Na tento recept už se chystám delší dobu. V Itálii jsem si ho hrozně oblíbila. V pizzerii, kam jsme chodili, nám tyto plněné olivy nosili na stůl jako předkrm společně se smaženými mozzarellkami (recept zde) nebo kousky smažené zeleniny či hranolkami.
Uznávám, takový sytý předrm a potom ještě pizza, to je zabijácká večeře. Ale tak to už v Itálii holt chodí 🙂 . Nicméně, vy můžete tyto olivy připravit pro své známé a servírovat k nim jako druhý chod třeba salát.
Tento recept pochází z regionu Marche (článek zde). Spousta z vás ho zná, protože kdo byl například v Rimini nebo San Marinu, tak už je to od hranic s tímto regionem jenom kousek. Můžete zde obdivovat překrásnou přírodu (například úchvatné jeskyně Frasassi – článek zde) a užívat si bohaté gastronomie.
Tento recept není kdovíjak složitý, ale uznávám je docela pracný. Výsledek ale stojí rozhodně za to…
Ingredience (pro 4 osoby):
300 mletého masa (namíchané vepřové, hovězí, drůbeží)
citronová kůra z 1/2 citronu
sůl a pepř
špetka muškátového oříšku
1 vejce
troška nasekané hladkolisté petržele
hrst nastrouhaného parmezánu
velké zelené olivy, já použila asi 700 g
malá cibule, nakrájená najemno
půlka mrkve, nakrájená najemno
půlka řapíkatého celeru, nakrájeného najemno
extra-panenský olivový olej
1 dc bílého vína
olej na smažení
strouhanka, vejce a mouka na obalení
Postup:
Na rozpáleném oleji osmahneme mrkev, celer a cibuli. Přidáme maso, ochutíme solí a pepřem. Zalijeme vínem a necháme ho vypařit. Mezitím vypeckujeme olivy, pokud máme již bez pecek, tak je na jedné straně rozkrojíme. Vypneme oheň a do masové směci přidáme vejce, sýr, petržel, citronovou kůru a muškátový oříšek. Promícháme a směs ještě rozmixujeme v mixéru. Každou olivu vyplníme masovou směsí a obalíme v mouce, vejci a strouhance. Osmažíme do zlatova v oleji (stačí pár minut) a podáváme ještě teplé.
ČAS: Celý recept mi zabral zhruba 1,5 – 2 hodiny.
1 vložit komentář
Dekuji za zajimave informace