I Love Italy
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop

I Love Italy

blog o Itálii

Aktuality a zajímavosti z ItálieUmbria (Umbrie)

Gastronomie regionu Umbria – 1.část

Gastronomie regionu Umbria – 1.část

Přímo uprostřed Itálie, v rozsáhlém údolí s kopečky se nachází region Umbrie (článek najdete na odkaze). Říká se mu také „Zelené srdce Itálie“ (cuore verde d´Italia). Umbrie je malý, ale velmi rozmanitý region, které neomývá moře. Možná proto je mezi turisty méně známý. A to je velká škoda, protože má rozhodně co nabídnout.

Hory, čistou a netknutou přírodu, romantický venkov a tradiční kuchyni. Pokud Umbrii navštívíte, přenesete se rázem do dalekého středověku, plného hradů, úzkých uliček, městských hradeb, akvaduktů, věží a zvonic.  Ale jakou gastronomii vám tento region nabízí?

Jedinečné lanýže

Umbrie je jedním z mála italských regionů, kde se lanýže nacházejí v hojném množství a prvotřídní kvalitě. Rozhodně nejprestižnější lanýže najdeme ve městech Norcia a Spoleto. Lanýže zde místní používají na přípravu tradičního pečeného chleba bruschetta a také na těstoviny.

lanýže italskéS lanýži zde připravují například lasagne s s bešamelem, hřiby (které se hojně nachází na celém území Umbrie) a lanýži. Oblíbené jsou také široké těstoviny pappardelle s omáčkou ze smetany, hřibů a lanýžů. Vynikající jsou i špagety s lanýži, kvalitním olivovým olejem a hřiby (nebo eventuálně žampiony). Mimo jiné lanýže se používají i na grilované či pečené maso.

špagety s lanýži

Spousta čokolády a jedlé kaštany

V Umbrii najdeme prestižní a světově známou firmu zabývající se výrobou čokolády. Její sídlo se nachází v univerzitním městě Perugia (viz fotografie dole), odkud potom pochází její název – Perugina. Proto i čokoláda patří mezi místní oblíbené delikatesy. Město hostí významný mezinárodní festival Eurochocolate (oficiální stránky Eurochocolate zde), konající se každoročně na podzim. Čeká vás tu několikadenní gurmánský zážitek.

čokoláda italskástudium italštiny perugia

studium italštiny perugiaNa festivalu najdeme bezpočet stánků snad se všemi druhy čokolády pocházejícími nejen z Itálie, ale z celého světa. Kromě prodeje a ochutnávek tu na vás čeká například show, na které sochař tvoří obří čokoládové sochy, a odlomené zbytky odhazují jeho asistenti do nedočkavého davu lidí.  

Další atrakcí je zde čokoládová stěna nebo originální obchůdek, kde si můžete zakoupit předměty jako je třeba čokoládová lopatička, čokoládové pilulky na bolest hlavy, čokoládové kladívko, obal na tablet co připomíná tabulku čokolády a spoustu dalších suvenýrů.

italská čokoláda

italská čokoláda

Rozhodně byste také neměli minout stánky místní čokoládovny Perugina. Samozřejmě v centru města je jeden stálý obchod, kde místní čokoládové speciality najdete celoročně. Nejznámější jsou bonbóny Baci Perugina (existují tři příchutě: mléčná, hořká a bílá čokoláda – na fotce dole vlevo vidíte obří Baci bonbón), ukrývající uvnitř každého kousku citát o lásce v několika světových jazycích a samozřejmě velkou dávku oříšků.

Jsou to ideální dárky například k Valentýnu. Dají se totiž koupit na spoustu různých způsobů. Bonbonky Baci se dají sehnat například schované v obřím plyšovém medvědovi (viz fotka) nebo v luxusní bonboniéře. Kromě toho Perugina vyrábí například i tradiční tabulky čokolády.baci perugina itálie

baci peruginaitalská čokoláda

Další surovinou, která nesmí chybět v místní kuchyni, jsou jedlé kaštany. Já si je osobně opravdu zamilovala! V Umbrii se sbírají pravidelně na podzim v místních lesích (místům, kde rostou, se říká „castagneto“). Mezi Italy bývá hezkou tradicí vyrazit s partou kamarádů do lesů, nasbírat kaštany a společně si je pak u někoho doma upéct a popíjet k tomu červené víno.


Z kaštanů se připravují i skvělá jídla jako například kaštanová mouka (z té jsou potom skvělé třeba gnocchi), kaštanový sladký krém („crema di marroni“), který se hodí třeba k snídani na opečený chléb či do tiramisu.

Extra-panenský olivový olej a víno

Svahy a kopce Umbrie byly odjakživa pokryté vinicemi a olivovníky, což jsou dva základní elementy místní gastronomické tradice. Místní krajina je ideální pro pěstování mohutných olivovníků. Tradičními i moderními metodami zde vzniká velmi kvalitní olivový olej. V Umbrii (ale věřím, že i v ostatních regionech) žije spousta italských rodin, které vyrábí svůj vlastní olej z ručně sesbíraných oliv na zahradě.

olivy italské

Mezi nejvýznamnější oblasti produkce extra panenského olivového oleje patří Colli Martani, Colli di Assisi a město Spoleto, Colli del Trasimeno (okolí jezera Trasimeno), Colli Amerini či Colli Orvietani (okolí historického města Orvieto) . Poslední dobou se také velmi rozmohla výroba olivových olejů v bio kvalitě.

Olivy mají své důležité místo také v místní kuchyni. Za zmínku stojí skvělý předkrm jako je například bruschetta s krémem z černých oliv. Zabere nám jen pár minut a výsledek je opravdu excelentní.

bruschetta s krémem z olivCo se vína týče, v tomto regionu se vyrábí především červené víno, tolik typické pro Umbrii – těžší a hutnější s nádechem dřeva a rubínovým zbarvením. Typické odrůdy pro Umbrii jsou Sangiovese, Sagrantino, Canaiolo, Ciliegiolo, Montepulciano.

italské víno

Region Umbrie se může se pochlubit hned třinácti oblastmi DOC, dvěma DOCG a velkým množstvím vín s označením IGT a IGP. Nejznámějšími vinnými oblastmi jsou např. Arquata, Colli del Trasimeno, Orvieto, Assisi, Spoleto, Torgiano, Montefalco, colli Perugini, colli Martani, colli Amerini, Todi, jezero Trasimeno, jezero Corbara, horní údolí řeky Tevere. Víno se tu nekonzumuje pouze společně s tradičními pokrmy, ale používá se také k jejich přípravě.

italské víno

**

A příště si povíme něco o dalších specialitách gastronomie tohoto regionu…

Gastronomie regionu Umbria – 1.část was last modified: 18 března, 2017 by Zuzka

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window)

Přečtěte si také

předchozí článek
Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi
následující článek
Čokoládový krém z mascarpone

Mohlo by vás také zajímat

Festa di San Valetino…Valentýn v Itálii a úžasné...

Gastronomie regionu Umbria – 2.část

Perugia..univerzitní město z doby Etrusků

Představení Italsko-české obchodní komory

Představení regionu Friuli Venezia Giulia na italské ambasádě

Rocca Flea…malá pevnost uprostřed Apenin

Gualdo Tadino…malé městečko na kraji Umbrie

Co je vlastně italské espresso

Představení regionu Umbrie

Jak slaví Vánoce v Itálii?

Napsat komentář Zrušit odpověď

O mně

O mně

Ahoj, jsem Zuzka a Itálie je mou vášní. Přečtěte si o tom, jak a proč vznikl tento blog...

Jak na dokonalou pizzu?

https://youtu.be/EBg7VAyANpI
Můžete ji připravit i v klasické troubě... Stačí mít doma pizza kámen a vědět, jak správně připravit těsto na pizzu!

Italské produkty

pizza kámen 1890 Kč

Exkluzivní zrnková káva z Apulie 289 Kč

Top/sukně Itálie 590 Kč

Náramek v italském stylu 369 Kč

Exkluzivní italská mletá káva 199 Kč

Dovolená na míru

Chcete poznat autentickou Itálii? Sestavím vám dovolenou na míru. Stačí, když si vyberete lokalitu a něco společně vymyslíme. Co třeba gastro dovolená v Apulii? Je to jen na vás.
https://www.youtube.com/watch?v=mlP5vEkTUpE&t=11s

Kurzy vaření italské kuchyně

https://www.youtube.com/watch?v=Qv7wgoznTAE

Sledujte můj Youtube kanál

https://www.youtube.com/watch?v=yE_09gh98jQ&t=62s

Facebook

Facebook

Nejoblíbenější recepty

  • 1

    Jak na domácí těstoviny

    30/11/2016
  • 2

    Jak na domácí italskou pizzu

    26/10/2017
  • 3

    Základní rajčatová omáčka

    09/05/2014

Recepty dle chodů

  • Aperitivo (aperitiv)
  • Antipasti (předkrmy)
  • Primi (první chody)
  • Secondi (druhé chody)
  • Contorni (přílohy)
  • Dolci (dezerty)

Italština online

Lekce italštiny č.13 – základní pozdravy

12/Čvc/2016

Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

16/Úno/2016

Lekce italštiny č.2 – výslovnost

22/Úno/2016

Lekce italštiny č.15 – sloveso být

30/Srp/2016

Lekce italštiny č.3 – výslovnost

01/Bře/2016

Vaše články z dovolené

Vaše Itálie: 7 důvodů proč navštívit italské Dolomity

14/Čvn/2018

Vaše Itálie: Letní dovolená v Itálii

28/Kvě/2018

Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

20/Lis/2017

Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi

16/Bře/2017

Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

21/Úno/2017

Italové v ČR

Italové v ČR – Andrea ze střední Itálie...

28/Kvě/2020

Italové u nás: Matteo Mariani

01/Led/2018

Italové u nás: Gianluca Girardi

11/Srp/2017

Italové u nás: Carolina Soldati

30/Bře/2017

Italové u nás: Alessandra Marletta

02/Bře/2017

Nejoblíbenější lokality

  • 1

    Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou

    15/07/2015
  • 2

    Benátky…co vidět, tipy a průvodce

    19/08/2017
  • 3

    Řím…aneb co vidět za jeden den

    05/11/2015

Přihlašte se k odběru novinek

Zaregistrujte se k odběru nejnovějších receptů, tipů na cestování, online lekcí italštiny a veškerých novinek na blogu!

Při odběru novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle podmínek ochrany osobních údajů a se soubory cookies.

Mohlo by vás zajímat

aperitivo boloňské ragú cestování dezerty domácí těstoviny frittata gastronomie Italové v ČR italská kuchyně italské restaurace koktejly krátké těstoviny kurz vaření kuřecí maso lanýže lekce italštiny mořské plody online lekce italštiny ovoce penne pizza pizza kámen polévky předkrmy rady a tipy rajčata rajčatová omáčka rajčatové omáčky ravioli regionální speciality ricotta risotto ryby salát soutěž spaghetti tortellini těstoviny s lanýžem Vaše Itálie vegan vegetariánské recepty zajímavosti zapečené těstoviny zelenina zmrzlina
  • REKLAMA
  • KONTAKT
  • OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ
  • COOKIES

@2019 - I Love Italy


Zpět nahoru
Spravovat Souhlas s cookies
Tato webová stránka používá soubory cookies za účelem řádného a bezpečného fungování webové stránky, zachování nastavení, zaznamenávání údajů o používání webové stránky a přizpůsobování zobrazovaného reklamního obsahu.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistické
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketingové
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}
 

Loading Comments...