Tiramisù patří mezi nejoblíbenější italské dezerty vůbec. Proslavilo se nejen v Itálii, ale po celém světě. Tradiční variantu na bázi silného espressa znají asi všichni (recept najdete zde), co ale takhle zkusit tiramisù s čerstvými jahodami? Rozhodně nadchne každého labužníka. Spojení jahod s jedinečnou chutí mascarpone je naprosto dokonalé, lehké a velmi osvěžující.
Nedávno jsme si v jednom článku představili také tiramisù s kaštanovým krémem, najdete ho zde. Dnešní recept je typické letní, já jsem si ho ale pro vás připravila právě proto, že zítra nás čeká Valentýn. A ať už ho slavíte nebo ne, můžete sobě nebo někomu, koho máte rádi, udělat radost právě tímto jednoduchým receptem. Pokud by vás zajímaly další tipy na valentýnské menu, podívejte se na můj straší článek zde, kde jsem pro vás připravila několik chodů z těch nejlepších afrodiziak :-).
Každý Ital připravuje doma svoje jahodové tiramisù trošku jinak. Základem každého receptu však musí být jahody, mascarpone a cukrářské piškoty typu pavesini nebo savoiardi. Někdo rád přidává také našlehanou smetanu či sladký likér (např. limoncello, alchermes, maraschino, amaretto a jiné). Já si osobně myslím, že nejlépe se k receptu hodí limoncello.
Ingredience (pro 4 osoby):
250 mascarpone
60 g cukru
asi 1 dc vody
3 vejce
asi 500 g jahod
bílá čokoláda, množství dle chuti (není nutná)
citronová šťáva z 1/2 citronu
200 g savoiardi
asi 4 lžíce našlehané smetany (není nutná)
Postup:
Nejprve si připravíme jahodový sirup. Rozmixujeme 3/4 jahod, přidáme citronovou šťávu, 3-4 lžíce cukru a vodu. Vaříme na velmi mírném ohni, dokud nám směs nezhoustne (asi 15-20 minut) a dáme ji vychladit.
Mezitím si rozklepneme vejce do dvou různých misek, zvlášť bílky a zvlášť žloutky, a přidáme do každé misky polovinu zbylého cukru. Žloutky s cukrem šleháme vidličkou nebo metličkou tak dlouho, dokud nám nevznikne taková hustší kaše. Bílky naopak vyšleháme s cukrem do pevného sněhu (stačí otočit misku vzhůru nohama a víme hned, že je hotový). Do žloutků vmícháme mascarpone a smetanu. Následně začneme k mascarpone postupně přidávat i sníh po částech a vmícháváme ho odspoda směrem nahoru pomalým pohybem, aby nám krém zůstal krásně nadýchaný.
Připravíme si pekáček (nebo jinou nádobu dle vašich preferencí) a na dno naneseme krém. Jako další vrstvu poskládáme savoiardi, které jsme namočili z obou stran v jahodovém sirupu. Opět naneseme náš krém. Můžeme naskládat do mezivrstev i pár jahod. Takto pokračujeme a jako poslední vrstva nám zůstane krém, na který poskládáme zbylé jahody nakrájené na libovolně velké kousky. Podáváme posypané nastrouhanou bílou čokoládou.
TIP: Někdo dává množství smetany přesně napůl s mascarpone. Jahody můžete poskládat doprostřed do různých vrstev nebo jimi pouze posypat vršek hotového tiramisù. Vaše tiramisù můžete připravit i do malých skleniček po jedné porci.
ČAS: Celkově tato verze tiramisù zabere o něco déle než ta klasická, asi 1,5 h, záleží jak dlouho vám bude trvat příprava sirupu a jak dlouho budete čekat než vychladne.
Pokud byste rádi udělali na Valentýna někomu radost, můžete se nechat inspirovat…
3 komentáře
Na tento recept se chystám již dlouho, ale trochu se bojím těch syrových vajíček…chtěla bych tuto verzi udělat jako dort pro děti. Dají se ta vajíčka vynechat a použít jen mascarpone a smetanu nebo se tím něco zásadně pokazí?
Dobrý den, určitě se nic nepokazí. Mascarpone a smetana jsou vlastně ideální variantou i pro klasické tiramisu, když se připravuje pro děti nebo těhotné 😉