míru. Stačí, když si vyberete lokalitu a něco společně vymyslíme. Co třeba gastro dovolená v Apulii? Je to jen na vás.
https://www.youtube.com/watch?v=mlP5vEkTUpE&t=11s

Kurzy vaření italské kuchyně

https://www.youtube.com/watch?v=Qv7wgoznTAE

Sledujte můj Youtube kanál

https://www.youtube.com/watch?v=yE_09gh98jQ&t=62s

Facebook

Facebook

Nejoblíbenější recepty

  • 1

    Jak na domácí těstoviny

    30/11/2016
  • 2

    Jak na domácí italskou pizzu

    26/10/2017
  • 3

    Základní rajčatová omáčka

    09/05/2014

Recepty dle chodů

  • Aperitivo (aperitiv)
  • Antipasti (předkrmy)
  • Primi (první chody)
  • Secondi (druhé chody)
  • Contorni (přílohy)
  • Dolci (dezerty)

Italština online

Lekce italštiny č.13 – základní pozdravy

12/Čvc/2016

Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

16/Úno/2016

Lekce italštiny č.2 – výslovnost

22/Úno/2016

Lekce italštiny č.15 – sloveso být

30/Srp/2016

Lekce italštiny č.3 – výslovnost

01/Bře/2016

Vaše články z dovolené

Vaše Itálie: 7 důvodů proč navštívit italské Dolomity

14/Čvn/2018

Vaše Itálie: Letní dovolená v Itálii

28/Kvě/2018

Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

20/Lis/2017

Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi

16/Bře/2017

Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

21/Úno/2017

Italové v ČR

Italové v ČR – Andrea ze střední Itálie...

28/Kvě/2020

Italové u nás: Matteo Mariani

01/Led/2018

Italové u nás: Gianluca Girardi

11/Srp/2017

Italové u nás: Carolina Soldati

30/Bře/2017

Italové u nás: Alessandra Marletta

02/Bře/2017

Nejoblíbenější lokality

  • 1

    Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou

    15/07/2015
  • 2

    Benátky…co vidět, tipy a průvodce

    19/08/2017
  • 3

    Řím…aneb co vidět za jeden den

    05/11/2015

Přihlašte se k odběru novinek

Zaregistrujte se k odběru nejnovějších receptů, tipů na cestování, online lekcí italštiny a veškerých novinek na blogu!

Při odběru novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle podmínek ochrany osobních údajů a se soubory cookies.

Mohlo by vás zajímat

aperitivo boloňské ragú cestování dezerty domácí těstoviny frittata gastronomie Italové v ČR italská kuchyně italské restaurace koktejly krátké těstoviny kurz vaření kuřecí maso lanýže lekce italštiny mořské plody online lekce italštiny ovoce penne pizza pizza kámen polévky předkrmy rady a tipy rajčata rajčatová omáčka rajčatové omáčky ravioli regionální speciality ricotta risotto ryby salát soutěž spaghetti tortellini těstoviny s lanýžem Vaše Itálie vegan vegetariánské recepty zajímavosti zapečené těstoviny zelenina zmrzlina
  • REKLAMA
  • KONTAKT
  • OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ
  • COOKIES

@2019 - I Love Italy


Zpět nahoru
Spravovat Souhlas s cookies
Tato webová stránka používá soubory cookies za účelem řádného a bezpečného fungování webové stránky, zachování nastavení, zaznamenávání údajů o používání webové stránky a přizpůsobování zobrazovaného reklamního obsahu.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistické
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketingové
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}
 

Loading Comments...