I Love Italy
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop

I Love Italy

blog o Itálii

Rady a tipy k italské kuchyni

Jaké rajčatové omáčky existují v Itálii?

Jaké rajčatové omáčky existují v Itálii?

Základem pravé italské kuchyně jsou bezpochyby rajčata. Ať už jsou to pasírovaná, s většími kousky rajčat, se semínky či bez..nebo rajčatový koncentrát. Druhů je opravdu bezpočet. Existuje také řada regionálních variant stejného receptu, připraveného z jiného rajčatového produktu. 

Jaké rajčatové produkty existují v Itálii?

Passata di pomodoro

Passata di pomodoro je omáčka vytvořena z čerstvých rajčat. Většina Italů si ji buď vyrobí doma a pak skladuje ve sklenicích nebo ji jednoduše koupí v krámě. Vyrábí se tak, že se z rajčete odstraní veškerá semínka a vnitřek (ideálně se rozkrojí kvůli této operaci napůl). Rajčata potom projdou varem (někdo preferuje rychlý někdo pomalý) a nakonec se odstraní slupka a ostatní přebytečné části v elektrickém či manuálním pasírovači  „passaverdura“ (od toho ten název passata), který je v podstatě vyfiltruje a vznikne tak čistá rajčatová omáčka.

Tyto omáčky se pak dávají do čistých skleněných nádob s dobrým uzávěrem. Pro dobrou konzervaci se ještě omáčky v lahvích dají vařit na nějakou dobu do vody (většinou tak 15-20 min). Nakonec se uskladní to chladného a tmavého prostoru. Konzumace je možná tak po 5 dnech. Verzí těchto omáček je samozřejmě několik. Někdo preferuje do omáček přidat lístek bazalky, někdo takto připraví už hotové omáčky např. se zeleninou, podle někoho je dobré do láhví přidat kapku olivového oleje, někdo je naopak proti. Základ je ale pro všechny Italy naprosto stejný.

Takto připravená passata di pomodoro se potom může použít téměř na cokoliv. Většinou se z nich připravují omáčky na těstoviny (dobré např. špagety se srdcovkami, boloňské špagety nebo třeba tortellini). Někteří Italové ji používají i na pizzu a výborná je samozřejmě i na polentě.

Pomodori pelati (neboli rajčata bez slupky)

Takto upravená rajčata jsou základem prakticky pro všechny možné rajčatové omáčky. O co vlastně jde? Pomodori pelati nejsou nic jiného než rajčata, ze kterých byla odstraněna šlupka. Takto upravená rajčata se už dají koupit připravená v plechovkách. Nejlepší značkou rajčat je bezpochyby podlouhlé rajče San Marzano, dobré hlavně díky malému obsahu vody uvnitř rajčete.

Sugo a pezzettoni (rajčatová omáčka s kousky rajčat)

Buďto koupíme nebo opět vyrobíme doma. Vezmeme naše rajčata bez šlupky a buď je zbavíme semínek nebo nikoliv (plechovách se prodávají bez semínek). Záleží už pak na každém, co komu chutná a také na receptu. Rajčata pak nakrájíme na menší kostky. Základ na omáčku je hotov!

Na některé recepty se hodí takto upravená rajčata lépe, protože chuť rajčete je výraznější. Je to např. klasická pasta al pomodoro nebo třeba bucatini all´amatriciana.

Sugo rustico (rustikální rajčatová omáčka)

Není nic jiného než passata di pomodoro se semínky. Použití už není tak časté jako u ostatních omáček. Hodí se především na přípravu omáček s masem, pancettou nebo třeba luštěninami. Nejvhodnějšími těstovinami jsou k němu pak například rigatoni nebo mezzemaniche.

 

Jaké rajčatové omáčky existují v Itálii? was last modified: 29 srpna, 2017 by Zuzka

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window)

Přečtěte si také

předchozí článek
Rajčatová polévka s fazolemi
následující článek
Penne s italskou pancettou

Mohlo by vás také zajímat

Jak na domácí gnocchi

Il sugo – základ italské kuchyně

Tipy k italské kuchyni: solení vody na těstoviny

Aperitivo moment (italský aperitiv)

Jak na domácí italskou pizzu

Festa di San Valetino…Valentýn v Itálii a úžasné...

Tajemství těstovin…díl 1.

Jak na domácí těstoviny

Domácí ravioli plněné ricottou a špenátem

Co je pizza kámen?

4 komentáře

Yanez 30/08/2013 - 17.22

Díky za hezký článek. Toto mne zajímalo, neboť těch rajčatových plechovek s různými názvy je skutečně v obchodech dost. Já jsem si kdysi dělal sugo podle Emanuele Ridi, ale je to hrozná práce. Dokonce jsem si kvůli tomu pořídil tu „pasírku“. Teď si to kupuji spíše v konzervě. Ale čas od času, když někde v marketu se objeví rajčata za pár kaček, sugo si udělám. S olivovým olejem a s bazalkou 🙂 . Vím, že je to alespoň bez Eček a ani to nezavařuji, neboť se to brzy spotřebuje. A na pizzu mi to přijde ideální.

Reply
Angelis 31/08/2013 - 18.50

To sem rada, ze se libil. Taky uz sem to dlouho chtela napsat..protoze sem se normalne setkala s jednim Cechem..strasne chytrym..co mi byl schopnej rict, ze on dela TU pravou italskou pizzu a ze by na ni nikdy nedal sugo di pomodoro, protoze podle nej je to kecup a zadnej Ital by ho na ni nedal 🙂 to sem se fakt musela smat..zvlast po tolika letech v Italii 🙂 jinak sugo si taky doma nedelame..je to proste zdlouhavy..ale samozrejme klasikou omacku s rajcatama bez slupky neni problem. Ty v plechovce nekupuju..nestoji to moc casu udelat si je doma a je to mnohem lepsi a vonavejsi.. 🙂

Reply
Angelis 31/08/2013 - 19.00

Jinak v Itálii to dělají většinou tak, že kdo má zahrádku, tak sklidí rajčátka..několik kg a pak jeden den nebo víkend věnují tomu, aby hromadně udělali sugo. Ty pak buď zamrazí nebo dají do sklenic do chladu..Na jednu flašku se to časově prostě nevyplatí, takže prostě je lepší si ho koupit..

Reply

Napsat komentář Zrušit odpověď

O mně

O mně

Ahoj, jsem Zuzka a Itálie je mou vášní. Přečtěte si o tom, jak a proč vznikl tento blog...

Jak na dokonalou pizzu?

https://youtu.be/EBg7VAyANpI
Můžete ji připravit i v klasické troubě... Stačí mít doma pizza kámen a vědět, jak správně připravit těsto na pizzu!

Italské produkty

pizza kámen 1890 Kč

Exkluzivní zrnková káva z Apulie 289 Kč

Top/sukně Itálie 590 Kč

Náramek v italském stylu 369 Kč

Exkluzivní italská mletá káva 199 Kč

Dovolená na míru

Chcete poznat autentickou Itálii? Sestavím vám dovolenou na míru. Stačí, když si vyberete lokalitu a něco společně vymyslíme. Co třeba gastro dovolená v Apulii? Je to jen na vás.
https://www.youtube.com/watch?v=mlP5vEkTUpE&t=11s

Kurzy vaření italské kuchyně

https://www.youtube.com/watch?v=Qv7wgoznTAE

Sledujte můj Youtube kanál

https://www.youtube.com/watch?v=yE_09gh98jQ&t=62s

Facebook

Facebook

Nejoblíbenější recepty

  • 1

    Jak na domácí těstoviny

    30/11/2016
  • 2

    Jak na domácí italskou pizzu

    26/10/2017
  • 3

    Základní rajčatová omáčka

    09/05/2014

Recepty dle chodů

  • Aperitivo (aperitiv)
  • Antipasti (předkrmy)
  • Primi (první chody)
  • Secondi (druhé chody)
  • Contorni (přílohy)
  • Dolci (dezerty)

Italština online

Lekce italštiny č.13 – základní pozdravy

12/Čvc/2016

Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

16/Úno/2016

Lekce italštiny č.2 – výslovnost

22/Úno/2016

Lekce italštiny č.15 – sloveso být

30/Srp/2016

Lekce italštiny č.3 – výslovnost

01/Bře/2016

Vaše články z dovolené

Vaše Itálie: 7 důvodů proč navštívit italské Dolomity

14/Čvn/2018

Vaše Itálie: Letní dovolená v Itálii

28/Kvě/2018

Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

20/Lis/2017

Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi

16/Bře/2017

Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

21/Úno/2017

Italové v ČR

Italové v ČR – Andrea ze střední Itálie...

28/Kvě/2020

Italové u nás: Matteo Mariani

01/Led/2018

Italové u nás: Gianluca Girardi

11/Srp/2017

Italové u nás: Carolina Soldati

30/Bře/2017

Italové u nás: Alessandra Marletta

02/Bře/2017

Nejoblíbenější lokality

  • 1

    Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou

    15/07/2015
  • 2

    Benátky…co vidět, tipy a průvodce

    19/08/2017
  • 3

    Řím…aneb co vidět za jeden den

    05/11/2015

Přihlašte se k odběru novinek

Zaregistrujte se k odběru nejnovějších receptů, tipů na cestování, online lekcí italštiny a veškerých novinek na blogu!

Při odběru novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle podmínek ochrany osobních údajů a se soubory cookies.

Mohlo by vás zajímat

aperitivo boloňské ragú cestování dezerty domácí těstoviny frittata gastronomie Italové v ČR italská kuchyně italské restaurace koktejly krátké těstoviny kurz vaření kuřecí maso lanýže lekce italštiny mořské plody online lekce italštiny ovoce penne pizza pizza kámen polévky předkrmy rady a tipy rajčata rajčatová omáčka rajčatové omáčky ravioli regionální speciality ricotta risotto ryby salát soutěž spaghetti tortellini těstoviny s lanýžem Vaše Itálie vegan vegetariánské recepty zajímavosti zapečené těstoviny zelenina zmrzlina
  • REKLAMA
  • KONTAKT
  • OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ
  • COOKIES

@2019 - I Love Italy


Zpět nahoru
Spravovat Souhlas s cookies
Tato webová stránka používá soubory cookies za účelem řádného a bezpečného fungování webové stránky, zachování nastavení, zaznamenávání údajů o používání webové stránky a přizpůsobování zobrazovaného reklamního obsahu.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistické
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketingové
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}
 

Loading Comments...