Krátké těstoviny s italskou slaninou chutnají víc než dobře. Je to další domácí recept z umbrie se slanou pancettou a voňavou bazalkou. Je ideální pro chutný a rychlý oběd, když zrovna nemáte chuť kdovíjak vyvářet a nemáte k dispozici lednici plnou ingrediencí.
Penne rigate se dají nahradit buď penette, tortiglioni a nebo je to výborné i s klasickými špagetami. Osobně se mi hodně osvědčila i kombinace s gnocchi. Bazalka je samozřejmě nejlepší domácí, čerstvá – utržená ze zahrádky 🙂 Pancetta se už dneska dá taky sehnat kdekoliv, pro ty nejlínější ji prodávají už nakrájenou na kostky (pancetta „a cubetti“).
Ingredience (pro 2 osoby):
- italská pancetta 250
- čgerstvá bazalka (2-3 lístky, dle chuti)
- olivový olej, sůl, pepř
- pasírovaná rajčata 500 ml (např. Ortomio, Valfrutta)
- parmazán nebo gran moravia
Postup:
- nakrájejte pancettu na drobné kostky (nebo už ji takovou kupte) a dejte ji smažit na olivovém oleji (cca 3 lžíce)
- pancettu opepřete
- až se osmahne, tak ji zalijte rajčaty, opepřete a osolte a vhoďte do omáčky 2-3 lístky bazalky
- přikryjte pokličkou a nechte na mírném ohni bublat min 30 min. (čím déle necháte omáčku vařit, tím lepší bude)
- dejte vařit vodu na těstoviny a osolte jí
- hotové těstoviny smíchejte s omáčkou a posypte parmazánem