O víkendu jsem se rozhodla připravit pro změnu zase nějaké to risotto. Mám doma ještě dvě flašky výborného červeného vína Montefalco z Umbrie a tak mě napadlo ho využít na recept, který jsem nedávno dostala od mé známé Tundry z města Bastia Umbra. Italská červená vína jsou taková těžká a hutná a skvěle se hodí k vaření díky jejich výrazné chuti.
Ingredience (pro 2 osoby):
-
italská rýže typu Carnaroli nebo Arborio cca 250g
- silný kuřecí vývar cca 600ml (kolik bude stačit)
- čerstvý timián a rozmarýn (špetka)
- červené víno cca 3dc
- cibule (nejlépe červená, já teda použila tu klasickou bílou)
- máslo cca 3cm kostka (koupila jsem to čerstvé z Gran Moravia obchůdku)
- strouhaný sýr Gran Moravia nebo Grana Padano
- kapka olivového oleje (já mám Farchioni)
Postup:
- osmahněte na rozpuštěném másle nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte tymián a rozmarýn
- na zezlátlou cibuli přidejte rýži a opražte ji za stálého míchání
- rýži zalijte vínem a nechte ho vypařit
- postupně potom přidávejte horký vývar do rýže a průběžně míchejte (nalijete pár naběraček vývaru na rýži, mícháte a necháte vstřebat – takto pokračujete)
- rýže se takto vaří cca 18-20min
- jakmile je rýže „al dente“ dáte ji stranou, opepříte, přidáte malou kostku másla (cca 2cm) a větší hrst nastrouhaného sýra a pomalu do rýže vmícháte a necháte chvilku odpočinout
- podávejte posypané sýrem
TIP: Výborně se k přípravě receptu hodí i červené víno Sangiovese. Existuje také jeho varianta s použitím červené čekanky, kterou jednoduše nakrájíte nadrobno a přidáte smažit na másle k cibulce.
1 vložit komentář