Černé olivy jsou mojí oblíbenou ingrediencí. V italské kuchyni se dávají nejen do rajčatových omáček nebo na pizzu, ale dá se z nich udělat skvělý krém, který zabere úplně nejméně času, ze všech receptů, které najdete na mých stránkách!! Všeho všudy ho máte hotový maximálně za 5 minut a to počítám i čas, kdy oloupete česnek a vytáhnete ze skříně mixér.
Co s takovým krémem? Hodí se perfektně na jakoukoliv bagetku, křupavé chlebíky nebo na teplou „bruschettu„, kterou jste právě vytáhli z trouby. Můžete s tímhle receptem překvapit známé, kteří k vám přijdou na návštěvu a vy nevíte, co jim dát za předkrm než připravíte večeři nebo oběd. Nebo pro ně připravit pravý italský aperitiv (více zde) a podávat olivový krém i s jinými pochoutkami. Olivový krém může být i skvělým pomocníkem při přípravě jakékoliv rajčatové omáčky k těstovinám.
Množství ingrediencí je čistě podle vašich chutí, dávejte akorát pozor, abyste nedali příliš česneku nebo ančoviček a tak nepřesolili omáčku.
Ingredience (pro 2 osoby):
100 g černých oliv v plechovce (můžou být i naložené, ale počítejte, že tyhle mohou ovlivnit chuť omáčky)
1,5 filetu ančovičky
⅓ česneku, oloupaný
kapary
kvalitní extra-panenský olivový olej
Postup:
Všechny ingredience vložíme do mísy. Připravíme si nejlépe tyčový mixér. Zvolna mixujeme, dokud nám nevznikne pěkný krém. Můžeme dochutit trochou pepře nebo soli a eventuálně přidat ještě trochu ingrediencí. Krém pak můžete namazat na opečenou bagetku, bruschettu dle chuti.