Na tento recept se chystám už dlouho. V Itálii jsem si piadinu hrozně oblíbila a nechápu, že mi trvalo takovou dobu ji zkusit připravit i tady u nás. Když jsem se probírala různými kuchařkami (prozkoumala jsem i moji stoletou od Pellegrina Artusi), tak jsem zjistila, že recept je neskutečně jednoduchý.
Jedná se o tradiční pokrm regionu Emilia-Romagna a nepotřebujete k němu nic jiného než mouku, sádlo a vodu (na samotné těsto). Další ingredience už záleží hlavně na vás. V Itálii se dělají piadiny na několik různých způsobů, já mám nejraději mozzarella-prosciutto-rukola (tuhle kombinaci najdete v dnešním receptu). Výborná je ale i piadina s parmezánem, vlašskými ořechy, také s lanýži, salsicciou či vegetariánské.
Ingredience (pro 2 osoby):
250 g hladké mouky
50 g sádla
špetka soli
1/4 pytlíčku jedlé sody
125 ml vody
prosciutto (množství dle chuti)
2 ks mozzarelly
rukola (množství dle chuti)
extra-panenský olivový olej
Postup:
Na dřevěnou desku vysypeme mouku, uvnitř vytvoříme důlek, do kterého postupně přidáváme vodu. Smícháme všechny ingredience a vypracujeme těsto, které rozdělíme na dva díly. Z každého vytvarujeme kouli a necháme alespoň 30 minut odpočinout.
Připravíme si na plotnu pánev a rozehřejeme ji na maximum. Mezitím naše těsto vyválíme do tenké placky, kterou opečeme z obou stran na pánvi. Stačí asi 3 minuty na každé straně. Do těsta děláme v průběhu vaření dírky vidličkou, aby se nám na něm nevytvořily bubliny.
Hotovou placku naplníme zbytkem surovin na jedné polovině, zakápneme olivovým olejem a piadinu přehneme.
7 komentáře
[…] pokrm jsme si představili v tradičním slaném provedení s prosciuttem, mozzarellou a rajčaty (recept na piadina romagnola […]
Dobrý den,
nechybí tam droždí? Nebo to je prostě jen jeden z druhů piadin?
Děkuji
Dobrý den, nechybí. Většinou se do originálního receptu dává místo něj jedlá soda, ale můžete použít samozřejmě i droždí. Takové varianty také existují.
Joooo, la piadina. Zkoušel jsem několikrát. Obyčejná, ale voňavá placka. Se šunkou, mozzarellou a rajčaty, vše zakapáno olejem EVO, bašta. Jediný problém mám vždy s přehnutím placky na polovinu, praská. Možná to je moc už propečené, možná je tam málo vepřového sádla, nevím. Každopádně jsem to zbaštil s chutí. 🙂
Já si piadinu v Itálii zamilovala. Opravdu v jednoduchosti je krása! Jak říkáte, stačí mozzarella, rajčata a šunka a člověk má hned lepší den 🙂 .
moc krásně to vypadá, takovou placičku zatím neznám, ale italskou kuchyni mám obecně moc ráda 🙂
Je to vynikajicí, určitě zkuste 🙂