Dalším zimní receptem, který mě za dnešního chladného počasí napad je opět italská polévka. Tentokrát je to rajčatová polévka s fazolemi, jedna z mých neoblíbenějších. Není to rajská polévka jak jí znáte v českých jídelnách. Tahle je sytá, zdravá a krásně voňavá 🙂
Recept je velmi jednoduchý a je zapotřebí jen pár základních ingrediencí. V Itálii na ni narazíte pouze v zimním období a ne ve všech regionech, jak už bývá v italské kuchyni zvykem. Já jsem se s ní setkala v Umbrii.
Ingredience (pro 2-4 osoby):
italská pasírovaná rajčata cca 150 – 200 g („passata di pomodoro“) nebo plechovka loupaných
1-2 konzervy bílých fazolí (velké nebo malé, je to dobré s obojím)
olivový olej
sůl a pepř
cibule, oloupaná
1 stroužek česneku, oloupaný
malé těstoviny do polévky (nejlépe Ditalini Rigati od Barilly, pokud neseženete tak jiné malé krátké těstoviny, já použila písmenka od Panzani – „Alfabeto“ nebo stačí nalámat špagety na asi 3 cm dlouhé kousky)
bílý italský chléb
strouhaný parmezán (např. Gran Moravia)
Postup:
Vezmeme si střední hrnec a nalijeme do něj fazole (i s nálevem) – pro 2 osoby většinou stačí 1 konzerva. Fazole pokapeme trochou olivového oleje, opepříme a osolíme, dáme vařit na mírný oheň na asi 5 min, mícháme. Přidáme pasírovaná rajčata. Necháme bublat na mírném ohni cca 15 min. Hrnec dolijeme horkou vodou. Do polévky vložíme celou cibuli a česnek.
Polévka se vaří asi další 1 hodinu (jedině tak dostane to správné aroma a rajčatovou chuť). Můžeme dochutit bujónem (zeleninový nebo masový), já tedy raději dochucuji pouze solí. Do hotové polévky dejte ještě vařit těstoviny, jakmile jsou „al dente“ oheň vypneme a můžeme podávat posypané strouhaným sýrem a s bílým italským chlebem.
2 komentáře
Tak jsem vyzkoušel i tuto rajskou polévku. Dle mého názoru, prostě, kde je základ rajče, je dobré vše. 😀
Udělal jsem i „lehčí“ verzi, bez těstovin. Sytící účinek této rajské polévky a fazolí je i tak maximální a chuť je výborná. Mimochodem, jak vidím fazole, vždy se mi vybaví Mario Girotti, pardon, Terence Hill a jeho oblíbená strava ve filmech (hlavně westernech). 🙂
JJ da se to udělat i takhle bez těstovin a je to stejně dobrý! 🙂 Jinak když se mkrneš na internet..tak určitě na italskejch stránkách najdeš na googlu recept na „fagioli alla Bud nebo Terence“, jinak se originálně jmenuje „fagioli all´ucelletto“ 🙂 Ještě jsem je teda nikdy nezkoušela..ale mám recept, kterej časem přidám..Fazolky se sugem od tchána 🙂