I Love Italy
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop

I Love Italy

blog o Itálii

Italské receptyPrimi (první chody)vegetariánské recepty

Spaghetti al pomodoro fresco (špagety s omáčkou z čerstvých rajčat)

Spaghetti al pomodoro fresco (špagety s omáčkou z čerstvých rajčat)

Spaghetti al pomodoro je jedním z mých nejoblíbenějších receptů. Je svěží, jednoduchý a opravdu velmi dobrý. Je to skvělé letní jídlo, které zasytí a přitom je lehké. Tento pokrm můžeme považovat za jakýsi symbol Itálie, už proto, že hlavní suroviny potřebné pro jeho přípravu jsou tolik typické pro tuto zemi: rajčata, bazalka a špagety.

Nenajdeme v Itálii jediný univerzální recept, protože existuje jeho řada variant. Někteří Italové osmahlý česnek vyndají, jiní jej naopak nasekají na jemno společně s cibulkou a vytvoří tak základ pro rajčatovou omáčku.

Špagety s rajčatovou omáčkou je velice jednoduchý recept, který si rychle oblíbí nejen děti. Omáčka je hotová během chvilky (samozřejmě čím déle ji budeme vařit, tím výraznější chuť dostaneme) a nemusíme zůstat u klasické varianty pouze s rajčaty, můžeme do ní přidat například i olivy či jiné oblíbené ingredience.

Bílé víno ani cibulka nejsou nutností. Stejně tak nemusíte používat čerstvá rajčata, můžete s klidem koupit již hotová loupaná rajčata v plechovce či jako alternativu použít například rajčata pasírovaná nebo passatu s kousky rajčat.

Všechno záleží jen na vás. Já mám pro vás dnes velmi chutnou variantu připravenou z čerstvých rajčat. Ta nebudeme pasírovat a necháme je nakrájená na menší kousky abychom získali vynikající jemnou omáčku s kousky rajčat.

Špagety s rajčatovou omáčkou (spaghetti al pomodoro)

Tisk
Porce: 4 Čas přípravy: 15 minut Doba vaření: 30 minut

Ingredience

  • 5 velkých čerstvých rajčat (množství upravíme dle velikosti rajčat)
  • 1/2 malé cibule, nakrájená na jemno
  • 1 stroužek česneku, oloupaný a rozmáčknutý (nebo nakrájený na jemno)
  • asi 1 dc bílého suchého vína (není nutné)
  • 500 g těstovin typu spaghetti 
  • sůl a pepř (množství dle potřeby)
  • pár lístků bazalky, natrhaných na menší kousky
  • nastrouhaný parmezán (např. Gran Moravia, Grana Padano)
  • extra-panenský olivový olej (asi 4 lžíce)

Postup

Rajčata omyjeme a nakrojíme na nich křížek (to aby se pak šlupka dobře sloupávala). Dáme je vařit do vroucí vody na asi 30 sekund, vyndáme je, opláchneme studenou vodou a sloupneme slupku. Odstraníme stopku a semínka. Nakrájíme je na malé kostky.

Mezitím necháme na olivovém oleji osmahnout česnek, jakmile zezlátne tak ho vyndáme a do pánve přidáme cibulku. K cibulce následně přidáme rajčata.  Dusíme na mírném ohni. Rajčata zalijeme vínem a necháme ho odpařit. Omáčku osolíme a opepříme, dále vaříme na mírném ohni a necháme pomalu bublat. Čas od času promícháme. Ke konci přidáme bazalku.

Dáme vařit vodu na těstoviny, jakmile vře, osolíme ji. Těstoviny uvaříme al dente a scedíme. Pokud se nám v průběhu začne rajčatová omáčka vysušovat, můžeme do ní přidat trochu vody z těstovin.

Scezené těstoviny smícháme v pánvi s omáčkou. Podáváme posypané nastrouhaným sýrem a se sklenkou dobrého vína.

Spaghetti al pomodoro fresco (špagety s omáčkou z čerstvých rajčat) was last modified: 19 února, 2018 by Zuzka

Přečtěte si také

Poznámky

TIP: Omáčku můžeme na dva až tři dny uskladnit v lednici. Kromě špaget můžeme použít také těstoviny maccheroni, penne, fusilli, caserecce apod.

těstoviny s rajčatovou omáčkou

Spaghetti al pomodoro fresco (špagety s omáčkou z čerstvých rajčat) was last modified: 19 února, 2018 by Zuzka

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window)

Přečtěte si také

předchozí článek
Tagliatelle con funghi, panna e carne macinata (tagliatelle s masem a houbami)
následující článek
Spaghetti alla carbonara…skvělá římská specialita

Mohlo by vás také zajímat

Domácí Tiramisu

Spaghetti con le vongole…Špagety se srdcovkami

Ravioli al burro e pangrattato (ravioli s máslem...

Pomerančový koktejl s růžovým vínem

Sýr Gran Moravia s medem

Torta ubriaca (opilý dort s čokoládou a červeným...

Pasta Krusta…italská restaurace v centru Prahy!

Penne con salmone e panna (penne se smetanou...

Těstoviny se smetanou – hrášek a šunka..

Špagety s pestem ze sušených rajčat a kešu

3 komentáře

kuba 03/02/2016 - 16.37

Dobrý den, kde jsem udělal chybu, že mi málem shořela kuchyň při nalití vína do pánve ? Děkuji

Reply
dzejnaa 14/07/2016 - 10.21

Rozesmálo 😀 😀

Reply

Napsat komentář Zrušit odpověď

O mně

O mně

Ahoj, jsem Zuzka a Itálie je mou vášní. Přečtěte si o tom, jak a proč vznikl tento blog...

Jak na dokonalou pizzu?

https://youtu.be/EBg7VAyANpI
Můžete ji připravit i v klasické troubě... Stačí mít doma pizza kámen a vědět, jak správně připravit těsto na pizzu!

Italské produkty

pizza kámen 1890 Kč

Exkluzivní zrnková káva z Apulie 289 Kč

Top/sukně Itálie 590 Kč

Náramek v italském stylu 369 Kč

Exkluzivní italská mletá káva 199 Kč

Dovolená na míru

Chcete poznat autentickou Itálii? Sestavím vám dovolenou na míru. Stačí, když si vyberete lokalitu a něco společně vymyslíme. Co třeba gastro dovolená v Apulii? Je to jen na vás.
https://www.youtube.com/watch?v=mlP5vEkTUpE&t=11s

Kurzy vaření italské kuchyně

https://www.youtube.com/watch?v=Qv7wgoznTAE

Sledujte můj Youtube kanál

https://www.youtube.com/watch?v=yE_09gh98jQ&t=62s

Facebook

Facebook

Nejoblíbenější recepty

  • 1

    Jak na domácí těstoviny

    30/11/2016
  • 2

    Jak na domácí italskou pizzu

    26/10/2017
  • 3

    Základní rajčatová omáčka

    09/05/2014

Recepty dle chodů

  • Aperitivo (aperitiv)
  • Antipasti (předkrmy)
  • Primi (první chody)
  • Secondi (druhé chody)
  • Contorni (přílohy)
  • Dolci (dezerty)

Italština online

Lekce italštiny č.13 – základní pozdravy

12/Čvc/2016

Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

16/Úno/2016

Lekce italštiny č.2 – výslovnost

22/Úno/2016

Lekce italštiny č.15 – sloveso být

30/Srp/2016

Lekce italštiny č.3 – výslovnost

01/Bře/2016

Vaše články z dovolené

Vaše Itálie: 7 důvodů proč navštívit italské Dolomity

14/Čvn/2018

Vaše Itálie: Letní dovolená v Itálii

28/Kvě/2018

Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

20/Lis/2017

Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi

16/Bře/2017

Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

21/Úno/2017

Italové v ČR

Italové v ČR – Andrea ze střední Itálie...

28/Kvě/2020

Italové u nás: Matteo Mariani

01/Led/2018

Italové u nás: Gianluca Girardi

11/Srp/2017

Italové u nás: Carolina Soldati

30/Bře/2017

Italové u nás: Alessandra Marletta

02/Bře/2017

Nejoblíbenější lokality

  • 1

    Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou

    15/07/2015
  • 2

    Benátky…co vidět, tipy a průvodce

    19/08/2017
  • 3

    Řím…aneb co vidět za jeden den

    05/11/2015

Přihlašte se k odběru novinek

Zaregistrujte se k odběru nejnovějších receptů, tipů na cestování, online lekcí italštiny a veškerých novinek na blogu!

Při odběru novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle podmínek ochrany osobních údajů a se soubory cookies.

Mohlo by vás zajímat

aperitivo boloňské ragú cestování dezerty domácí těstoviny frittata gastronomie Italové v ČR italská kuchyně italské restaurace koktejly krátké těstoviny kurz vaření kuřecí maso lanýže lekce italštiny mořské plody online lekce italštiny ovoce penne pizza pizza kámen polévky předkrmy rady a tipy rajčata rajčatová omáčka rajčatové omáčky ravioli regionální speciality ricotta risotto ryby salát soutěž spaghetti tortellini těstoviny s lanýžem Vaše Itálie vegan vegetariánské recepty zajímavosti zapečené těstoviny zelenina zmrzlina
  • REKLAMA
  • KONTAKT
  • OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ
  • COOKIES

@2019 - I Love Italy


Zpět nahoru
Spravovat Souhlas s cookies
Tato webová stránka používá soubory cookies za účelem řádného a bezpečného fungování webové stránky, zachování nastavení, zaznamenávání údajů o používání webové stránky a přizpůsobování zobrazovaného reklamního obsahu.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistické
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketingové
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}
 

Loading Comments...