I Love Italy
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop

I Love Italy

blog o Itálii

Gurmánské specialityPrimi (první chody)

Těstoviny s lanýžem – skvělá houbová pochoutka!

Těstoviny s lanýžem – skvělá houbová pochoutka!

Dneska jsem si pro vás připravila skvělý recept s lanýži. Recept je strašně jednoduchý a určitě si ho rychle oblíbíte. Já jsem si lanýže v Itálii hrozně zamilovala a byla jsem nadšená, když jsem zjistila, že se dají koupit i nás v Čechách. Našla jsem je např. v italské sýrárně Gran Moravia. Tento recept je s čerstvým lanýžem a nesmíte ho zaměňovat za lanýžovou omáčku, kterou už jste určitě někde v Itálii viděli. Lanýžová omáčka obsahuje většinou 1 – 3% lanýže, zbytek jsou hřiby, olivy a olivový olej. Neříkám, že není dobrá, naopak, ale chuť se v žádném případě nedá porovnávat s pravým čerstvým lanýžem.

Ingredience: (pro dvě osoby)

– olivový olej cca 7 polévkových lžic
– jeden stroužek česneku
– 2 – 3 kousky lanýže (doporučuji balení ve skleničce z obchodu Gran Moravia – např. obchod Liberec, Brno a jiné)
– 300 g špaget (nenahrazovat ani Spaghettini, ani Bucatini..ale klasické špagety)
– houbový masox (cca půlka, maximálně 3/4 jedné kostky) – nepřehánět, protože jinak budou houby příliš slané a riskujete, že zkazíte celý recept
– troška parmezánu (na lehký posyp na konec – příliš parmezánu přebije chuť lanýže)

Postup:

  • zapněte plotnu a nechte vařit vodu na těstoviny
  • na pánev nalijte olivový olej a dejte smažit na mírném ohni jeden stroužek česneku dokud nezezlátne
  • poté česnek z pánve vyndejte
  • následně vypněte oheň a nastrouhejte 3/4 lanýže na velmi drobné kousky (nechte si stranou větší kousek, který potom na konci nastrouháte syrový na talíř)
  • zapněte znovu plotnu a na mírném ohni začněte v pánvi s olejem smažit nastrouhaný lanýž
  • do lanýže přidejte houbový masox a vše za stálého míchání smažte cca 1 minuty, poté oheň vypněte
  • mezitím dovařte těstoviny „al dente“
  • na konec smíchejte těstoviny v pánvi s olejem a lanýžem
  • na každou porci nastrouhejte čerstvý lanýž, který jste si nechali stranou
  • podávejte posypané parmezánem a s bílým vínem

Ingredience na těstoviny s lanýžem

lanýž nastrouhaný na malé kousky

lanýž osmažený v olivovém oleji

těstoviny s lanýžem

Těstoviny s lanýžem – skvělá houbová pochoutka! was last modified: 6 prosince, 2017 by Zuzka

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window)

Přečtěte si také

následující článek
Polenta…aneb jídlo seveřanů a chudých

Mohlo by vás také zajímat

Ravioli al burro e salvia (ravioli s máslem...

Lasagne

Pasta con salsiccia in bianco (těstoviny s klobáskou)

Spaghetti mari e monti

Těstoviny s pestem z pečených paprik (výherní recept...

Domácí pomerančová marmeláda

Penne alla crudaiola…penne na „syrovo“, ale přesto moc...

Penne s mozzarellou a rajčaty

Spaghetti al pomodoro fresco (špagety s omáčkou z...

Risotto alla parmigiana (parmezánové rizoto)

7 komentáře

Yanez 11/07/2013 - 5.40

Jen technická; ten masox houbový se rozdrobí na ten nastrouhaný lanýž na pánvi?

Reply
admin 11/07/2013 - 6.26

JJ masox se rozdrobí na ten lanýž, co se smaží v pánvi. Jinak s tim masoxem opravdu pomalu, aby se to nepřesolilo. Já dávám max 3/4.

Reply
Yanez 11/07/2013 - 16.25

Va bene. Grazie. Devo farcela! 🙂

Reply
Yanez 09/07/2013 - 5.26

Tedy to musí být skutečně gurmánský zázrak, ten lanýž. Ještě jsem jej v životě neochutnal, tak bych to měl udělat. 🙂 Ale ta cena je tedy příšerná, v e-shopu s houbami čerstvý lanýž podzimní černý dovezený z Itálie, Tuber uncinatum, za 100 g chtějí 2900,- Kč. Ještě tam vidím lanýže letního černého celého, ale ve sklenici, za 25g chtějí 286,- Kč. To už je lepší. Tak uvidím 😉 .

Reply
admin 09/07/2013 - 6.44

Stačí, když si zajdeš do Gran Moravia obchůdku v Liberci, tam mají lahvičku čerstvých lanýžů za cca 290Kč. Jsou tam 2-3 kuličky a stačí i na porci pro dvě osoby. Pro víc lidí už ale podle mně ne. Pak už je ta chuť moc slabá. Jo a ten lanýž co tam mají je taky dovezen z Itálie, ze střední Itálie město Acqualagna, tam mají vyhlášené lanýže 🙂

Reply
Yanez 09/07/2013 - 19.42

Díky za radu, po výplatě se tam vypravím 😀 . Vzpomínám si na díl Léto s italem na Primě, kde Emanuele Ridi navštívil a představil tu oblast (už si nevzpomínám, kde to bylo), kde se lanýži sbírají a i nějaký recept ukázal. Hezky tam o nich vyprávěl. Allora, vediamo.

Reply
admin 10/07/2013 - 7.44

Oblast ze který pochází tehle lanýž je jednou z nejvyhlášenějších v Itálii. Město Acqualagna, region Marche. Další dvě prestižní oblasti jsou ještě region Umbria (město Norcia) a region Lombardia. Určitě tenhle recept vyzkoušej! Já ho mám strašně ráda..:-)

Reply

Napsat komentář Zrušit odpověď

O mně

O mně

Ahoj, jsem Zuzka a Itálie je mou vášní. Přečtěte si o tom, jak a proč vznikl tento blog...

Jak na dokonalou pizzu?

https://youtu.be/EBg7VAyANpI
Můžete ji připravit i v klasické troubě... Stačí mít doma pizza kámen a vědět, jak správně připravit těsto na pizzu!

Italské produkty

pizza kámen 1890 Kč

Exkluzivní zrnková káva z Apulie 289 Kč

Top/sukně Itálie 590 Kč

Náramek v italském stylu 369 Kč

Exkluzivní italská mletá káva 199 Kč

Dovolená na míru

Chcete poznat autentickou Itálii? Sestavím vám dovolenou na míru. Stačí, když si vyberete lokalitu a něco společně vymyslíme. Co třeba gastro dovolená v Apulii? Je to jen na vás.
https://www.youtube.com/watch?v=mlP5vEkTUpE&t=11s

Kurzy vaření italské kuchyně

https://www.youtube.com/watch?v=Qv7wgoznTAE

Sledujte můj Youtube kanál

https://www.youtube.com/watch?v=yE_09gh98jQ&t=62s

Facebook

Facebook

Nejoblíbenější recepty

  • 1

    Jak na domácí těstoviny

    30/11/2016
  • 2

    Jak na domácí italskou pizzu

    26/10/2017
  • 3

    Základní rajčatová omáčka

    09/05/2014

Recepty dle chodů

  • Aperitivo (aperitiv)
  • Antipasti (předkrmy)
  • Primi (první chody)
  • Secondi (druhé chody)
  • Contorni (přílohy)
  • Dolci (dezerty)

Italština online

Lekce italštiny č.13 – základní pozdravy

12/Čvc/2016

Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

16/Úno/2016

Lekce italštiny č.2 – výslovnost

22/Úno/2016

Lekce italštiny č.15 – sloveso být

30/Srp/2016

Lekce italštiny č.3 – výslovnost

01/Bře/2016

Vaše články z dovolené

Vaše Itálie: 7 důvodů proč navštívit italské Dolomity

14/Čvn/2018

Vaše Itálie: Letní dovolená v Itálii

28/Kvě/2018

Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

20/Lis/2017

Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi

16/Bře/2017

Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

21/Úno/2017

Italové v ČR

Italové v ČR – Andrea ze střední Itálie...

28/Kvě/2020

Italové u nás: Matteo Mariani

01/Led/2018

Italové u nás: Gianluca Girardi

11/Srp/2017

Italové u nás: Carolina Soldati

30/Bře/2017

Italové u nás: Alessandra Marletta

02/Bře/2017

Nejoblíbenější lokality

  • 1

    Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou

    15/07/2015
  • 2

    Benátky…co vidět, tipy a průvodce

    19/08/2017
  • 3

    Řím…aneb co vidět za jeden den

    05/11/2015

Přihlašte se k odběru novinek

Zaregistrujte se k odběru nejnovějších receptů, tipů na cestování, online lekcí italštiny a veškerých novinek na blogu!

Při odběru novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle podmínek ochrany osobních údajů a se soubory cookies.

Mohlo by vás zajímat

aperitivo boloňské ragú cestování dezerty domácí těstoviny frittata gastronomie Italové v ČR italská kuchyně italské restaurace koktejly krátké těstoviny kurz vaření kuřecí maso lanýže lekce italštiny mořské plody online lekce italštiny ovoce penne pizza pizza kámen polévky předkrmy rady a tipy rajčata rajčatová omáčka rajčatové omáčky ravioli regionální speciality ricotta risotto ryby salát soutěž spaghetti tortellini těstoviny s lanýžem Vaše Itálie vegan vegetariánské recepty zajímavosti zapečené těstoviny zelenina zmrzlina
  • REKLAMA
  • KONTAKT
  • OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ
  • COOKIES

@2019 - I Love Italy


Zpět nahoru
Spravovat Souhlas s cookies
Tato webová stránka používá soubory cookies za účelem řádného a bezpečného fungování webové stránky, zachování nastavení, zaznamenávání údajů o používání webové stránky a přizpůsobování zobrazovaného reklamního obsahu.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistické
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketingové
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}