I Love Italy
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop

I Love Italy

blog o Itálii

Aktuality a zajímavosti z ItálieUmbria (Umbrie)

Gastronomie regionu Umbria – 1.část

Gastronomie regionu Umbria – 1.část

Přímo uprostřed Itálie, v rozsáhlém údolí s kopečky se nachází region Umbrie (článek najdete na odkaze). Říká se mu také “Zelené srdce Itálie” (cuore verde d´Italia). Umbrie je malý, ale velmi rozmanitý region, které neomývá moře. Možná proto je mezi turisty méně známý. A to je velká škoda, protože má rozhodně co nabídnout.

Hory, čistou a netknutou přírodu, romantický venkov a tradiční kuchyni. Pokud Umbrii navštívíte, přenesete se rázem do dalekého středověku, plného hradů, úzkých uliček, městských hradeb, akvaduktů, věží a zvonic.  Ale jakou gastronomii vám tento region nabízí?

Jedinečné lanýže

Umbrie je jedním z mála italských regionů, kde se lanýže nacházejí v hojném množství a prvotřídní kvalitě. Rozhodně nejprestižnější lanýže najdeme ve městech Norcia a Spoleto. Lanýže zde místní používají na přípravu tradičního pečeného chleba bruschetta a také na těstoviny.

lanýže italskéS lanýži zde připravují například lasagne s s bešamelem, hřiby (které se hojně nachází na celém území Umbrie) a lanýži. Oblíbené jsou také široké těstoviny pappardelle s omáčkou ze smetany, hřibů a lanýžů. Vynikající jsou i špagety s lanýži, kvalitním olivovým olejem a hřiby (nebo eventuálně žampiony). Mimo jiné lanýže se používají i na grilované či pečené maso.

špagety s lanýži

Spousta čokolády a jedlé kaštany

V Umbrii najdeme prestižní a světově známou firmu zabývající se výrobou čokolády. Její sídlo se nachází v univerzitním městě Perugia (viz fotografie dole), odkud potom pochází její název – Perugina. Proto i čokoláda patří mezi místní oblíbené delikatesy. Město hostí významný mezinárodní festival Eurochocolate (oficiální stránky Eurochocolate zde), konající se každoročně na podzim. Čeká vás tu několikadenní gurmánský zážitek.

čokoláda italskástudium italštiny perugia

studium italštiny perugiaNa festivalu najdeme bezpočet stánků snad se všemi druhy čokolády pocházejícími nejen z Itálie, ale z celého světa. Kromě prodeje a ochutnávek tu na vás čeká například show, na které sochař tvoří obří čokoládové sochy, a odlomené zbytky odhazují jeho asistenti do nedočkavého davu lidí.  

Další atrakcí je zde čokoládová stěna nebo originální obchůdek, kde si můžete zakoupit předměty jako je třeba čokoládová lopatička, čokoládové pilulky na bolest hlavy, čokoládové kladívko, obal na tablet co připomíná tabulku čokolády a spoustu dalších suvenýrů.

italská čokoláda

italská čokoláda

Rozhodně byste také neměli minout stánky místní čokoládovny Perugina. Samozřejmě v centru města je jeden stálý obchod, kde místní čokoládové speciality najdete celoročně. Nejznámější jsou bonbóny Baci Perugina (existují tři příchutě: mléčná, hořká a bílá čokoláda – na fotce dole vlevo vidíte obří Baci bonbón), ukrývající uvnitř každého kousku citát o lásce v několika světových jazycích a samozřejmě velkou dávku oříšků.

Jsou to ideální dárky například k Valentýnu. Dají se totiž koupit na spoustu různých způsobů. Bonbonky Baci se dají sehnat například schované v obřím plyšovém medvědovi (viz fotka) nebo v luxusní bonboniéře. Kromě toho Perugina vyrábí například i tradiční tabulky čokolády.baci perugina itálie

baci peruginaitalská čokoláda

Další surovinou, která nesmí chybět v místní kuchyni, jsou jedlé kaštany. Já si je osobně opravdu zamilovala! V Umbrii se sbírají pravidelně na podzim v místních lesích (místům, kde rostou, se říká “castagneto”). Mezi Italy bývá hezkou tradicí vyrazit s partou kamarádů do lesů, nasbírat kaštany a společně si je pak u někoho doma upéct a popíjet k tomu červené víno.


Z kaštanů se připravují i skvělá jídla jako například kaštanová mouka (z té jsou potom skvělé třeba gnocchi), kaštanový sladký krém (“crema di marroni”), který se hodí třeba k snídani na opečený chléb či do tiramisu.

Extra-panenský olivový olej a víno

Svahy a kopce Umbrie byly odjakživa pokryté vinicemi a olivovníky, což jsou dva základní elementy místní gastronomické tradice. Místní krajina je ideální pro pěstování mohutných olivovníků. Tradičními i moderními metodami zde vzniká velmi kvalitní olivový olej. V Umbrii (ale věřím, že i v ostatních regionech) žije spousta italských rodin, které vyrábí svůj vlastní olej z ručně sesbíraných oliv na zahradě.

olivy italské

Mezi nejvýznamnější oblasti produkce extra panenského olivového oleje patří Colli Martani, Colli di Assisi a město Spoleto, Colli del Trasimeno (okolí jezera Trasimeno), Colli Amerini či Colli Orvietani (okolí historického města Orvieto) . Poslední dobou se také velmi rozmohla výroba olivových olejů v bio kvalitě.

Olivy mají své důležité místo také v místní kuchyni. Za zmínku stojí skvělý předkrm jako je například bruschetta s krémem z černých oliv. Zabere nám jen pár minut a výsledek je opravdu excelentní.

bruschetta s krémem z olivCo se vína týče, v tomto regionu se vyrábí především červené víno, tolik typické pro Umbrii – těžší a hutnější s nádechem dřeva a rubínovým zbarvením. Typické odrůdy pro Umbrii jsou Sangiovese, Sagrantino, Canaiolo, Ciliegiolo, Montepulciano.

italské víno

Region Umbrie se může se pochlubit hned třinácti oblastmi DOC, dvěma DOCG a velkým množstvím vín s označením IGT a IGP. Nejznámějšími vinnými oblastmi jsou např. Arquata, Colli del Trasimeno, Orvieto, Assisi, Spoleto, Torgiano, Montefalco, colli Perugini, colli Martani, colli Amerini, Todi, jezero Trasimeno, jezero Corbara, horní údolí řeky Tevere. Víno se tu nekonzumuje pouze společně s tradičními pokrmy, ale používá se také k jejich přípravě.

italské víno

**

A příště si povíme něco o dalších specialitách gastronomie tohoto regionu…

Gastronomie regionu Umbria – 1.část was last modified: 18 března, 2017 by Zuzka

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window)

Přečtěte si také

předchozí článek
Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi
následující článek
Čokoládový krém z mascarpone

Mohlo by vás také zajímat

Kurz pro baristy začíná…aneb jak vzniklo kafe

Festa di San Valetino…Valentýn v Itálii a úžasné...

Gastronomie regionu Emilia Romagna – 1.část

Rocca Flea…malá pevnost uprostřed Apenin

Perugia..univerzitní město z doby Etrusků

Představení regionu Friuli Venezia Giulia na italské ambasádě

Moje, vaše, naše Itálie….

Zajímavosti z Itálie: největší motorka světa je italská!

Na co si dávat pozor v Benátkách

Assisi…tajuplné město s duchovním nádechem

Napsat komentář Zrušit odpověď

O mně

O mně

Ahoj, jsem Zuzka a Itálie je mou vášní. Přečtěte si o tom, jak a proč vznikl tento blog...

Nadcházející akce

V tuto chvíli nejsou k dispozici žádné nadcházející kalendar-akci.

Jak na dokonalou pizzu?

https://youtu.be/EBg7VAyANpI
Můžete ji připravit i v klasické troubě... Stačí mít doma pizza kámen a vědět, jak správně připravit těsto na pizzu!

Italské produkty

pizza kámen 1790

Víkendový kurz italštiny 2790 Kč

Autentické Toskánsko - 3900 Kč

Promotion Image

Gastro zájezd do Apulie - 3900 Kč

Top/sukně Itálie 590 Kč

5 lekcí italštiny na Skypu 1750 Kč

Plakát motivy Itálie 690 Kč

Exkluzivní zrnková káva z Apulie 289 Kč

Dovolená na míru

Chcete poznat autentickou Itálii? Sestavím vám dovolenou na míru. Stačí, když si vyberete lokalitu a něco společně vymyslíme. Co třeba gastro dovolená v Apulii? Je to jen na vás.
https://www.youtube.com/watch?v=mlP5vEkTUpE&t=11s

Bergamo – co vidět?

Promotion Image

e-book průvodce

Najděte si ubytování

Booking.com

Kurzy vaření italské kuchyně

https://www.youtube.com/watch?v=Qv7wgoznTAE

Sledujte můj Youtube kanál

https://www.youtube.com/watch?v=yE_09gh98jQ&t=62s

Facebook

Facebook

Instagram

Víkendový kurz italštiny jsme zakončili paradn Víkendový kurz italštiny jsme zakončili paradnim italským obědem 😍🇮🇹. Domácí plněné ravioli jsme zapili Spritzem🍹, proto nám ta Italstina taky tak dobře šla 😀. Na závěr jsme se probrali italským espressem ☕️a zajedli to domácím dezertem tiramisu. 🍰 Už se tesim na prosinec, poslední volné termíny pro tento rok!!!😉
#italskakuchyne #italianfood #italy🇮🇹 #italia #italskejidlo #italskerecepty #italstina #italstinaprozacatecniky #italstinahrou #italstina🇮🇹 #kurzy #kurzvareni #iloveitaly #blogger #bloggerlife #kurzitalstiny #kurzyliberec
Útržky z dnešního víkendového kurzu italšti Útržky z dnešního víkendového kurzu italštiny 🇮🇹😀 Skvělí lidé a úžasná atmosfera👌🍷. Zitra pokračujeme 😁.
#kurz #italstina #italsky #itálie #italskakuchyne #italiano #pasta #testoviny #liberec #akceliberec
Dneska sugo se salsicciou a domácí těstoviny. C Dneska sugo se salsicciou a domácí těstoviny. Co vaříte vy? 😀🇮🇹
#italskakuchyne #iloveitaly #salsiccia #varimeslaskou #varimedoma #pasta #testoviny
Na víkendovém kurzu italštiny jsme si poradně Na víkendovém kurzu italštiny jsme si poradně pochutnaly! Nechyběl ani letní Aperol Spritz🍹 a moje domácí italská pizza 😉🇮🇹. Pro individuální termín kurzu mi napište. Jinak další volné termíny najdete na e-shopu ➡️www.kamdoitalie.cz
A kam věšíte domácí tagliatelle vy? 😅 Tohl A kam věšíte domácí tagliatelle vy? 😅 Tohle místo používám běžně na zavěšení naběraček, ale teď se nám hodilo na mém #kurzvareni na domácí #testoviny 💁‍♀️🇮🇹
#italianfood #italskakuchyne #italskejidlo #italskerecepty #domacivyroba #domacitestoviny #bloggerlife #foodblogger #ioveitalyblog #italia #tagliatelle
Ze včerejšího kurzu vaření - domácí gnocchi Ze včerejšího kurzu vaření - domácí gnocchi 😍🇮🇹
#gnocchi #gnocchidipatate #gnocchirecipe #kurzy #kurzvareni #kurzyliberec #bloggerlife #cookingathome #cookingclass #domaci #domacivyroba #domacitestoviny #testoviny #italskakuchyne #italskejidlo #italskerecepty #italianfood #italianfood
Připravila jsem si pro vás krátké video s Připravila jsem si pro vás krátké video s ukázkou, jak může vypadat doma připravená pizza. Nepotřebujete pec na pizzu, postačí vám obyčejná trouba, základní ingredience, správný postup a ideálním pomocníkem je rozhodně pizza kámen.⠀
⠀
Správný postup přípravy a recept na italskou pizzu najdete v mém článku na blogu: https://buff.ly/3flsQqu.⠀
⠀
Kvalitní pizza kámen přímo z Itálie můžete zakoupit na mém e-shopu: https://buff.ly/2NMv7Ad.⠀
⠀
Více informací o pizza kameni, o jeho výhodách a proč na něm pizzu péct si můžete přečíst v mém článku na blogu: https://buff.ly/3fip4y2⠀
⠀
Do komentáře mi napište, jak se vám domácí pizza povedla ;-).
#pizzakamen #pizza #pizzatime #pizzalover #pizzahomemade #pizzaitaliana #makeingfood #homemadefood #iloveitalianfood #loveit #loveitaly #domacipizza #recepty #toprecepty #foodoftheday #italian #italskakuchyne #italskejidlo
Milujete krevety? Pokud ano, mám pro vás na blog Milujete krevety? Pokud ano, mám pro vás na blogu opravdu jednoduchý a zároveň vynikající recept na špagety s krevetami. Stačí nám pár základních surovin, abychom si tuto italskou přímořskou specialitu mohli připravit i u nás doma. 
Za skvělé ryby dekuju Filipovi z @pratele_lososa 😍🐠🐟🦈
#krevety #cerstveryby #blogiloveitaly #bloggerfood #fish #freshfish #spagety #spagetyrecept #spagetyskrevetami #spaghetticongamberi #gamberetti #italskakuchyne #italskerecepty #italskyblog #blogitaliano #blogoitalii #vitalii
Když si potřebuju připomenout Itálii, tak si d Když si potřebuju připomenout Itálii, tak si doma nejraději uvařím #ryby. Voní totiž mořem. Někdy u nás bývá velký problém sehnat #cerstveryby, alespoň v Liberci. Když myslím čerstvé, tak ideálně takové, které se neválí několik dní v regálu a nejsou pravidelně zamražované a znovu rozmrazované. Proto mám radost, ze jsem na svých #lekceitalštiny potkala žáka Filipa. Je to úžasný člověk, mladý kluk, co si splnil sen mít každý den na stolu opravdu čerstvé ryby! Začal je sám dovážet do Čech, hned ten samý den po výlovu. Vytvořil firmu @pratele_lososa, kterou chci tímto podpořit. Filipa znám už nějaký pátek a proto vím, že svou práci dělá opravdu s láskou, jako málokdo. Pokud chcete mít doma na talíři opravdu #cerstveryby, tak si je objednejte jedině u něj 😉🍤🐠 A recept na špagety bude brzy na blogu 😉🇮🇹 #ryby #spaghetti #spaghetticongamberi #gamberetti #krevety #spagetyskrevetami #cerstve #cerstveuvareno #italskerecepty #lekceitalštiny #blogoitalii #blogiloveitaly #italskakuchyne
Sledovat
This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.

Nejoblíbenější recepty

  • 1

    Jak na domácí těstoviny

    30/11/2016
  • 2

    Jak na domácí italskou pizzu

    26/10/2017
  • 3

    Základní rajčatová omáčka

    09/05/2014

Recepty dle chodů

  • Aperitivo (aperitiv)
  • Antipasti (předkrmy)
  • Primi (první chody)
  • Secondi (druhé chody)
  • Contorni (přílohy)
  • Dolci (dezerty)

Italština online

Lekce italštiny č.13 – základní pozdravy

12/Čvc/2016

Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

16/Úno/2016

Lekce italštiny č.2 – výslovnost

22/Úno/2016

Lekce italštiny č.3 – výslovnost

01/Bře/2016

Lekce italštiny č.23 – kolik je hodin italsky

15/Lis/2016

Vaše články z dovolené

Vaše Itálie: 7 důvodů proč navštívit italské Dolomity

14/Čvn/2018

Vaše Itálie: Letní dovolená v Itálii

28/Kvě/2018

Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

20/Lis/2017

Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi

16/Bře/2017

Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

21/Úno/2017

Italové v ČR

Italové v ČR – Andrea ze střední Itálie...

28/Kvě/2020

Italové u nás: Matteo Mariani

01/Led/2018

Italové u nás: Gianluca Girardi

11/Srp/2017

Italové u nás: Carolina Soldati

30/Bře/2017

Italové u nás: Alessandra Marletta

02/Bře/2017

Nejoblíbenější lokality

  • 1

    Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou

    15/07/2015
  • 2

    Benátky…co vidět, tipy a průvodce

    19/08/2017
  • 3

    Řím…aneb co vidět za jeden den

    05/11/2015

Přihlašte se k odběru novinek

Zaregistrujte se k odběru nejnovějších receptů, tipů na cestování, online lekcí italštiny a veškerých novinek na blogu!

Při odběru novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle podmínek ochrany osobních údajů a se soubory cookies.

Mohlo by vás zajímat

aperitivo boloňské ragú bramborové gnocchi cestování dezerty domácí těstoviny frittata gastronomie Italové v ČR italské restaurace koktejly kurz vaření kuřecí maso lanýže lekce italštiny mořské plody online lekce italštiny ovoce penne pizza pizza kámen polévky předkrmy rady a tipy rajčata rajčatová omáčka rajčatové omáčky ravioli regionální speciality ricotta risotto ryby salát soutěž spaghetti tagliatelle tortellini těstoviny s lanýžem Vaše Itálie vegan vegetariánské recepty zajímavosti zapečené těstoviny zelenina zmrzlina
Booking.com
  • REKLAMA
  • KONTAKT
  • OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ
  • COOKIES

@2019 - I Love Italy


Zpět nahoru