Snad nejznámější italskou pochoutkou je právě tiramisu. V čem vlastně spočívá to „pravé“ italské? No přece v mascarpone, italském silném kafi (článek o tom jak vzniklo kafe) a v tradičních cukrářských piškotech savoiardi nebo pavesini.
Nejdůležitější ze všeho je namíchat ty správné ingredience a především je žádnými jinými nenahrazovat. Všechny potřebné ingredience se dají snadno najít u nás v supermarketech nebo ve specializovaných italských obchůdcích.
Ingredience: (pro 4 osoby)
3 vejce
65 g cukru krupice
250 g mascarpone (najdete třeba v Lidlu, Penny, Tescu)
kafe (nejlépe italská – např. Lavazza, Caffe Hardy)
hořká čokoláda (k nastrouhání) nebo kakao v prášku
200 g italských piškotů pavesini nebo savoiardi (mají je např. v Penny nebo Kauflandu)
rum nebo italský likér amaretto (není nutné)
Postup:
Připravíme si italské espresso (cca 6 porcí – když nebudou stačit, tak se dá kafe přidělat). Důležité je, aby kafe bylo opravdu hodně malé a hodně silné, v případě, že chcete přidat i rum (amaretto) tak stačí jeden panák vmíchat do kafe.
Rozdělíme žloutky od bílků do dvou různých misek. Žloutky smícháme s půlkou cukru – buď ručně nebo mixérem (je potřeba aby se cukr kompletně rozpustil ve vajíčku a vznikla taková kaše). Následně do žloutků přimícháme mascarpone – krém by měl být bez žmolků.
Bílky s druhou polovinou cukru vyšleháme do pevného sněhu. Nakonec obě směsi promícháme následujícím způsobem: našlehané bílky přidáváme do krému z mascarpone po částech a pomalu mícháme vařečkou směrem od zdola nahoru, dokud nám nevznikne hustý a krásně nadýchaný krém.
Do připraveného pekáče rozprostřeme vrstvu krému, na který naskládáme piškoty (ty namáčíme po jednom v kafi). Jako další vrstvu naneseme opět krém a pokračujeme, dokud nám nedojdou všechny ingredience. Nakonec nám musí zůstat vrstva krému, kterou posypeme buď nastrouhanou hořkou čokoládou nebo kakaem. Necháme vychladit v lednici pár hodin.
TIP: Piškoty namáčíme v kafi velmi krátce, stačí 1 sekundu z každé strany, aby nebyly příliš rozmáčené.
Tiramisu je úplně nejlepší druhý den, když se nechá v lednici odpočinout přes noc!
4 komentáře
[…] – nejznámější dezert, navíc snadný pro domácí přípravu – tiramisù, ale italské cukrářství je známé po celém světě a skvělé dobroty najdete například na […]
Dobrý den, prosím kolik kávy spotřebujete na tento recept? Myslím kolik hrnku a jak moc silné. Děkuji.
Dobrý den, vždycky používám italské espresso. Stačí i to z kávovaru Moka. Myslím, že mi to vychází dle receptu na 4 espressa :-).
[…] To znamená nepoužívat například pomazánkové máslo namísto mascarpone (při přípravě tiramisu), anglickou slaninu namísto pancetty (při přípravě spaghetti alla carbonara) […]