I Love Italy
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop

I Love Italy

blog o Itálii

Gurmánské specialityItalské receptySecondi (druhé chody)

Piadina romagnola

Piadina romagnola

Na tento recept se chystám už dlouho. V Itálii jsem si piadinu hrozně oblíbila a nechápu, že mi trvalo takovou dobu ji zkusit připravit i tady u nás. Když jsem se probírala různými kuchařkami (prozkoumala jsem i moji stoletou od Pellegrina Artusi), tak jsem zjistila, že recept je neskutečně jednoduchý.

Jedná se o tradiční pokrm regionu Emilia-Romagna a nepotřebujete k němu nic jiného než mouku, sádlo a vodu (na samotné těsto). Další ingredience už záleží hlavně na vás. V Itálii se dělají piadiny na několik různých způsobů, já mám nejraději mozzarella-prosciutto-rukola (tuhle kombinaci najdete v dnešním receptu). Výborná je ale i piadina s parmezánem, vlašskými ořechy, také s lanýži, salsicciou či vegetariánské.

piadina romagnola

Ingredience (pro 2 osoby):
250 g hladké mouky
50 g sádla
špetka soli
1/4 pytlíčku jedlé sody
125 ml vody
prosciutto (množství dle chuti)
2 ks mozzarelly
rukola (množství dle chuti)
extra-panenský olivový olej

Postup:

Na dřevěnou desku vysypeme mouku, uvnitř vytvoříme důlek, do kterého postupně přidáváme vodu. Smícháme všechny ingredience a vypracujeme těsto, které rozdělíme na dva díly. Z každého vytvarujeme kouli a necháme alespoň 30 minut odpočinout.
Připravíme si na plotnu pánev a rozehřejeme ji na maximum. Mezitím naše těsto vyválíme do tenké placky, kterou opečeme z obou stran na pánvi. Stačí asi 3 minuty na každé straně. Do těsta děláme v průběhu vaření dírky vidličkou, aby se nám na něm nevytvořily bubliny.
Hotovou placku naplníme zbytkem surovin na jedné polovině, zakápneme olivovým olejem a piadinu přehneme.

italská piadina piadina italská piadina romagnola

Piadina romagnola was last modified: 23 ledna, 2017 by Zuzka

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window)

Přečtěte si také

předchozí článek
Lekce italštiny č.11 – určitý člen
následující článek
Vaše Itálie: Božská zmrzlina

Mohlo by vás také zajímat

Penne s mletým masem – „Penne con la...

Stoccafisso mantecato (benátský krém z tresky)

Osvěžující koktejl plný pomerančů a prosecca

Tortellini con burro e salvia (tortellini s máslem...

Risotto con prosecco e basilico (rizoto s proseccem...

Aperol Spritz…aneb skvělý drink na italský aperitiv

Bucatini all’amatriciana (italské bucatini amatriciana)

Sorbetto all´arancia (pomerančový sorbet)

Bruschetta al pomodoro (bruschetta s rajčaty)

Gnocchi al ragù

7 komentáře

Piadina s čokoládou a mascarpone | 14/04/2018 - 7.06

[…] pokrm jsme si představili v tradičním slaném provedení s prosciuttem, mozzarellou a rajčaty (recept na piadina romagnola […]

Reply
Alisa 06/06/2017 - 11.51

Dobrý den,

nechybí tam droždí? Nebo to je prostě jen jeden z druhů piadin?

Děkuji

Reply
Zuzka 07/06/2017 - 6.25

Dobrý den, nechybí. Většinou se do originálního receptu dává místo něj jedlá soda, ale můžete použít samozřejmě i droždí. Takové varianty také existují.

Reply
Paolo Azzurro 01/07/2016 - 18.10

Joooo, la piadina. Zkoušel jsem několikrát. Obyčejná, ale voňavá placka. Se šunkou, mozzarellou a rajčaty, vše zakapáno olejem EVO, bašta. Jediný problém mám vždy s přehnutím placky na polovinu, praská. Možná to je moc už propečené, možná je tam málo vepřového sádla, nevím. Každopádně jsem to zbaštil s chutí. 🙂

Reply
Zuzka 05/07/2016 - 10.23

Já si piadinu v Itálii zamilovala. Opravdu v jednoduchosti je krása! Jak říkáte, stačí mozzarella, rajčata a šunka a člověk má hned lepší den 🙂 .

Reply
Amellia 27/05/2016 - 14.21

moc krásně to vypadá, takovou placičku zatím neznám, ale italskou kuchyni mám obecně moc ráda 🙂

Reply
Zuzka 30/05/2016 - 7.39

Je to vynikajicí, určitě zkuste 🙂

Reply

Napsat komentář Zrušit odpověď

O mně

O mně

Ahoj, jsem Zuzka a Itálie je mou vášní. Přečtěte si o tom, jak a proč vznikl tento blog...

Jak na dokonalou pizzu?

https://youtu.be/EBg7VAyANpI
Můžete ji připravit i v klasické troubě... Stačí mít doma pizza kámen a vědět, jak správně připravit těsto na pizzu!

Italské produkty

pizza kámen 1890 Kč

Exkluzivní zrnková káva z Apulie 289 Kč

Top/sukně Itálie 590 Kč

Náramek v italském stylu 369 Kč

Exkluzivní italská mletá káva 199 Kč

Dovolená na míru

Chcete poznat autentickou Itálii? Sestavím vám dovolenou na míru. Stačí, když si vyberete lokalitu a něco společně vymyslíme. Co třeba gastro dovolená v Apulii? Je to jen na vás.
https://www.youtube.com/watch?v=mlP5vEkTUpE&t=11s

Kurzy vaření italské kuchyně

https://www.youtube.com/watch?v=Qv7wgoznTAE

Sledujte můj Youtube kanál

https://www.youtube.com/watch?v=yE_09gh98jQ&t=62s

Facebook

Facebook

Nejoblíbenější recepty

  • 1

    Jak na domácí těstoviny

    30/11/2016
  • 2

    Jak na domácí italskou pizzu

    26/10/2017
  • 3

    Základní rajčatová omáčka

    09/05/2014

Recepty dle chodů

  • Aperitivo (aperitiv)
  • Antipasti (předkrmy)
  • Primi (první chody)
  • Secondi (druhé chody)
  • Contorni (přílohy)
  • Dolci (dezerty)

Italština online

Lekce italštiny č.13 – základní pozdravy

12/Čvc/2016

Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

16/Úno/2016

Lekce italštiny č.2 – výslovnost

22/Úno/2016

Lekce italštiny č.15 – sloveso být

30/Srp/2016

Lekce italštiny č.3 – výslovnost

01/Bře/2016

Vaše články z dovolené

Vaše Itálie: 7 důvodů proč navštívit italské Dolomity

14/Čvn/2018

Vaše Itálie: Letní dovolená v Itálii

28/Kvě/2018

Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

20/Lis/2017

Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi

16/Bře/2017

Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

21/Úno/2017

Italové v ČR

Italové v ČR – Andrea ze střední Itálie...

28/Kvě/2020

Italové u nás: Matteo Mariani

01/Led/2018

Italové u nás: Gianluca Girardi

11/Srp/2017

Italové u nás: Carolina Soldati

30/Bře/2017

Italové u nás: Alessandra Marletta

02/Bře/2017

Nejoblíbenější lokality

  • 1

    Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou

    15/07/2015
  • 2

    Benátky…co vidět, tipy a průvodce

    19/08/2017
  • 3

    Řím…aneb co vidět za jeden den

    05/11/2015

Přihlašte se k odběru novinek

Zaregistrujte se k odběru nejnovějších receptů, tipů na cestování, online lekcí italštiny a veškerých novinek na blogu!

Při odběru novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle podmínek ochrany osobních údajů a se soubory cookies.

Mohlo by vás zajímat

aperitivo boloňské ragú cestování dezerty domácí těstoviny frittata gastronomie Italové v ČR italská kuchyně italské restaurace koktejly krátké těstoviny kurz vaření kuřecí maso lanýže lekce italštiny mořské plody online lekce italštiny ovoce penne pizza pizza kámen polévky předkrmy rady a tipy rajčata rajčatová omáčka rajčatové omáčky ravioli regionální speciality ricotta risotto ryby salát soutěž spaghetti tortellini těstoviny s lanýžem Vaše Itálie vegan vegetariánské recepty zajímavosti zapečené těstoviny zelenina zmrzlina
  • REKLAMA
  • KONTAKT
  • OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ
  • COOKIES

@2019 - I Love Italy


Zpět nahoru
Spravovat Souhlas s cookies
Tato webová stránka používá soubory cookies za účelem řádného a bezpečného fungování webové stránky, zachování nastavení, zaznamenávání údajů o používání webové stránky a přizpůsobování zobrazovaného reklamního obsahu.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistické
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketingové
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}
 

Loading Comments...