Ingredience:
čerstvé mušle srdcovky („vongole“) cca 500 g (pokud neseženete čerstvé, určitě se někdo dají sehnat mražené – někdy prodávají i pouze ten vnitřek mušle)
italské špagety: doporučuji značka Barilla spaghetti n.5 nebo vermicellini n.7 (pokud nenajdete tak použijte klasické špagety od značky Mamma Lucia, Globus, Panzani)
cca 750ml pasírovaných rajčat (výborná je např. Valfrutta – mají v Tescu – nebo levnější Giana, dále má také Billa a Kaufland dobré)
pepř
sůl
petržel hladkolistá
panenský olivový olej
česnek, 1 stroužek
Postup:
Srdcovky je třeba perfektně opláchnout několikrát ve vodě a posléze dát na celý den do mísy s vodou + 1 lžíce hrubé mořské soli. Nejdříve je potřeba udělat omáčku a potom až uvařit těstoviny. Na konci dne srdcovky ještě několikrát propláchneme (dělejte to tak, že vezmete do dlaně pár kousků mušlí, např. 5, a pod tekoucí vodou drhnete oběma dlaněmi proti sobě). Vhodíme je smažit do menšího hrnce společně s jedním stroužkem celého česneku (ten pak osmahlý vyndáme), zhruba půl hrsti petrželí a hodně olivového oleje (cca 7 pol. lžic).
Osolíme, opepříme, často mícháme a smažíme dokud se všechny mušle zcela neotevřou. Poté tam nalijeme rajčataa necháme pod pokličkou vařit cca 1h, dokud se do omáčky nevstřebá chuť mušlí. Omáčku podle chuti osolíme a opepříme. Omáčka nesmí být moc hustá, proto je potřeba ji ke konci zředit troškou normální vody nebo té z těstovin (cca třetina malé skleničky na vodu). Až je omáčka hotová (poznáte to podle hodně aromatické chuti), tak dejte vařit těstoviny a vařte je na tzv. “al dente”, to znamená né příliš do měkka (pozn. omáčku během vaření těstovin nechte ještě vařit na velmi mírném ohni). Pak to smíchejte tak, že do mísy nasypete těstoviny a naběračkou nalejete dost omáčky na to, aby je zbarvila. Zbytek omáčky s mušlemi si pak dle chuti nalijete naběračkou rovnou do talíře.