Dnes jsem pro vás připravila recept na skvělou domácí marmeládu. Jedná se o italskou recepturu z pravých sicilských pomerančů!
Čerstvé citrusy jsem sehnala přímo od sicilských farmářů zabývajících se bio produkcí. Pokud byste chtěli také pomeranče ze Sicílie, tak se podívejte na web Agrumi di Sicilia, která vyváží prvotřídní citrusy do celého světa. Kůra plodů je neošetřená – právě takové potřebujeme pro výrobu marmelády nebo třeba italského limoncella.
Na domácí marmeládu nám postačí cukr a pomeranče, ale my si recept trochu vylepšíme a přidáme ještě pár dalších vychytávek, které mi známí poradili.
Další tipy
Běžný recept z pomerančů a cukru můžeme obohatit například nejen o pomerančovou kůru, ale také o kůru a dužinu z citronu. Jaké množství kůry do receptu přidáte, záleží pouze na vás. Další skvělý tip je přidat do pomerančové marmelády trochu skořice. Většinou dávám 1/2 kávové lžičky na cca 2kg pomerančů.
Sicilské pomeranče odrůdy tarocco jsou natolik sladké, že není potřeba příliš sladit. V receptu jsem uvedla doporučené množství cukru, ale upravit si je můžete podle vlastní chuti. Dokonce mi známá z Apulie prozradila, že tuto marmeládu připravuje zcela bez cukru.
Marmeládu připravujeme do předem sterilizovaných zavařovacích sklenic. Na 1kg pomerančů mi většinou stačí čtyři sklenice.
Tak Buon Appetito!
Pomocí škrabky nebo nože oloupeme kůru z pomerančů (a citronu). Dáváme pozor, abychom nesloupli i bílou část pod kůrou, která je hořká. Kůru dáme vařit do vody na cca 10 minut. Scedíme a proces alespoň jednou opakujeme. Mezitím odkrojíme zbylou část kůry a odstraníme semínka. Dužinu citrusů nakrájíme na menší kostky a vložíme do hrnce. Přidáme k nim cukr a vaříme asi 40 minut na prudkém ohni. Ke konci průběžně mícháme a na posledních 10 minut přidáme i převařenou kůru. Hotovou marmeládu rozmixujeme dle chutí každého (osobně ráda nechávám v marmeládě větší kousky). Pomocí trychtýře nebo naběračky nalijeme marmeládu do sklenic, pevně uzavřeme a obrátíme vzhůru nohama. Necháme vychladnout. Skladujeme v lednici nebo špajzce. Pomerančová marmeláda
Tisk
Ingredience
Postup