Jedná se o klasickou omáčku s mletým masem a rajčatovým protlakem. Použít se může prakticky jakýkoliv druh těstovin. Nejlépe se k tomu asi hodí penne, spaghetti a tortiglioni nebo rigatoni. Určitě použijte vepřové maso (má silnější chuť). Omáčku je potřeba nechat bublat minimálně 1 hodinu. To proto, že čím déle se vaří, tím více je potom schopná do sebe dostat chuť přidaných ingrediencí.
Ingredience (pro 2 osoby):
– 300 g těstovin Penne (Barilla, Panzani, Alnatura, Globus, Mamma Lucia)
– cca 300 g čerstvého mletého masa podle chuti (doporučuji vepřové maso)
– cca 500 ml italského rajčatového protlaku (např. Valfrutta, Ortomio, Giana a jiné) – dobrý výběr mají např. v Kauflandu, Bille, Albertovi nebo Tescu
– sůl, pepř, chilli papričky, panenksý olivový olej (2,5 pol. lžíce)
– čerstvý nastrouhaný parmezán (v Čechách se dá za rozumnou cenu sehnat sýr parmezánového typu Gran Moravia – je to tvrdý sýr jako parmezán vyroben v Čechách)
Postup:
- osmažíme mleté maso na olivovém oleji v menším hrnci
- osolíme, opepříme a posypeme lehce chilli papričkou
- až je maso hotové, zalijeme ho rajčatovým protlakem, osolíme, opepříme a zavřeme hrnec pokličkou
- necháme omáčku vařit cca 1 h na mírném ohni, hrnec vždy přikryjte pokličkou ať vám všude ta omáčka neprská
- dáme vařit vodu na těstoviny a osolíme hrubou mořskou solí (omáčku nechte ještě na mírném ohni vařit během vaší přípravy těstovin)
- uvaříme těstoviny “al dente” a až jsou hotové tak je smícháme v míse s naší omáčkou
- podáváme s nastouhaným parmezánem
- ! pozor ! nenahrazovat parmezán Eidamem a rajčatový protlak kečupem v žádném případě !