Abyste neříkali, že dělám jenom těstoviny a ještě k tomu přefocuju starší recepty, tak jsem vytáhla ze svýho deníčku, kde mám zapsaný všechny domácí recepty, i tohle risotto (nebo jak se často v Čechách říká – rizoto) a udělala ho včera k večeři. Je to takové úplně základní italské risotto, někomu bude asi připomínat Risotto alla milanese, ale není tomu tak, chybí tam šafrán 🙂 Recept je strašně jednoduchý a rychlý a ještě k tomu velmi výživný a vcelku se považuje i za dietní (ale podle názorů Italů, já si totiž nejsem tím tolik jistá, vzhledem k přítomnosti másla a parmezánu 🙂 ).
Ingredience (pro 2 osoby):
– cca 200g italské rýže Carnaroli nebo Arborio (má každý dobrý krámek s italskými surovinami, taky Kaufland, Gran Moravia nebo Kendik – LBC)
– cca 1l domácího hovězího vývaru (někdo používá i zeleninový, je dietnější)
– tvrdý sýr Gran Padano (nebo můžete nahradit Gran Moravia)
– 1/2 cibule
– bílé víno (cca půl skleničky)
– 20g másla
Postup:
-
na rozpuštěném másle osmahněte dozlatova cibulku (vařte na silném ohni)
- k cibulce přidejte rýži a pěkně ji opražte
- pak přidejte víno a nechte ho vypařit (tak nějak to poznáte až se rýže začne pomalu přilepovat znovu k hrnci)
- potom postupně přidávejte ještě teplý vývar (přidávejte vždy po částech, počkejte až se ten předešlý díl vsákne)
- rýže se vaří cca 18-20 minut
- risotto je hotové až krásně zkrémovatí a rýže bude „al dente“
- hotové risotto odstavte, nasypte do něj jednu hrst nastrouhaného sýra a jeden malý kousek másla (asi jako lískový oříšek)
- pěkně to spolu promíchejte (italové tomuhle procesu říkají „mantecatura“)
- a podávejte posypané nastrouhaným sýrem nadrobno, nebo na plátky