Jednoduchý recept s česnekem, panenským olivovým olejem, chilli a italskýma špagetama. Moji známí si ho natolik oblíbili, že se o něj musím podělit i s vámi! Je to snad nejrychlejší italský recept a přesto jeden z nejlepších. Skládá se prakticky ze čtyř ingrediencí, které určitě každý z vás má doma.
Ingredience:
– 4-5 stroužků česneku
– špagety cca 300 g (nenahrazujte spaghetti s bucatini nebo spaghettini) značky Panzani, Barilla, Mamma Lucia, Globus, Alnatura
– panenský olivový olej (cca 8 polévkových lžic), chilli (sušené, či čerstvé)
– parmezán (nebo Gran Moravia – např. Kaufland, Globus, Albert ho mají)
Postup:
- nechte vařit vodu na těstoviny – vodu osolte
- mezitím rozmačkejte česnek nebo ho nastrouhejte na malé kousky (dá se nakrájet na jemné plátky)
- do pánve nasypte česnek, nalijte hodně olivového oleje cca 0,5 cm na dno a nasypte dovnitř dostatečně chilli – podle chuti (doporučuji tak 5 velkých špetek nebo 3-4 ks malých chilli papriček)
- na velmi mírném ohni všechno osmažte, bude to trvat tak 3 minuty než se vám česnek dozlatova upeče, poté oheň vypněte
- hotové těstoviny „al dente“ smíchejte v pánvi s ostatními ingrediencemi a nakonec vše posypte mírně parmezánem
- doporučuji podávat s bílým suchým vínem
TIP: druhá verze receptu – přidejte do hotových těstovin i čerstvou listovou petržel nakrájenou na jemno, krásně provoní těstoviny a dá jim šmrnc 🙂
2 komentáře
Česnek je nejlepší! Dávám ho snad do všeho. Jeho lahodná chuť obohatí každé jídlo a zároveň osvěží dech. Ale nejraději ho pojídám samotný a zakusuji citronem. Na své zahraniční cesty si vždy beru placatku z česnekovou vodkou. Při mé poslední návštěvě Rumunska se česnek osvědčil jako nepostradatelný pomocník v boji proti vším a nemrtvím. Jen díky česneku se mi podařilo během mé cesty napříč Sedmihorskem odrazit útok vampýra. Od té doby nedám na česnek dopustit! Váš recept musím určitě vyzkoušet! Kombinace česneku s chilli je stejně neotřelá jako kombinace nitroglycerínu a napalmu!
TIP č. 2 : na talíř si ještě nastrouhejte luxusní tvrdý sýr na to dejte ty špagety se směsí a na to posypte ještě jednou sýr ( musí být z těch lepších sýrů co se u nás prodáva většinou v obalech v trojuhelnikovem tvaru s takovou tou tvrdou patkou 😀 ) obyčejný tvrdý se na to moc nehodí 🙂