Je to sice typicky letní recept, ale to vůbec nevadí, chutná dobře i na podzim 🙂 Název vychází ze slova „crudo“, což v italštině znamená syrový a právě syrové suroviny dělají z těchto těstovin specialitu. Na recept narazíte hlavně v jižní Itálii, já ho mám konkrétně od kamaráda z regionu Apulie, kdo neví je to tam jak najdete podpatek italské „boty“.
Variant existuje mnoho, někdo přidává i syrové žampiony, to mě osobně trochu odrazuje, takže je tam nedávám. Jinak se do jídla hodí perfektně i malé mozzarelly, někdo dává i tuňáka anebo kapary. Co vidím jako základ je kvalitní italský olivový olej a pokud možno čerstvé bylinky.
Ingredience (pro 2 osoby):
-
250g těstoviny penne (já tentokrát sáhla na ty integrální, v Kauflandu se mi podařilo sehnat značku Buitoni)
- černé olivy bez pecky (nebo je vypeckujete) – cca 1 hrst
- čerstvá bazalka (cca 10 lístků)
- extra-panenský olivový olej (cca 8 lžic)
- 2 stroužky česneku (tady doporučuju ten český)
- cherry rajčátky (cca hrst a půl)
- oregano (jen špetka)
- sůl, pepř (nejlépe čerstvě rozemletý)
- 1 větší cuketa
- nastrouhaný sýr Gran Moravia
Postup:
- nakrájejte rajčátka na čtvrtky a vhoďte do mísy
- přidejte olivy nakrájené na kolečka, cuketu nakrájenou na tenounké plátky (cca 1-2mm)
- dále česnek oloupaný a nakrájený na malé plátky
- přihoďte bazalku nakrájenou nebo natrhanou na drobno a oregano
- zalijte větším množstvím olivového oleje, osolte a opepřete
- nechte omáčku minimálně 1h odstát (někdo doporučuje i 4h – všechny aroma se totiž potom krásně vstřebají)
- omáčku ještě ochutnejte, jestli něco nechybí, když tak dosolte a opepřete trochu
- dejte vařit osolenou vodu na těstoviny
- hotové těstoviny „al dente“ zceďte a smíchejte s omáčkou
- podávejte posypané sýrem Gran Moravia
TIP: Jako náhradu těstovin penne můžete použít třeba fusilli nebo spaghetti.
2 komentáře
[…] V mnoha italských receptech na těstoviny najdeme taky tmavé olivy. Někdy se tak vyskytují na talíři po boku rajčat, jindy je najdeme v jemnějších méně výrazných kombinacích. Určitě při jejich přípravě užijeme suroviny jako čerstvá nebo sušená rajčata, zelené olivy, kapary, česnek, olivový olej a dobrý sýr. Jeden takový fajn těstovinový recept najdete tady. […]
Po delší době jsem nakoukla na Vaše stránky. S potěšením vidím, že jste upustila od uměle protažených fotek, které tahaly za oči a hlavně na nich nebylo poznat, co je co a jak má jídlo správně vypadat. Váš blog mě opět začal bavit. Máte plno nových krásných receptů, ač jsem po snídani, dostávám hlad 🙂
Zdraví Jarka