I Love Italy
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop

I Love Italy

blog o Itálii

Dolci (dezerty)Italské recepty

Tiramisù alle fragole (jahodové tiramisù)

Tiramisù alle fragole (jahodové tiramisù)

Tiramisù patří mezi nejoblíbenější italské dezerty vůbec. Proslavilo se nejen v Itálii, ale po celém světě. Tradiční variantu na bázi silného espressa znají asi všichni (recept najdete zde), co ale takhle zkusit tiramisù s čerstvými jahodami? Rozhodně nadchne každého labužníka. Spojení jahod s jedinečnou chutí mascarpone je naprosto dokonalé, lehké a velmi osvěžující.

Nedávno jsme si v jednom článku představili také tiramisù s kaštanovým krémem, najdete ho zde. Dnešní recept je typické letní, já jsem si ho ale pro vás připravila právě proto, že zítra nás čeká Valentýn. A ať už ho slavíte nebo ne, můžete sobě nebo někomu, koho máte rádi, udělat radost právě tímto jednoduchým receptem. Pokud by vás zajímaly další tipy na valentýnské menu, podívejte se na můj straší článek zde, kde jsem pro vás připravila několik chodů z těch nejlepších afrodiziak :-).

Každý Ital připravuje doma svoje jahodové tiramisù trošku jinak. Základem každého receptu však musí být jahody, mascarpone a cukrářské piškoty typu pavesini nebo savoiardi. Někdo rád přidává také našlehanou smetanu či sladký likér (např. limoncello, alchermes, maraschino, amaretto a jiné). Já si osobně myslím, že nejlépe se k receptu hodí limoncello. 

tiramisu itálie s jahodami

Ingredience (pro 4 osoby):

250 mascarpone
60 g cukru 
asi 1 dc vody
3 vejce
asi 500 g jahod 
bílá čokoláda, množství dle chuti (není nutná)
citronová šťáva z 1/2 citronu
200 g savoiardi
asi 4 lžíce našlehané smetany (není nutná)

Postup:

Nejprve si připravíme jahodový sirup. Rozmixujeme 3/4 jahod, přidáme citronovou šťávu, 3-4 lžíce cukru a vodu. Vaříme na velmi mírném ohni, dokud nám směs nezhoustne (asi 15-20 minut) a dáme ji vychladit.

Mezitím si rozklepneme vejce do dvou různých misek, zvlášť bílky a zvlášť žloutky, a přidáme do každé misky polovinu zbylého cukru. Žloutky s cukrem šleháme vidličkou nebo metličkou tak dlouho, dokud nám nevznikne taková hustší kaše. Bílky naopak vyšleháme s cukrem do pevného sněhu (stačí otočit misku vzhůru nohama a víme hned, že je hotový). Do žloutků vmícháme mascarpone a smetanu. Následně začneme k mascarpone postupně přidávat i sníh po částech a vmícháváme ho odspoda směrem nahoru pomalým pohybem, aby nám krém zůstal krásně nadýchaný.

Připravíme si pekáček (nebo jinou nádobu dle vašich preferencí) a na dno naneseme krém. Jako další vrstvu poskládáme savoiardi, které jsme namočili z obou stran v jahodovém sirupu. Opět naneseme náš krém. Můžeme naskládat do mezivrstev i pár jahod. Takto pokračujeme a jako poslední vrstva nám zůstane krém, na který poskládáme zbylé jahody nakrájené na libovolně velké kousky. Podáváme posypané nastrouhanou bílou čokoládou.

TIP: Někdo dává množství smetany přesně napůl s mascarpone. Jahody můžete poskládat doprostřed do různých vrstev nebo jimi pouze posypat vršek hotového tiramisù. Vaše tiramisù můžete připravit i do malých skleniček po jedné porci. 

ČAS: Celkově tato verze tiramisù zabere o něco déle než ta klasická, asi 1,5 h, záleží jak dlouho vám bude trvat příprava sirupu a jak dlouho budete čekat než vychladne.

tiramisu itálie s jahodami tiramisu itálie s jahodami

Pokud byste rádi udělali na Valentýna někomu radost, můžete se nechat inspirovat…

jahodové tiramisu italské tiramisu itálie s jahodami

Tiramisù alle fragole (jahodové tiramisù) was last modified: 13 února, 2016 by Zuzka

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window)

Přečtěte si také

předchozí článek
Castagnole…italská karnevalová klasika
následující článek
Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

Mohlo by vás také zajímat

Farfalle s rajčaty a ricottou

Ravioli al burro e salvia (ravioli s máslem...

Piadina s čokoládou a mascarpone

Risotto con spinaci (špenátové risotto)

Lanýže..aneb italská delikatesa

Bruschetta al pomodoro (bruschetta s rajčaty)

Špagety s krevetami a cherry rajčaty

Křupavé kuřecí kousky na másle a citrónu

Fagioli con salsicce (italská klobáska s fazolemi)

Patate arrosto in padella (brambory na pánvi s...

3 komentáře

Ivana 08/05/2019 - 11.48

Na tento recept se chystám již dlouho, ale trochu se bojím těch syrových vajíček…chtěla bych tuto verzi udělat jako dort pro děti. Dají se ta vajíčka vynechat a použít jen mascarpone a smetanu nebo se tím něco zásadně pokazí?

Reply
Zuzka 11/05/2019 - 17.12

Dobrý den, určitě se nic nepokazí. Mascarpone a smetana jsou vlastně ideální variantou i pro klasické tiramisu, když se připravuje pro děti nebo těhotné 😉

Reply

Napsat komentář Zrušit odpověď

O mně

O mně

Ahoj, jsem Zuzka a Itálie je mou vášní. Přečtěte si o tom, jak a proč vznikl tento blog...

Jak na dokonalou pizzu?

https://youtu.be/EBg7VAyANpI
Můžete ji připravit i v klasické troubě... Stačí mít doma pizza kámen a vědět, jak správně připravit těsto na pizzu!

Italské produkty

pizza kámen 1890 Kč

Exkluzivní zrnková káva z Apulie 289 Kč

Top/sukně Itálie 590 Kč

Náramek v italském stylu 369 Kč

Exkluzivní italská mletá káva 199 Kč

Dovolená na míru

Chcete poznat autentickou Itálii? Sestavím vám dovolenou na míru. Stačí, když si vyberete lokalitu a něco společně vymyslíme. Co třeba gastro dovolená v Apulii? Je to jen na vás.
https://www.youtube.com/watch?v=mlP5vEkTUpE&t=11s

Kurzy vaření italské kuchyně

https://www.youtube.com/watch?v=Qv7wgoznTAE

Sledujte můj Youtube kanál

https://www.youtube.com/watch?v=yE_09gh98jQ&t=62s

Facebook

Facebook

Nejoblíbenější recepty

  • 1

    Jak na domácí těstoviny

    30/11/2016
  • 2

    Jak na domácí italskou pizzu

    26/10/2017
  • 3

    Základní rajčatová omáčka

    09/05/2014

Recepty dle chodů

  • Aperitivo (aperitiv)
  • Antipasti (předkrmy)
  • Primi (první chody)
  • Secondi (druhé chody)
  • Contorni (přílohy)
  • Dolci (dezerty)

Italština online

Lekce italštiny č.13 – základní pozdravy

12/Čvc/2016

Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

16/Úno/2016

Lekce italštiny č.2 – výslovnost

22/Úno/2016

Lekce italštiny č.15 – sloveso být

30/Srp/2016

Lekce italštiny č.3 – výslovnost

01/Bře/2016

Vaše články z dovolené

Vaše Itálie: 7 důvodů proč navštívit italské Dolomity

14/Čvn/2018

Vaše Itálie: Letní dovolená v Itálii

28/Kvě/2018

Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

20/Lis/2017

Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi

16/Bře/2017

Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

21/Úno/2017

Italové v ČR

Italové v ČR – Andrea ze střední Itálie...

28/Kvě/2020

Italové u nás: Matteo Mariani

01/Led/2018

Italové u nás: Gianluca Girardi

11/Srp/2017

Italové u nás: Carolina Soldati

30/Bře/2017

Italové u nás: Alessandra Marletta

02/Bře/2017

Nejoblíbenější lokality

  • 1

    Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou

    15/07/2015
  • 2

    Benátky…co vidět, tipy a průvodce

    19/08/2017
  • 3

    Řím…aneb co vidět za jeden den

    05/11/2015

Přihlašte se k odběru novinek

Zaregistrujte se k odběru nejnovějších receptů, tipů na cestování, online lekcí italštiny a veškerých novinek na blogu!

Při odběru novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle podmínek ochrany osobních údajů a se soubory cookies.

Mohlo by vás zajímat

aperitivo boloňské ragú cestování dezerty domácí těstoviny frittata gastronomie Italové v ČR italská kuchyně italské restaurace koktejly krátké těstoviny kurz vaření kuřecí maso lanýže lekce italštiny mořské plody online lekce italštiny ovoce penne pizza pizza kámen polévky předkrmy rady a tipy rajčata rajčatová omáčka rajčatové omáčky ravioli regionální speciality ricotta risotto ryby salát soutěž spaghetti tortellini těstoviny s lanýžem Vaše Itálie vegan vegetariánské recepty zajímavosti zapečené těstoviny zelenina zmrzlina
  • REKLAMA
  • KONTAKT
  • OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ
  • COOKIES

@2019 - I Love Italy


Zpět nahoru
Spravovat Souhlas s cookies
Tato webová stránka používá soubory cookies za účelem řádného a bezpečného fungování webové stránky, zachování nastavení, zaznamenávání údajů o používání webové stránky a přizpůsobování zobrazovaného reklamního obsahu.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistické
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketingové
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}
 

Loading Comments...