Jelikož mám doma zásobu čerstvé ricotty, i včera k večeři vyhrála jako hlavní ingredience při vaření 🙂 Měla jsem chuť na těstoviny a ty se k ricottě skvěle hodí. Další volba byla pancetta a pak už surovina, která k takovému receptu nesmí chybět je samozřejmě italský sýr.
Ideální těstoviny jsou krátké. Například můžete zvolit penne, mezze maniche, conchiglie nebo jako já, fusilli. Velmi oblíbené jsou v Itálii různé recepty ve spojení ricotty a račat. Existují však ještě i jednodušší verze. Já zvolila tu s pancettou. Výborné jsou však i úplně základní, pouze s ricottou.
Inredience (pro 2 osoby):
300g čerstvé ricotty (já sehnala v obchodě Gran Moravia)
200-250g italské pancetty, nakrájené na kostky
250g krátkých těstovin, já použila fusilli
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
sůl
pepř
1 lžíce olivového oleje
hrst nastrouhaného tvrdého sýra (já použila opět Gran Moravia)
Postup:
Dejte vařit vodu na těstoviny. Mezitím si v míse smíchejte ricottu, sůl a pepř dle chuti, muškátový oříšek a sýr. Na pánvi rozpalte na středním ohni olivový olej a dejte smažit pancettu. Jakmile zezlátne, oheň vypněte a dejte ji stranou.
Uvařte v osolené vroucí vodě těstoviny „al dente“. Sceďte je ale stranou si nechte pár lžic vody z těstovin, které následně přidáte k ricottě a množství regulujete dle potřeby, dokud vám nevznikne takový krém. Těstoviny smíchejte v pánvi s pancettou, přidejte ricottu a vše promíchejte. Ještě pořádně opepřete a zasypejte dalším sýrem.
1 vložit komentář