Přímo uprostřed Itálie, v rozsáhlém údolí s kopečky se nachází region Umbrie (článek najdete na odkaze). Říká se mu také „Zelené srdce Itálie“ (cuore verde d´Italia). Umbrie je malý, ale velmi rozmanitý region, které neomývá moře. Možná proto je mezi turisty méně známý. A to je velká škoda, protože má rozhodně co nabídnout.
Hory, čistou a netknutou přírodu, romantický venkov a tradiční kuchyni. Pokud Umbrii navštívíte, přenesete se rázem do dalekého středověku, plného hradů, úzkých uliček, městských hradeb, akvaduktů, věží a zvonic. Ale jakou gastronomii vám tento region nabízí?
Jedinečné lanýže
Umbrie je jedním z mála italských regionů, kde se lanýže nacházejí v hojném množství a prvotřídní kvalitě. Rozhodně nejprestižnější lanýže najdeme ve městech Norcia a Spoleto. Lanýže zde místní používají na přípravu tradičního pečeného chleba bruschetta a také na těstoviny.
S lanýži zde připravují například lasagne s s bešamelem, hřiby (které se hojně nachází na celém území Umbrie) a lanýži. Oblíbené jsou také široké těstoviny pappardelle s omáčkou ze smetany, hřibů a lanýžů. Vynikající jsou i špagety s lanýži, kvalitním olivovým olejem a hřiby (nebo eventuálně žampiony). Mimo jiné lanýže se používají i na grilované či pečené maso.
Spousta čokolády a jedlé kaštany
V Umbrii najdeme prestižní a světově známou firmu zabývající se výrobou čokolády. Její sídlo se nachází v univerzitním městě Perugia (viz fotografie dole), odkud potom pochází její název – Perugina. Proto i čokoláda patří mezi místní oblíbené delikatesy. Město hostí významný mezinárodní festival Eurochocolate (oficiální stránky Eurochocolate zde), konající se každoročně na podzim. Čeká vás tu několikadenní gurmánský zážitek.
Na festivalu najdeme bezpočet stánků snad se všemi druhy čokolády pocházejícími nejen z Itálie, ale z celého světa. Kromě prodeje a ochutnávek tu na vás čeká například show, na které sochař tvoří obří čokoládové sochy, a odlomené zbytky odhazují jeho asistenti do nedočkavého davu lidí.
Další atrakcí je zde čokoládová stěna nebo originální obchůdek, kde si můžete zakoupit předměty jako je třeba čokoládová lopatička, čokoládové pilulky na bolest hlavy, čokoládové kladívko, obal na tablet co připomíná tabulku čokolády a spoustu dalších suvenýrů.
Rozhodně byste také neměli minout stánky místní čokoládovny Perugina. Samozřejmě v centru města je jeden stálý obchod, kde místní čokoládové speciality najdete celoročně. Nejznámější jsou bonbóny Baci Perugina (existují tři příchutě: mléčná, hořká a bílá čokoláda – na fotce dole vlevo vidíte obří Baci bonbón), ukrývající uvnitř každého kousku citát o lásce v několika světových jazycích a samozřejmě velkou dávku oříšků.
Jsou to ideální dárky například k Valentýnu. Dají se totiž koupit na spoustu různých způsobů. Bonbonky Baci se dají sehnat například schované v obřím plyšovém medvědovi (viz fotka) nebo v luxusní bonboniéře. Kromě toho Perugina vyrábí například i tradiční tabulky čokolády.
Další surovinou, která nesmí chybět v místní kuchyni, jsou jedlé kaštany. Já si je osobně opravdu zamilovala! V Umbrii se sbírají pravidelně na podzim v místních lesích (místům, kde rostou, se říká „castagneto“). Mezi Italy bývá hezkou tradicí vyrazit s partou kamarádů do lesů, nasbírat kaštany a společně si je pak u někoho doma upéct a popíjet k tomu červené víno.
Z kaštanů se připravují i skvělá jídla jako například kaštanová mouka (z té jsou potom skvělé třeba gnocchi), kaštanový sladký krém („crema di marroni“), který se hodí třeba k snídani na opečený chléb či do tiramisu.
Extra-panenský olivový olej a víno
Svahy a kopce Umbrie byly odjakživa pokryté vinicemi a olivovníky, což jsou dva základní elementy místní gastronomické tradice. Místní krajina je ideální pro pěstování mohutných olivovníků. Tradičními i moderními metodami zde vzniká velmi kvalitní olivový olej. V Umbrii (ale věřím, že i v ostatních regionech) žije spousta italských rodin, které vyrábí svůj vlastní olej z ručně sesbíraných oliv na zahradě.
Mezi nejvýznamnější oblasti produkce extra panenského olivového oleje patří Colli Martani, Colli di Assisi a město Spoleto, Colli del Trasimeno (okolí jezera Trasimeno), Colli Amerini či Colli Orvietani (okolí historického města Orvieto) . Poslední dobou se také velmi rozmohla výroba olivových olejů v bio kvalitě.
Olivy mají své důležité místo také v místní kuchyni. Za zmínku stojí skvělý předkrm jako je například bruschetta s krémem z černých oliv. Zabere nám jen pár minut a výsledek je opravdu excelentní.
Co se vína týče, v tomto regionu se vyrábí především červené víno, tolik typické pro Umbrii – těžší a hutnější s nádechem dřeva a rubínovým zbarvením. Typické odrůdy pro Umbrii jsou Sangiovese, Sagrantino, Canaiolo, Ciliegiolo, Montepulciano.
Region Umbrie se může se pochlubit hned třinácti oblastmi DOC, dvěma DOCG a velkým množstvím vín s označením IGT a IGP. Nejznámějšími vinnými oblastmi jsou např. Arquata, Colli del Trasimeno, Orvieto, Assisi, Spoleto, Torgiano, Montefalco, colli Perugini, colli Martani, colli Amerini, Todi, jezero Trasimeno, jezero Corbara, horní údolí řeky Tevere. Víno se tu nekonzumuje pouze společně s tradičními pokrmy, ale používá se také k jejich přípravě.
**
A příště si povíme něco o dalších specialitách gastronomie tohoto regionu…