Vynikajícím předkrmem na každou příležitost mohou být i jednoduché kuličky z ricotty. Pokud chcete svůj recept obzvláštnit, můžete kromě klasické ricotty použít variantu z ovčího mléka.
S termínem polpette, jsme se již setkali v receptu Polpette casalinghe. Úplný český překlad mě nenapadá, ale kuličky nebo karbanátky jsou více jak výstižné, protože jde právě o jejich tvar.
Variant je spousta, můžete je připravit například v rajčatové omáčce jako ty již zmiňované masové. Nebo je připravit z tuňáka, přidat cizrnu, brambory nebo jiné ingredience.
Ingredience (pro 4 osoby):
350g čerstvé ricotty (já sehnala v obchůdku Gran Moravia)
1-2 hrsti černých oliv, nakrájených na kolečka
půl hrsti strouhanky (plus hrst nechte stranou)
půl hrsti nastrouhaného tvrdého sýra (já použila Gran Moravia)
půl hrsti hladkolisté petržele, nakrájené nadrobno
sůl
pepř
olej na smažení (já tentokrá použila olivový olej, ale vystačíte si i arašídovým například)
Posutp:
V míse pořádně smíchejte ricottu, olivy, strouhanku, petržel, sýr, sůl a pepř. Vytvarujte malé kuličky (já měla průměr asi 4 cm). Vyválejte je ve strouhance, kterou jste si nechali bokem. Dejte smažit do rozpáleného oleje.
Hotové kuličky poznáte tak, že jsou na povrchu zezlátlé a nerozpadají se. Dejte je okapat do mísy, ve které máte kuchyňský papír. Ten krásně absorbuje přebytečný olej.
TIP: Kuličky není potřeba házet do friťáku, já je zkoušela osmažit na pár lžicích olivového oleje a povedly se taky 🙂 Jen si vždy ohlídejte, aby vám nejdříve na první straně pořádně zeztlátly, pak je až otočte. Jinak se vám budou rozpadat.
1 vložit komentář