I Love Italy
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop

I Love Italy

blog o Itálii

IngredienceRady a tipy k italské kuchyni

Tajemství těstovin…díl 1.

Tajemství těstovin…díl 1.

Nedávno mi došlo, že mám blog plný receptů s těstovinami, ale ještě jsem jim nevěnovala vlastní článek, který si stoprocentně zaslouží. Pro nás není „pasta“ tak důležitá, jak je tomu v Itálii, tam se jí denně, většinou během oběda. Je neuvěřitelné jak italské hospodyňky dokáží každý den uvařit těstoviny na jiný způsob a to v každém regionu, provincii a hlavně v každé domácnosti. Když si to všechno takhle představíme, zjistíme že existuje tisíce a tisíce receptů…

těstoviny špagety

 

Pasta je bohatá na vitamíny, vlákninu, minerální soli a jiné položky, které ji činí výjimečným pokrmem s unikátními charakteristikami. Těstoviny existují v obrovském množství forem, tvarů, chutí i barev. Těsto bývá vyváleno do tenkých plátků, ze kterých se potom vytvoří požadovaný tvar. To můžeme udělat ručně ale i pomocí strojku na těstoviny, když se rozhodneme vyrobit poctivé domácí těstoviny.

Základními surovinami je mouka, voda a vejce. V každém italském regionu se pak recepty od sebe trochu liší, ale základ je většinou stejný. Nejpoužívanějším druhem mouky je ta z tvrdé pšenice, hladká mouka, integrální nebo ze semoliny. Těstoviny můžou být čerstvé nebo sušené, integrální nebo klasické bílé.

druhy těstovin

Jaké mají výhody?

Pšeničná mouka je zdrojem energie s nízkým obsahem tuků a cukrů a dodává těstovinám výjimečné vlastnosti. Průměrná porce těstovin dodává našemu tělu důležité množství proteinů, vitamínu B, železa, zinku a vláknin a je současně výživným pokrmem, který nám poskytne kolem 300 kcal.

Těstoviny připravené z integrální mouky potom obsahují zhruba třikrát tolik vlákniny v porovnání s těmi z bílé mouky a pomáhají tak předejít např. zácpě. V těstovinách nechybí ani škrob, který podporuje normální funkci střev. Zajímavostí je, že pokud jsou těstoviny uvařené správně „al dente“ (na skus), tak se docílí toho, že budou obsahovat nízké IG – tzn. nižší glykemický index, což způsobí, že do krve se energie (sacharidy) dostane pozvolně a nasytí nás to tak na dlouhou dobu. Glykemický index zjednodušeně vyjadřuje rychlost za jakou se sacharidy obsažené v přijímané potravě přemění v trávícím traktu na glukózu a ta se dostane do krevního oběhu. 

A co nevýhody?

V klasických těstovinách se nachází lepek, na který můžou být někteří lidé alergičtí nebo citliví. Naštěstí se ale dají už dneska sehnat bezlepkové těstoviny kdekoliv v krámech. 

těstoviny penne a farfalle

Druhy těstovin

Balené těstoviny, které si koupíte v krámě jsou ve většině případech připravené z mouky z tvrdé pšenice a hodí se hlavně k hutným rajčatovým omáčkám nebo k těm na základě olivového oleje (např. aglio olio peperoncino). Naopak čerstvé těstoviny jako jsou např. ravioli (např. ravioli s máslem a šalvějí), tortellini (např. tortellini s gorgonzolou) aj. se připravují z klasické mouky z hladké pšenice a hodí se k nim výborně jemné omáčky na bázi másla, bylinek aj.

Jak skladovat těstoviny?

Těstoviny stačí skladovat na suchém místě v uzavíratelných nádobách (můžete je nechat i v originálním balení, které pak uzavřete třeba sponkou), čerstvé těstoviny je naopak potřeba nechat v lednici a spotřebovat co nejdříve nebo je možné je i zamrazit. 

těstoviny špagety a penne

bucatini a druhy těstovin

těstoviny domácípokračování v příštím díle 🙂

Tajemství těstovin…díl 1. was last modified: 4 září, 2016 by Zuzka

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window)

Přečtěte si také

předchozí článek
Torta al formaggio umbra (sýrový dort z umbrie)
následující článek
Základní rajčatová omáčka

Mohlo by vás také zajímat

Doporučené italské produkty

Výborné italské ragú za pár minut

Co je pizza kámen?

Festa di San Valetino…Valentýn v Itálii a úžasné...

Il sugo – základ italské kuchyně

Gelatina di vino (želatina z vína)

Tipy k italské kuchyni: solení vody na těstoviny

Ricotta…tajemství její chutě

Desatero „italských“ přikázání

Domácí pomerančová marmeláda

3 komentáře

Eliška 03/01/2016 - 13.44

Při jaké teplotě by se měli skladovat??
Děkuji

Reply
Zuzka 05/01/2016 - 9.59

Čerstvé těstoviny se doporučují kolem +4°C. Sušené potom při pokojové teplotě, doporučuje se kolem +18/20°C.

Reply

Napsat komentář Zrušit odpověď

O mně

O mně

Ahoj, jsem Zuzka a Itálie je mou vášní. Přečtěte si o tom, jak a proč vznikl tento blog...

Jak na dokonalou pizzu?

https://youtu.be/EBg7VAyANpI
Můžete ji připravit i v klasické troubě... Stačí mít doma pizza kámen a vědět, jak správně připravit těsto na pizzu!

Italské produkty

pizza kámen 1890 Kč

Exkluzivní zrnková káva z Apulie 289 Kč

Top/sukně Itálie 590 Kč

Náramek v italském stylu 369 Kč

Exkluzivní italská mletá káva 199 Kč

Dovolená na míru

Chcete poznat autentickou Itálii? Sestavím vám dovolenou na míru. Stačí, když si vyberete lokalitu a něco společně vymyslíme. Co třeba gastro dovolená v Apulii? Je to jen na vás.
https://www.youtube.com/watch?v=mlP5vEkTUpE&t=11s

Kurzy vaření italské kuchyně

https://www.youtube.com/watch?v=Qv7wgoznTAE

Sledujte můj Youtube kanál

https://www.youtube.com/watch?v=yE_09gh98jQ&t=62s

Facebook

Facebook

Nejoblíbenější recepty

  • 1

    Jak na domácí těstoviny

    30/11/2016
  • 2

    Jak na domácí italskou pizzu

    26/10/2017
  • 3

    Základní rajčatová omáčka

    09/05/2014

Recepty dle chodů

  • Aperitivo (aperitiv)
  • Antipasti (předkrmy)
  • Primi (první chody)
  • Secondi (druhé chody)
  • Contorni (přílohy)
  • Dolci (dezerty)

Italština online

Lekce italštiny č.13 – základní pozdravy

12/Čvc/2016

Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

16/Úno/2016

Lekce italštiny č.2 – výslovnost

22/Úno/2016

Lekce italštiny č.15 – sloveso být

30/Srp/2016

Lekce italštiny č.3 – výslovnost

01/Bře/2016

Vaše články z dovolené

Vaše Itálie: 7 důvodů proč navštívit italské Dolomity

14/Čvn/2018

Vaše Itálie: Letní dovolená v Itálii

28/Kvě/2018

Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

20/Lis/2017

Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi

16/Bře/2017

Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

21/Úno/2017

Italové v ČR

Italové v ČR – Andrea ze střední Itálie...

28/Kvě/2020

Italové u nás: Matteo Mariani

01/Led/2018

Italové u nás: Gianluca Girardi

11/Srp/2017

Italové u nás: Carolina Soldati

30/Bře/2017

Italové u nás: Alessandra Marletta

02/Bře/2017

Nejoblíbenější lokality

  • 1

    Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou

    15/07/2015
  • 2

    Benátky…co vidět, tipy a průvodce

    19/08/2017
  • 3

    Řím…aneb co vidět za jeden den

    05/11/2015

Přihlašte se k odběru novinek

Zaregistrujte se k odběru nejnovějších receptů, tipů na cestování, online lekcí italštiny a veškerých novinek na blogu!

Při odběru novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle podmínek ochrany osobních údajů a se soubory cookies.

Mohlo by vás zajímat

aperitivo boloňské ragú cestování dezerty domácí těstoviny frittata gastronomie Italové v ČR italská kuchyně italské restaurace koktejly krátké těstoviny kurz vaření kuřecí maso lanýže lekce italštiny mořské plody online lekce italštiny ovoce penne pizza pizza kámen polévky předkrmy rady a tipy rajčata rajčatová omáčka rajčatové omáčky ravioli regionální speciality ricotta risotto ryby salát soutěž spaghetti tortellini těstoviny s lanýžem Vaše Itálie vegan vegetariánské recepty zajímavosti zapečené těstoviny zelenina zmrzlina
  • REKLAMA
  • KONTAKT
  • OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ
  • COOKIES

@2019 - I Love Italy


Zpět nahoru
Spravovat Souhlas s cookies
Tato webová stránka používá soubory cookies za účelem řádného a bezpečného fungování webové stránky, zachování nastavení, zaznamenávání údajů o používání webové stránky a přizpůsobování zobrazovaného reklamního obsahu.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistické
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketingové
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}
 

Loading Comments...