I Love Italy
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop

I Love Italy

blog o Itálii

Aktuality a zajímavosti z ItálieRady a tipy k italské kuchyniUmbria (Umbrie)

Gastronomie regionu Umbria – 2.část

Gastronomie regionu Umbria – 2.část

Tento článek je pokračováním předchozího, ve kterém jsme si představili gastronomii regionu Umbria. Málokdo tento překrásný region střední Itálie zná. A je to velká škoda, protože kromě zajímavých turistických lokalit (jako je např. univerzitní město Perugia, Assisi) je bohatý na tradiční delikatesy a nezaměnitelnou kuchyni. V dnešním článku si přiblížíme další typické suroviny používané v místní kuchyni.

Speciality z masa a luštěnin

V Umbrii je velmi oblíbená zvěřina a pokrmy z ní. Zejména kančí maso, ze kterého se připravují např. široké těstoviny pappardelle s ragú právě z kančího masa. Často se jí také husa (např. gnocchi s ragú z husího masa), vepřové maso (tradiční pro Umbrii je porchetta – pečené vepřové, ochucené solí, bylinkami aj., podávané na místních trzích studené, nakrájené na plátky v italském chlebu), pokrmy z jehněčího masa (řízky – costolette di agnello), salámy a klobásy všech druhů (oblíbené jsou salsicce, capocollo, i výrobky z oslího masa), výjimkou není ani výroba prosciutta.

Umbrie je vyhlášeným regionem, i co se týče luštěnin. Oblíbené jsou snad všechny od fazolí, hrášku, čočky a spousta dalších. Z fazolí se vaří například vynikající rajčatová polévka, používají se k ní nejlépe malé bílé fazole a zelenina. Nesmí v ní chybět ani krátké těstoviny například typu ditalini rigati (pozn. asi půl centimetru dlouhé trubky s vroubky po stranách). V okolí jezera Trasimeno se pěstují fazole – Fagiolina del lago Trasimeno. V okolí řeky Topino, nedaleko města Foligno najdeme fazole Fagiolo di Cave di Foligno.

jezero trasimeno

jezero Lago di Trasimeno

rajčatová polévka s fazolemi

V Umbrii je oblíbená i cizrna.  Nevyhlášenější čočka Itálie se nachází právě v Umbrii, v malebném údolí zvaném Piana di Castelluccio. Každoročně sem přijíždí řada turistů obdivovat v období května až července jedinečný přírodní úkaz rozkvetlých květin, které zahalí celé údolí do pestrých barev a okolní hory Monti Sibillini (nacházející se ve stejnojmenném národním parku) dodají všemu pohádkovou atmosféru. Dalším významným druhem čočky je i Lenticchia di Colfiorito, o něco menší a barevnější než ta předchozí.

cizrna s chilli papričkami

cizrna s chilli papričkami

Sýry

Ani ve středo-italské Umbrii nechybí široký výběr z místních sýrů. Některé z nich se vyrábí moderními metodani, jiné naopak dokonce ještě tradičními způsoby. Město Norcia není vyhlášené pouze lynýži, ale také sýry. Nejznámější je například slaný ovčí sýr pecorino nebo ricotta. Vynikající je také caciotta s příchutí místních lanýžů. Mezi měkké sýry se řadí například Ravaggiolo Umbro, který se vyrábí v prvních šesti měsících roku, následně se nechá odpočinout několik dní v listech kapradí a konzumuje se ještě čerstvý. Pro Umbrii jsou také typické sýry z kozího mléka, jak čerstvé tak i zrající. V neposlední řadě také sýr Scamorza.

sýr ricotta

sýr ricotta

Sýry se běžně používají jak pro přípravu různých prvních chodů (těstovin), tak i jako běžný předkrm („antipasto“). Typickým je tzv. sýrový talíř, kde najdeme mix různých sýrů z lokální produkce, nakrájených na plátky, podávaných s medem nebo marmeládou (pozn. existuje stejně tak i kombinace tohoto předkrmu s šunkami, uzeninami a jinými masnými výrobky).

O Velikonocích se v Umbrii tradičně připravuje sýrový koláč. Peče se ve čtvrtek, v pátek se nechá odpočinout, v sobotu se donese do kostela, kde se společně s uvařenými vejci na tvrdo a kouskem salámu posvětí knězem a v neděli se potom všechno konzumuje během snídaně.

Dezerty

Italové milují sladké a dezerty najdeme tedy i v Umbrii. Typickou surovinou používanou na jejich přípravu jsou především lískové ořechy, med nebo mandle, právě proto, že se na tomto teritoriu nachází v hojném množství. Na Vánoce bývá tradičí příprava koláče Torciglione, který má zakroucenou formu do tvaru hada. V listopadu či okolo Vánoc se připravují také Stinchetti (typické pro město Perugia).V období karnevalu se podávají Castagnole nebo Strufoli. Jsou to sladké smažené kuličky (či v oblejší formě), namočené v medu nebo posypané cukrem.

Mezi další dezerty můžeme zmínit Rocciata (typické pro Assisi), Panpepato, Tozzetti Umbri (tvrdší sušenky plné mandlí, oblého tvaru, přidává se do nich i vinsanto), Torcolo di San Costanzo (typické pro město Perugia, jednoduchý dezert podobný bábovce, vyráběný na počest patrona města) a na závěr také Ciaramicola (tradiční dort zářivě červené barvy, která je způsobená přidáním italského likéru Alchermes, dezert je pokrytý sněhem s bílků, posypaný barevnými cukrářskými kuličkami a zapečený v troubě.

dezert castagnole

dezert castagnole

dezert castagnole

dezert castagnole

Gastronomie regionu Umbria – 2.část was last modified: 31 října, 2017 by Zuzka

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window)

Přečtěte si také

předchozí článek
Jak na domácí italskou pizzu
následující článek
Představení regionu Friuli Venezia Giulia na italské ambasádě

Mohlo by vás také zajímat

Představení regionu Umbrie

Gastronomie regionu Apulie…setkání na italské ambasádě

Zajímavosti z Itálie: největší motorka světa je italská!

Tipy na rychlý italský aperitiv

Bible italské kuchyně…La Scienza in cucina e l´Arte...

Představení Italsko-české obchodní komory

Desatero „italských“ přikázání

Jaké rajčatové omáčky existují v Itálii?

Co je pizza kámen?

Představení regionu Friuli Venezia Giulia na italské ambasádě

Napsat komentář Zrušit odpověď

O mně

O mně

Ahoj, jsem Zuzka a Itálie je mou vášní. Přečtěte si o tom, jak a proč vznikl tento blog...

Jak na dokonalou pizzu?

https://youtu.be/EBg7VAyANpI
Můžete ji připravit i v klasické troubě... Stačí mít doma pizza kámen a vědět, jak správně připravit těsto na pizzu!

Italské produkty

pizza kámen 1890 Kč

Exkluzivní zrnková káva z Apulie 289 Kč

Top/sukně Itálie 590 Kč

Náramek v italském stylu 369 Kč

Exkluzivní italská mletá káva 199 Kč

Dovolená na míru

Chcete poznat autentickou Itálii? Sestavím vám dovolenou na míru. Stačí, když si vyberete lokalitu a něco společně vymyslíme. Co třeba gastro dovolená v Apulii? Je to jen na vás.
https://www.youtube.com/watch?v=mlP5vEkTUpE&t=11s

Kurzy vaření italské kuchyně

https://www.youtube.com/watch?v=Qv7wgoznTAE

Sledujte můj Youtube kanál

https://www.youtube.com/watch?v=yE_09gh98jQ&t=62s

Facebook

Facebook

Nejoblíbenější recepty

  • 1

    Jak na domácí těstoviny

    30/11/2016
  • 2

    Jak na domácí italskou pizzu

    26/10/2017
  • 3

    Základní rajčatová omáčka

    09/05/2014

Recepty dle chodů

  • Aperitivo (aperitiv)
  • Antipasti (předkrmy)
  • Primi (první chody)
  • Secondi (druhé chody)
  • Contorni (přílohy)
  • Dolci (dezerty)

Italština online

Lekce italštiny č.13 – základní pozdravy

12/Čvc/2016

Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

16/Úno/2016

Lekce italštiny č.2 – výslovnost

22/Úno/2016

Lekce italštiny č.15 – sloveso být

30/Srp/2016

Lekce italštiny č.3 – výslovnost

01/Bře/2016

Vaše články z dovolené

Vaše Itálie: 7 důvodů proč navštívit italské Dolomity

14/Čvn/2018

Vaše Itálie: Letní dovolená v Itálii

28/Kvě/2018

Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

20/Lis/2017

Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi

16/Bře/2017

Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

21/Úno/2017

Italové v ČR

Italové v ČR – Andrea ze střední Itálie...

28/Kvě/2020

Italové u nás: Matteo Mariani

01/Led/2018

Italové u nás: Gianluca Girardi

11/Srp/2017

Italové u nás: Carolina Soldati

30/Bře/2017

Italové u nás: Alessandra Marletta

02/Bře/2017

Nejoblíbenější lokality

  • 1

    Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou

    15/07/2015
  • 2

    Benátky…co vidět, tipy a průvodce

    19/08/2017
  • 3

    Řím…aneb co vidět za jeden den

    05/11/2015

Přihlašte se k odběru novinek

Zaregistrujte se k odběru nejnovějších receptů, tipů na cestování, online lekcí italštiny a veškerých novinek na blogu!

Při odběru novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle podmínek ochrany osobních údajů a se soubory cookies.

Mohlo by vás zajímat

aperitivo boloňské ragú cestování dezerty domácí těstoviny frittata gastronomie Italové v ČR italská kuchyně italské restaurace koktejly krátké těstoviny kurz vaření kuřecí maso lanýže lekce italštiny mořské plody online lekce italštiny ovoce penne pizza pizza kámen polévky předkrmy rady a tipy rajčata rajčatová omáčka rajčatové omáčky ravioli regionální speciality ricotta risotto ryby salát soutěž spaghetti tortellini těstoviny s lanýžem Vaše Itálie vegan vegetariánské recepty zajímavosti zapečené těstoviny zelenina zmrzlina
  • REKLAMA
  • KONTAKT
  • OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ
  • COOKIES

@2019 - I Love Italy


Zpět nahoru
Spravovat Souhlas s cookies
Tato webová stránka používá soubory cookies za účelem řádného a bezpečného fungování webové stránky, zachování nastavení, zaznamenávání údajů o používání webové stránky a přizpůsobování zobrazovaného reklamního obsahu.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistické
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketingové
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}
 

Loading Comments...