I Love Italy
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop

I Love Italy

blog o Itálii

IngredienceItalské recepty

Vongole (mušle srdcovky)

Vongole (mušle srdcovky)

V Itálii jsem si zamilovala mořské plody. Moje nejoblíbenější ale stále zůstávají mušle, konkrétně to jsou tzv. „vongole“. V Čechách pro ně existuje název srdcovky, protože jsou to malinké mušle ve tvaru připomínajícím srdce. Rozlišujeme hned několik druhů, závisí především na jejich velikosti, dále na rozdílné chuti a potom se od toho odvíjí i jejich cena. Existují tedy „vongole veraci“ – ty bývají největší, nejrozšířenější v italských obchodech (většinou je najdete buď v supermarketech, kde je oddělení přímo kde prodávají ryby a mořské plody nebo také mají speciální obchody, kde najdete denně čerstvé ryby) a také bývají nejdražší.

Často se může setkat i s tzv. „lupini„, což jsou také srdcovky ale jsou mnohem menší než ty předchozí, bývají i levnější. Existují ještě „vongola verace filippina“ a „longone„, ale tyhle poslední dva druhy jsem nikdy neměla možnost ochutnat, ani jsem se s nimi nikdy v krámě nesetkala. Srdcovky jsou velmi oblíbenou ingrediencí při přípravě špaget. Nejznámější jsou jednoduché těstoviny na bázi olivového oleje a petržele nebo s rajčatovou omáčkou.

mušle

Jak na jejich přípravu?

Pokud se chystáte uvařit si doma srdcovky, je potřeba dávat od začátku pozor hlavně na to, jak je očistíte. Není to tak složité jako to bývá naopak u slávek. Vongole jsou pokryty vrstvou písku, který musíte pečlivě odstranit, jinak riskujete, že vám zkazí celé jídlo. Takže, první věc, co je potřeba udělat jakmile je koupíte, je naložit je na minimálně 1h do vody, kam přidáte cca 2 lžíce mořské soli. Každý Ital to dělá trochu jinak. Mě se osobně se osvědčilo na radu bývalé tchýně nechat je takto půl dne až celý den, s tím že vodu čas od času vyleju a doplním sůl.

Co následuje je jejich omytí. Vemte si do dlaní pár kousků mušlí, nevím tak 5-6 a začněte je proplachovat pod tekoucí vodou. Uděláte to tak, že pod proudem vody zavřete do dlaní vongole a rukama začnete třít o sebe. Takto pokrčujete, dokud nepropláchnete poctivě všechny srdcovky.

Co s těmi otevřenými?

Vyhodit. Otevřené mušle jsou totiž příznakem toho, že už jsou zkažené. Vyhodíte je okamžitě ze sáčku, nemá smysl tedy je vůbec proplachovat. Srdcovky by neměly ani výrazně smrdět a ani být rozbité.

Kde se dají koupit?

No já je sháněla v Čechách opravdu hodně dlouho. Nevím, jak v Praze, kde je spousta italských obchodů, ale sehnat vongole v Liberci mi trvalo dva roky 🙂 Objevila jsem je totiž až nedávno, mají je v libereckém Makru! Samozřejmě mluvím o čerstvých mušlích, ty mražené totiž najdete skoro kdekoliv, ty ale stojí za nic a vůbec bych je k vaření nepoužívala 😉

Tak pokud, jste na ně dostali už takovou chuť jako já, tak můžete začít tady – u receptu na srdcovky s rajčatovou omáčkou 🙂

mušle mořské plody mušle srdcovky italské mušle

Vongole (mušle srdcovky) was last modified: 9 března, 2015 by Zuzka

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window)

Přečtěte si také

předchozí článek
Assisi…tajuplné město s duchovním nádechem
následující článek
Představení regionu Umbrie

Mohlo by vás také zajímat

Italská polévka minestrone

Krém z ricotty s čokoládou a kávou

Penne s cuketou a pancettou

Fettina panata (italský řízek)

Elicoidali al tonno e alici (duté těstoviny s...

Tajemství těstovin…díl 1.

Bruschetta al pomodoro (bruschetta s rajčaty)

Spaghetti cacio e pepe (špagety s pepřem a...

Penne tricolore s omáčkou z čerstvých rajčat a...

Tagliatelle al prosciutto (čerstvé tagliatelle s prosciuttem)

4 komentáře

vlastislav macháček 10/07/2019 - 12.37

až bude v \Lidlu italský týden, tak je mají jako hotové jídlo zmražené – velmi dobré. pochopitelně není to jako čerstvé v Itálii, ale ujde to.

Reply
vlastislav macháček 10/07/2019 - 12.33

až bude v \Lidlu italský týden, tak je mají jako hotové jídlo zmražené – velmi dobré

Reply
Marťa 27/01/2015 - 22.31

hmmm, to jsem nikdy nejedla… 🙂

Reply
Zuzka 28/01/2015 - 11.51

Hele tak až budu mít cestu do makra, tak to koupím a dáme si u nás 😀

Reply

Napsat komentář Zrušit odpověď

O mně

O mně

Ahoj, jsem Zuzka a Itálie je mou vášní. Přečtěte si o tom, jak a proč vznikl tento blog...

Jak na dokonalou pizzu?

https://youtu.be/EBg7VAyANpI
Můžete ji připravit i v klasické troubě... Stačí mít doma pizza kámen a vědět, jak správně připravit těsto na pizzu!

Italské produkty

pizza kámen 1890 Kč

Exkluzivní zrnková káva z Apulie 289 Kč

Top/sukně Itálie 590 Kč

Náramek v italském stylu 369 Kč

Exkluzivní italská mletá káva 199 Kč

Dovolená na míru

Chcete poznat autentickou Itálii? Sestavím vám dovolenou na míru. Stačí, když si vyberete lokalitu a něco společně vymyslíme. Co třeba gastro dovolená v Apulii? Je to jen na vás.
https://www.youtube.com/watch?v=mlP5vEkTUpE&t=11s

Kurzy vaření italské kuchyně

https://www.youtube.com/watch?v=Qv7wgoznTAE

Sledujte můj Youtube kanál

https://www.youtube.com/watch?v=yE_09gh98jQ&t=62s

Facebook

Facebook

Nejoblíbenější recepty

  • 1

    Jak na domácí těstoviny

    30/11/2016
  • 2

    Jak na domácí italskou pizzu

    26/10/2017
  • 3

    Základní rajčatová omáčka

    09/05/2014

Recepty dle chodů

  • Aperitivo (aperitiv)
  • Antipasti (předkrmy)
  • Primi (první chody)
  • Secondi (druhé chody)
  • Contorni (přílohy)
  • Dolci (dezerty)

Italština online

Lekce italštiny č.13 – základní pozdravy

12/Čvc/2016

Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

16/Úno/2016

Lekce italštiny č.2 – výslovnost

22/Úno/2016

Lekce italštiny č.15 – sloveso být

30/Srp/2016

Lekce italštiny č.3 – výslovnost

01/Bře/2016

Vaše články z dovolené

Vaše Itálie: 7 důvodů proč navštívit italské Dolomity

14/Čvn/2018

Vaše Itálie: Letní dovolená v Itálii

28/Kvě/2018

Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

20/Lis/2017

Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi

16/Bře/2017

Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

21/Úno/2017

Italové v ČR

Italové v ČR – Andrea ze střední Itálie...

28/Kvě/2020

Italové u nás: Matteo Mariani

01/Led/2018

Italové u nás: Gianluca Girardi

11/Srp/2017

Italové u nás: Carolina Soldati

30/Bře/2017

Italové u nás: Alessandra Marletta

02/Bře/2017

Nejoblíbenější lokality

  • 1

    Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou

    15/07/2015
  • 2

    Benátky…co vidět, tipy a průvodce

    19/08/2017
  • 3

    Řím…aneb co vidět za jeden den

    05/11/2015

Přihlašte se k odběru novinek

Zaregistrujte se k odběru nejnovějších receptů, tipů na cestování, online lekcí italštiny a veškerých novinek na blogu!

Při odběru novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle podmínek ochrany osobních údajů a se soubory cookies.

Mohlo by vás zajímat

aperitivo boloňské ragú cestování dezerty domácí těstoviny frittata gastronomie Italové v ČR italská kuchyně italské restaurace koktejly krátké těstoviny kurz vaření kuřecí maso lanýže lekce italštiny mořské plody online lekce italštiny ovoce penne pizza pizza kámen polévky předkrmy rady a tipy rajčata rajčatová omáčka rajčatové omáčky ravioli regionální speciality ricotta risotto ryby salát soutěž spaghetti tortellini těstoviny s lanýžem Vaše Itálie vegan vegetariánské recepty zajímavosti zapečené těstoviny zelenina zmrzlina
  • REKLAMA
  • KONTAKT
  • OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ
  • COOKIES

@2019 - I Love Italy


Zpět nahoru
Spravovat Souhlas s cookies
Tato webová stránka používá soubory cookies za účelem řádného a bezpečného fungování webové stránky, zachování nastavení, zaznamenávání údajů o používání webové stránky a přizpůsobování zobrazovaného reklamního obsahu.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistické
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketingové
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}
 

Loading Comments...