Crêpe není typicky italský název, ale v Itálii se ujal a běžně se používá (it. se tomu říká „crespella“). Jedná se o druh palačinky, kterou připravují nejen Francouzi, ale také Italové (a spousta dalších národů, samozřejmě včetně nás). Vyznačuje se tím, že je velmi tenká.
Existuje řada variant, připravují jak na sladko tak i na slano. V dnešním receptu se podívame na snad nejoblíbenější z nich – crêpe pomazanou pěknou dávkou čokoládového krému!
Italové rádi používají Nutellu, jak jinak, když se jedná o jejich národní produkt. Ale vy můžete klidně zvolit vaši po domácku vyrobenou nebo jakýkoliv jiný čokoládový krém, který vám prostě chutná.
Ingredience (na 4 menší ks):
1 vejce
lžička cukru
špetka soli
125 ml mléka
50 g mouky
asi 15 g másla (kousek si nechte stranou)
čokoládový krém (já používám italský bio Bella Vita)
moučkový cukr na posypání
Postup:
Rozšleháme vejce s cukrem. Přidáme mouku, sůl, rozpuštěné máslo a trochu mléka. Směs mícháme (nejlépe metličkou, abychom se zbavili hrudek). Přidáme zbývající mléko a promícháme, dokud nám nevznikne takový tekutější krém. Necháme odpočinout v lednici asi 30 minut.
Na pánvi rozpustíme kousek másla. Pomocí naběračky nalijeme naši směs na pánev (vždy takové množství, abychom z ní vytvořili tenkou placku). Tu opékáme na silném ohni jen pár minut, jakmile je hotová, obrátíme ji na druhou stranu.
Na hotovou palačinku rozetřeme čokoládový krém, přeheneme na polovinu, opět naneseme krém a přeložíme na čtvrtinu. Nakonec posypeme moučkovým cukrem.