Dneska jsem opět byla doplnit své zásoby a stavila se v krámku Gran Moravia. U nás v Liberci asi jediný obchod s kvalitními a opravdu italskými surovinami. Vzala jsem si hned několik mých oblíbených ingrediencí, na které se mi sbíhala chuť už delší dobu. A je to vynikající italské prosciutto, pěkně poctivé nasekané máslo a čerstvé těstoviny – tagliatelle.
Jak už se dozvídám z vašich úžasných odpovědí týkajících se mojí nejnovější soutěže (informace tady), tak milujete italskou kuchyni právě kvůli jejím jednoduchým receptům (stejně jako já :-)). Chtěla jsem vám proto přinést další skvělý recept, na který potřebujete opravdu jen pár surovin, máte ho rychle uvařený a jeho dokonalá chuť vás určitě nezklame!
Receptů s prosciuttem je všude spousta, existují různé varianty s prosciuttem a citrónem, rukolou, hráškem, houbami a nebo třeba se smetanou. Ta kterou mám pro vás dnes je asi ze všech nejjednodušší. Nepotřebujete k ní prakticky nic výjimečného nebo složitého, pouze se zaměřte na kvalitní suroviny a především na dobré prosciutto. Na tom totiž celý recept stojí. Prosciutto dodá celému receptu tu jedinečnou chuť a vůni. Dobré těstoviny jsou pak samozřejmě nutností.
Tagliatelle si můžete udělat i doma (recept na domácí tagliatelle) ručně jako já, pomocí strojku na těstoviny nebo si je koupit. Určitě pokud si můžete vybrat, tak doporučuji čerstvé.
Ingredience (pro 2 osoby):
čerstvé tagliatelle, 250g
hladkolistá petržel, pár lístků
pepř
hrubá mořská sůl (na vodu na těstoviny)
prosciutto, stačí i 50 g
malá červená cibule, cca 1/2
máslo, malá kostka (cca 3 cm)
tvrdý sýr parmezánového typu (např. Gran Moravia), 1 hrst + na posypání každé porce
Postup:
Máslo dáme rozpustit na pánev a přidáme na jemno nakrájenou cibulku. Osmahneme ji dozlatova a přidáme prosciutto nakrájené na menší kousky. Nesmažíme ho moc dlouho, aby neztvrdlo a nedostalo příliš slanou chuť. Časově stačí tak 1 minuta.
Mezitím dáme vařit vodu na těstoviny, osolíme ji. Do vroucí vody dáme vařit tagliatelle (čerstvé jsou hotové již za 2-3 min). Hotové těstoviny scedíme a smícháme se směsí v pánvi. Ochutíme větším množstvím pepře, přidáme petržel nakrájenou nadrobno a zasypeme sýrem. Všechno promícháme a podáváme posypané sýrem.
1 vložit komentář