Horké letní dny, i když poslední dobou spíše nesnesitelné dusno, zmáhají k lehkým večeřím provoněným čerstvými bylinkami, které v tomhle ročním období najdeme na zahrádce nebo na farmářských trzích. Salát caprese je výborný, ale někdy může vypadat až poněkud nudný a chudý, takže ho použijeme jako základ a vylepšíme, možná se tím i o něco víc najíme!. Pokud ale do něj přidáte ještě naložené „carciofi“ (neboli artyčoky – pozn. moje snad nejoblíbenější italská zelenina, která mimochodem v českých krámech dost zaostává a málokde se dá koupit) a ančovičky, tak se salát posune do další kategorie a je z toho večeře „deluxe“ 🙂
Ingredience: (dejte tam toho, co hrdlo ráčí)
- mozzarella (pokud najdete z bůvolího mléka, jen dobře, je mnohem lepší a je základem pro „caprese“ – mají teď nově v obchůdku Gran Moravia)
- ančovičky
- naložené artyčoky (v oleji – pokud možno olivovém a doporučuju nějakou italskou značku nejlépe, dají se najít např. v Kauflandu, Intersparu nebo Gran Moravia obchůdku)
- čerstvá bazalka (já natrhala ve skleníku, ale vy dejte jakou máte)
- rajčata
- sůl, pepř, olivový olej
Postup:
- nakrájejte mozzarellu a rajčata na stejně velké plátky, proložte je mezi sebou
- navrch nasypte bazalku a zbytek ingrediencí
- všechno osolte, opepřete a zalijte kapkou olivového oleje
- můžete k němu přikusovat třeba italský tvrdý chlebíky Grissini nebo kousek bagetky a připíjet bílým vínem 🙂