I Love Italy
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop

I Love Italy

blog o Itálii

Italské receptyPrimi (první chody)

Penne alla crudaiola…penne na „syrovo“, ale přesto moc dobré

Penne alla crudaiola…penne na „syrovo“, ale přesto moc dobré

Je to sice typicky letní recept, ale to vůbec nevadí, chutná dobře i na podzim 🙂 Název vychází ze slova „crudo“, což v italštině znamená syrový a právě syrové suroviny dělají z těchto těstovin specialitu. Na recept narazíte hlavně v jižní Itálii, já ho mám konkrétně od kamaráda z regionu Apulie, kdo neví je to tam jak najdete podpatek italské „boty“.

Variant existuje mnoho, někdo přidává i syrové žampiony, to mě osobně trochu odrazuje, takže je tam nedávám. Jinak se do jídla hodí perfektně i malé mozzarelly, někdo dává i tuňáka anebo kapary. Co vidím jako základ je kvalitní italský olivový olej a pokud možno čerstvé bylinky.

penne alla crudaiola - penne se zeleninou

Ingredience (pro 2 osoby):

  • 250g těstoviny penne (já tentokrát sáhla na ty integrální, v Kauflandu se mi podařilo sehnat značku Buitoni)
  • černé olivy bez pecky (nebo je vypeckujete) – cca 1 hrst
  • čerstvá bazalka (cca 10 lístků)
  • extra-panenský olivový olej (cca 8 lžic)
  • 2 stroužky česneku (tady doporučuju ten český)
  • cherry rajčátky (cca hrst a půl)
  • oregano (jen špetka)
  • sůl, pepř (nejlépe čerstvě rozemletý)
  • 1 větší cuketa
  • nastrouhaný sýr Gran Moravia

Postup:

  • nakrájejte rajčátka na čtvrtky a vhoďte do mísy
  • přidejte olivy nakrájené na kolečka, cuketu nakrájenou na tenounké plátky (cca 1-2mm)
  • dále česnek oloupaný a nakrájený na malé plátky
  • přihoďte bazalku nakrájenou nebo natrhanou na drobno a oregano
  • zalijte větším množstvím olivového oleje, osolte a opepřete
  • nechte omáčku minimálně 1h odstát (někdo doporučuje i 4h – všechny aroma se totiž potom krásně vstřebají)
  • omáčku ještě ochutnejte, jestli něco nechybí, když tak dosolte a opepřete trochu
  • dejte vařit osolenou vodu na těstoviny
  • hotové těstoviny „al dente“ zceďte a smíchejte s omáčkou
  • podávejte posypané sýrem Gran Moravia

TIP: Jako náhradu těstovin penne můžete použít třeba fusilli nebo spaghetti.
 ingredience na výborné penne čerstvá rajčátka černé olivy  bazalka a cuketa bazalka a jiná zelenina  penne s bazalkou a zeleninou   penne s bazalkou a zeleninou penne s bazalkou a zeleninou  penne s bazalkou a zeleninou

 

Penne alla crudaiola…penne na „syrovo“, ale přesto moc dobré was last modified: 9 března, 2015 by Zuzka

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window)

Přečtěte si také

předchozí článek
Penne all´arrabbiata
následující článek
Risotto con vino rosso (Rizoto s červeným vínem)

Mohlo by vás také zajímat

Spaghetti mari e monti

Salmone con salsa di erbe aromatiche (pečený losos...

Fagiolini con aglio (fazolky s česnekem)

Cosce di pollo in padella (pečená kuřecí stehna)

Insalata caprese..v jednoduchosti je chuť

Salát se žampióny a cherry rajčátky

Bucatini all’amatriciana (italské bucatini amatriciana)

Penne tricolore s omáčkou z čerstvých rajčat a...

Cotolette di melanzane (smažené lilky)

Verdura al gratin (zapečená zelenina)

2 komentáře

8 tipů, jak využít černé olivy | foodnotes.cz 17/08/2018 - 10.47

[…] V mnoha italských receptech na těstoviny najdeme taky tmavé olivy. Někdy se tak vyskytují na talíři po boku rajčat, jindy je najdeme v jemnějších méně výrazných kombinacích. Určitě při jejich přípravě užijeme suroviny jako čerstvá nebo sušená rajčata, zelené olivy, kapary, česnek, olivový olej a dobrý sýr. Jeden takový fajn těstovinový recept najdete tady. […]

Reply
Jarka O. 29/11/2014 - 6.56

Po delší době jsem nakoukla na Vaše stránky. S potěšením vidím, že jste upustila od uměle protažených fotek, které tahaly za oči a hlavně na nich nebylo poznat, co je co a jak má jídlo správně vypadat. Váš blog mě opět začal bavit. Máte plno nových krásných receptů, ač jsem po snídani, dostávám hlad 🙂
Zdraví Jarka

Reply

Napsat komentář Zrušit odpověď

O mně

O mně

Ahoj, jsem Zuzka a Itálie je mou vášní. Přečtěte si o tom, jak a proč vznikl tento blog...

Jak na dokonalou pizzu?

https://youtu.be/EBg7VAyANpI
Můžete ji připravit i v klasické troubě... Stačí mít doma pizza kámen a vědět, jak správně připravit těsto na pizzu!

Italské produkty

pizza kámen 1890 Kč

Exkluzivní zrnková káva z Apulie 289 Kč

Top/sukně Itálie 590 Kč

Náramek v italském stylu 369 Kč

Exkluzivní italská mletá káva 199 Kč

Dovolená na míru

Chcete poznat autentickou Itálii? Sestavím vám dovolenou na míru. Stačí, když si vyberete lokalitu a něco společně vymyslíme. Co třeba gastro dovolená v Apulii? Je to jen na vás.
https://www.youtube.com/watch?v=mlP5vEkTUpE&t=11s

Kurzy vaření italské kuchyně

https://www.youtube.com/watch?v=Qv7wgoznTAE

Sledujte můj Youtube kanál

https://www.youtube.com/watch?v=yE_09gh98jQ&t=62s

Facebook

Facebook

Nejoblíbenější recepty

  • 1

    Jak na domácí těstoviny

    30/11/2016
  • 2

    Jak na domácí italskou pizzu

    26/10/2017
  • 3

    Základní rajčatová omáčka

    09/05/2014

Recepty dle chodů

  • Aperitivo (aperitiv)
  • Antipasti (předkrmy)
  • Primi (první chody)
  • Secondi (druhé chody)
  • Contorni (přílohy)
  • Dolci (dezerty)

Italština online

Lekce italštiny č.13 – základní pozdravy

12/Čvc/2016

Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

16/Úno/2016

Lekce italštiny č.2 – výslovnost

22/Úno/2016

Lekce italštiny č.15 – sloveso být

30/Srp/2016

Lekce italštiny č.3 – výslovnost

01/Bře/2016

Vaše články z dovolené

Vaše Itálie: 7 důvodů proč navštívit italské Dolomity

14/Čvn/2018

Vaše Itálie: Letní dovolená v Itálii

28/Kvě/2018

Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

20/Lis/2017

Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi

16/Bře/2017

Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

21/Úno/2017

Italové v ČR

Italové v ČR – Andrea ze střední Itálie...

28/Kvě/2020

Italové u nás: Matteo Mariani

01/Led/2018

Italové u nás: Gianluca Girardi

11/Srp/2017

Italové u nás: Carolina Soldati

30/Bře/2017

Italové u nás: Alessandra Marletta

02/Bře/2017

Nejoblíbenější lokality

  • 1

    Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou

    15/07/2015
  • 2

    Benátky…co vidět, tipy a průvodce

    19/08/2017
  • 3

    Řím…aneb co vidět za jeden den

    05/11/2015

Přihlašte se k odběru novinek

Zaregistrujte se k odběru nejnovějších receptů, tipů na cestování, online lekcí italštiny a veškerých novinek na blogu!

Při odběru novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle podmínek ochrany osobních údajů a se soubory cookies.

Mohlo by vás zajímat

aperitivo boloňské ragú cestování dezerty domácí těstoviny frittata gastronomie Italové v ČR italská kuchyně italské restaurace koktejly krátké těstoviny kurz vaření kuřecí maso lanýže lekce italštiny mořské plody online lekce italštiny ovoce penne pizza pizza kámen polévky předkrmy rady a tipy rajčata rajčatová omáčka rajčatové omáčky ravioli regionální speciality ricotta risotto ryby salát soutěž spaghetti tortellini těstoviny s lanýžem Vaše Itálie vegan vegetariánské recepty zajímavosti zapečené těstoviny zelenina zmrzlina
  • REKLAMA
  • KONTAKT
  • OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ
  • COOKIES

@2019 - I Love Italy


Zpět nahoru
Spravovat Souhlas s cookies
Tato webová stránka používá soubory cookies za účelem řádného a bezpečného fungování webové stránky, zachování nastavení, zaznamenávání údajů o používání webové stránky a přizpůsobování zobrazovaného reklamního obsahu.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistické
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketingové
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}
 

Loading Comments...