I Love Italy
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop

I Love Italy

blog o Itálii

Ingredience

Ricotta…tajemství její chutě

Ricotta…tajemství její chutě

Ricotta je v Itálii velmi oblíbenou surovinou používanou na řadu vybraných receptů, jak slaných tak i sladkých. Mylně se ricotta považuje za sýr, jedná se o mléčný výrobek, který se vyrábí ze syrovátky (tekutina, která vzniká právě při výrobě sýra). Její kvalitu ovlivňuje především použité mléko, které může být kravské, ale existují varianty i z ovčího, kozího nebo z bůvolího mléka. Již staří Římané si vychutnávali tuto italskou delikatesu!

Ricotta se vyrábí po celé Itálii, ta nejprodávanější pochází z regionu Lazio (pozn. oblast Říma), známá jako ricotta romana d.o.p. Dalšími významnými regiony její produkce jsou také například Campagnia, Puglia, Sardínie, Sicílie, Abruzzo a další. Vyrábí se nejen v klasickém provedení, ale můžeme tu najít také další druhy.

čerstvá ricotta gran moravia

První co stojí za zmínku je rozhodně solená ricotta (na Sicílii známá pod názvem „ricotta funnata“). Tento druh je velmi oblíbený hlavně na jihu Itálie díky své výraznější chuti a pevnější formě. Solí se zpravidla hrubou mořskou solí, poté následuje její několikadenní zrání. Jednou z jejích variant je také přidání chilli papriček, typické pro některé speciality z Kalábrie, Sicílie či Apulie. Její významné místo najdeme právě v lokální kuchyni, kde se strouhá na některé pokrmy namísto klasického parmezánu. 

Další je ricotta forte, pikantní a krémovější než ta předchozí. Používá se na ochucení omáček, jako náplň do smažených panzerotti (říká se jim také calzone, mají typickou formu ve tvaru půlměsíce, jsou připravené z těsta na pizzu), Tento druh ricotty se také roztírá na bruschetty.

Zajímavou variantou je také uzená ricotta, vyráběná na jihu Itálie z kozího mléka.

Další alternativou bývá přidání mléka či smetany během výrobního procesu. V tomto případě je však ricotta tučnější.čerstvá ricotta gran moravia

Kromě Itálie ji najdeme také například ve Francii, Řecku, Španělsku či na Maltě. Ricotta se dá dnes sehnat v řadě českých supermarketů nebo ve specializovaných italských prodejnách. Její zajímavou charakteristikou je rozhodně nízký obsah kalorií, řada výživných vlastností a „lehkost“.

Co s takovou ricottou můžeme připravit za delikatesu? Rozhodně nejslavnějším italským receptem jsou cannoli siciliani (typický dezert vyráběný na Sicílii, obohacený pistáciemi nebo třeba čokoládou). Obecně se používá také jako náplň do těstovin, přidává se do omáček na těstoviny, připravují se z ní různé krémy či dezerty aj.

Recepty z ricotty:

Mezi dezerty by vás mohl potěšit Budino di ricotta (recept zde), jeho příprava je rychlá a jednoduchá. Recept pochází se staré italské kuchařky z 19. století. Pro milovníky sladkých pěn tu mám Mousse di ricotta (recept zde) se spoustou čokolády a šťavnatými blumami. 

Vegetariány by mohly nadchnout ricottové „karbanátky“ Polpettine di ricotta (recept zde). Jednoduchý předkrm Involtini di prosciutto e ricotta, který vytvoříte z italského prosciutta a ricotty (recept zde). 

A aby tu nechyběly ani těstoviny, mám tu pro vás oblíbené vrtule Fusilli con ricotta e pancetta (recept zde) nebo naprosto úžasné obří těstoviny ve tvaru mušle plněné ricottou a špenátem Conchiglioni con ricotta e spinaci (recept zde). A na závěr náplň do mých oblíbených ravioli s ricottou a špenátem (recept zde).

Tak a teď už jen dobrou chuť a budu se opět těšit na zprávy od vás o vašem vaření! 🙂

plněné těstoviny ricotta špenát

fusilli s ricottou

ricotta a prosciutto italské

Ricotta…tajemství její chutě was last modified: 19 února, 2016 by Zuzka

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window)

Přečtěte si také

předchozí článek
Zajímavosti z Itálie: největší motorka světa je italská!
následující článek
Rocca Flea…malá pevnost uprostřed Apenin

Mohlo by vás také zajímat

Vongole (mušle srdcovky)

Výborné italské ragú za pár minut

Olivový olej Bonamini…obrovské překvapení aneb odpoledne naplněné radostí

Tajemství těstovin…díl 1.

Jak na domácí těstoviny

Lanýže..aneb italská delikatesa

Gelatina di vino (želatina z vína)

3 komentáře

Krém z ricotty, čokolády a kávy | 04/03/2018 - 20.28

[…] recept je připraven z italské ricotty. Ta patří mezi moje oblíbené suroviny, protože z ní můžete připravit velkou spoustu […]

Reply
LenkaB 20/02/2016 - 15.57

Tie pochúťky vyzerajú mňamózne.
Nevedela som, že sa vyrába aj z kozieho mlieka, skúsim nájsť. Kravské mlieko nemôžem, a tak som si myslela, že túto pochúťku už viac jesť nemôžem. ĎAKUJEM !

Reply
Zuzka 20/02/2016 - 18.20

Tak to mám radost! Já viděla ricottu z ovčího mléka v libereckém Makru, tak snad vám to při hledání trochu pomůže 🙂

Reply

Napsat komentář Zrušit odpověď

O mně

O mně

Ahoj, jsem Zuzka a Itálie je mou vášní. Přečtěte si o tom, jak a proč vznikl tento blog...

Jak na dokonalou pizzu?

https://youtu.be/EBg7VAyANpI
Můžete ji připravit i v klasické troubě... Stačí mít doma pizza kámen a vědět, jak správně připravit těsto na pizzu!

Italské produkty

pizza kámen 1890 Kč

Exkluzivní zrnková káva z Apulie 289 Kč

Top/sukně Itálie 590 Kč

Náramek v italském stylu 369 Kč

Exkluzivní italská mletá káva 199 Kč

Dovolená na míru

Chcete poznat autentickou Itálii? Sestavím vám dovolenou na míru. Stačí, když si vyberete lokalitu a něco společně vymyslíme. Co třeba gastro dovolená v Apulii? Je to jen na vás.
https://www.youtube.com/watch?v=mlP5vEkTUpE&t=11s

Kurzy vaření italské kuchyně

https://www.youtube.com/watch?v=Qv7wgoznTAE

Sledujte můj Youtube kanál

https://www.youtube.com/watch?v=yE_09gh98jQ&t=62s

Facebook

Facebook

Nejoblíbenější recepty

  • 1

    Jak na domácí těstoviny

    30/11/2016
  • 2

    Jak na domácí italskou pizzu

    26/10/2017
  • 3

    Základní rajčatová omáčka

    09/05/2014

Recepty dle chodů

  • Aperitivo (aperitiv)
  • Antipasti (předkrmy)
  • Primi (první chody)
  • Secondi (druhé chody)
  • Contorni (přílohy)
  • Dolci (dezerty)

Italština online

Lekce italštiny č.13 – základní pozdravy

12/Čvc/2016

Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

16/Úno/2016

Lekce italštiny č.2 – výslovnost

22/Úno/2016

Lekce italštiny č.15 – sloveso být

30/Srp/2016

Lekce italštiny č.3 – výslovnost

01/Bře/2016

Vaše články z dovolené

Vaše Itálie: 7 důvodů proč navštívit italské Dolomity

14/Čvn/2018

Vaše Itálie: Letní dovolená v Itálii

28/Kvě/2018

Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

20/Lis/2017

Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi

16/Bře/2017

Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

21/Úno/2017

Italové v ČR

Italové v ČR – Andrea ze střední Itálie...

28/Kvě/2020

Italové u nás: Matteo Mariani

01/Led/2018

Italové u nás: Gianluca Girardi

11/Srp/2017

Italové u nás: Carolina Soldati

30/Bře/2017

Italové u nás: Alessandra Marletta

02/Bře/2017

Nejoblíbenější lokality

  • 1

    Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou

    15/07/2015
  • 2

    Benátky…co vidět, tipy a průvodce

    19/08/2017
  • 3

    Řím…aneb co vidět za jeden den

    05/11/2015

Přihlašte se k odběru novinek

Zaregistrujte se k odběru nejnovějších receptů, tipů na cestování, online lekcí italštiny a veškerých novinek na blogu!

Při odběru novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle podmínek ochrany osobních údajů a se soubory cookies.

Mohlo by vás zajímat

aperitivo boloňské ragú cestování dezerty domácí těstoviny frittata gastronomie Italové v ČR italská kuchyně italské restaurace koktejly krátké těstoviny kurz vaření kuřecí maso lanýže lekce italštiny mořské plody online lekce italštiny ovoce penne pizza pizza kámen polévky předkrmy rady a tipy rajčata rajčatová omáčka rajčatové omáčky ravioli regionální speciality ricotta risotto ryby salát soutěž spaghetti tortellini těstoviny s lanýžem Vaše Itálie vegan vegetariánské recepty zajímavosti zapečené těstoviny zelenina zmrzlina
  • REKLAMA
  • KONTAKT
  • OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ
  • COOKIES

@2019 - I Love Italy


Zpět nahoru
Spravovat Souhlas s cookies
Tato webová stránka používá soubory cookies za účelem řádného a bezpečného fungování webové stránky, zachování nastavení, zaznamenávání údajů o používání webové stránky a přizpůsobování zobrazovaného reklamního obsahu.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistické
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketingové
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}
 

Loading Comments...