Nedávno mě napadlo udělat italský dezert Affogato al caffè (jednoduše zmrzlina s kafem), ale když už jsem se do toho chtěla pustit, musela jsem to udělat pořádně a to znamenalo udělat si domácí zmrzlinu, přes to nejel vlak :-). Sice jsem ji doma nikdy nedělala, ale to vůbec nevadí, miluju výzvy, zvlášť když nevlastním zázračnou mašinu na výrobu zmrzliny. Takže všechno ručně.
Chtěla jsem začít něčím jednoduchým, ale hlavně aby se mi to potom hodilo k tomuto dezertu. Vyhrála teda vanilková zmrzlina. Zeptala jsem se mých známých Italů jak na to a recept na italskou domácí zmrzlinu je tu!
Ingredience:
500 ml mléka
250 ml smetany
1 celý vanilkový lusk, rozkrojený po délce
80 g cukru
3 žloutky (já použila domácí vajíčka)
Postup:
Do hrnce nalijeme mléko, vanilku a smetanu. Za postupného míchání uvedeme do varu a hned poté dáme hrnec stranou. V jiném hrnci rozšleháme žloutky s cukrem do hustšího krému a dáme vařit na mírném ohni. Postupně do směsi přidáváme mléko se smetanou (vanilku vyndáme) dokud nám nezhoustne. Nakonec ji přelijeme do nějaké formy na zmrzlinu a dáme do mrazáku. Průběžně každých pár hodin krém promícháváme.
TIP: Do mléka a smetany můžete přidat ještě trochu citrónové kůry. Někdo přidává i vanilkový cukr. Někdo také smetanu přidává až úplně nakonec, vyšlehanou.
TIP: Zmrzlý krém určitě rozmixujte mixérem, já to totiž dělala všechno komplet ručně a tu dřinu nikomu nedoporučuju.
Pokud máte zájem o více zmrzlinových receptů tak mrkněte k Pavle z Dify.
1 vložit komentář