Jedná se o jeden z nejrozšířenějších receptů na stolech mantovanských rodin v průběhu slavnostní vánoční večeře „cenone“ (článek o tom jak Italové slaví Vánoce). Mají typicky nasládlou chuť dýní spojenou s mostardou (ideální je mostarda z hrušek nebo kdoulí) a sušenkami amaretti.
Tradice si potom žádá, aby se tortelli podávaly ve vývaru, ale vynikající jsou i s rozpuštěným máslem a šalvějí. Osobně jsem vyzkoušela i variantu, kdy rozpustíme máslo, osmahneme na něm pár lžic strouhanky a smícháme s tortelli. V obou variantách se potom těstoviny podávají ideálně posypané nastrouhaným sýrem.
Ingredience:
200 g mouky 00
3 vejce
500 g dýně
65 g sýra (grana padano, gran moravia)
sůl
sušenky amaretti 160 g
mostarda z mantovy 170 g (recept na mostardu)
muškátový oříšek
Postup:
Vezmeme dýni, rozkrojíme ji, odstraníme semínka a nakrájíme ji na půlměsíce. Ty naskládáme na pečící papír a dáme péct do trouby na 20 minut na 200 stupňů. Dýně musí krásně změknout. Hotovou dýni necháme vychladnout a vysušit od přebytečné vody. Mezitím vezmeme amaretti, rozdrtíme je a nasypeme do misky. Přidáme mostardu. Z dýně vydloubneme dužinu, rozmačkáme ji a přidáme do misky k ostatním ingrediencím společně s nastrouhaným sýrem a jedním vejcem. Osolíme a provoníme muškátovým oříškem. Misku se směsí zakryjeme potravinovou fólií a necháme v lednici přes noc odpočívat.
Druhý den si připravíme těsto na těstoviny. Doprostřed mouky uděláme důlek, do kterého vyklepneme dvě vejce. Rozšleháme je a postupně vmícháváme do mouky, dokud nezískáme kompaktní a nelepící se těsto. To rozválíme ručně nebo strojkem na těstoviny. Na jednu jeho stranu naneseme do řady jednotlivé porce náplně, asi 1-2 cm vzdálené od sebe. Těsto překlopíme, okraje zamáčkneme prsty a vykrojíme ve tvaru malých čtverců jednotlivé tortelli.
Tak a tortelli jsou hotové. Teď už je jen můžeme dát vařit do vroucí osolené vody a podávat například s rozpuštěným máslem a šalvějí!
TIP: Směs připravíme ideálně den předem a necháme ji ztuhnout přes noc v lednici.