Prvním chodem z našeho speciálního valentýnského menu jsou pečené chlebíky s lanýžem (v podstatě je to bruschetta, akorát tomu každý rád říká jinak). Tento křupavý předkrm je perfektní kombinace chutí, které vás okamžitě naladí na romantickou večeři. Silné aroma lanýžů, vůně křupavé italské bagetky a dokonalá chuť kvalitního extra-panenského olivového oleje z Toskánska.
Příprava tohoto receptu je strašně snadná. Je potřeba pouze sehnat ty správné ingredience a rozhodně se zaměřit na jejich kvalitu. Lanýže se u nás nedají koupit tak snadno jako v Itálii, ale dnes už je u nás snad v každém městě alespoň jeden specializovaný obchod s italskými potravinami nebo se dají jednoduše sehnat i na internetu.
Určitě u lanýžů je potřeba vědět, že nejlepší jsou ty čerstvé. Já jsem bohužel neměla ještě to štěstí je sehnat v obchodě, ale na internetu jsem je viděla. Já jsem použila lanýže v oleji (tartufi sott´olio). Jsou taky výborné a na chuti jim to rozhodně neubírá. O lanýžích si můžete přečíst více v tomto článku.
Recept mám od mé známé z města Bastia Umbra, od paní Tundry z Chutě z Itálie.
Ingredience:
-
čerstvé lanýže nebo ty v oleji (množství odhadem, já použila 3 větší kuličky, kousek si nechte stranou, nastrouháte ho potom nakonec na bruschetty)
- 1 stroužek česneku
- 1 plátek ančovičky
- extra-panenský olivový olej (já použila Bonamini)
- italská bageta (já použila tu rustikální – mívají třeba v Tescu)
Postup:
- rozehřejte troubu na 150°C
- mezitím nakrájejte bagetu na plátky široké cca 1 cm
- bagetky dejte do trouby na cca 5 minut (zkontrolujte, že jsou křupavé, nesmíte je tam nechat příliš dlouho jinak ztvrdnou)
- mezitím osmahněte oloupaný a rozmáčklý česnek na pávi, kam přidáte cca 5 lžic olivového oleje a 1 plátek ančovičky (tu lehce míchejte, ona se na pánvi rozpustí do takové kaše)
- jakmile česnek lehce zezlátne, vyndejte ho, vypněte oheň a stranou do pánve přidejte lanýž nastrouhaný najemno, všechno pořádně promíchejte
- dejte znovu na oheň a osmahněte vzniklou omáčku maximálně 1 minutu
- na teplé bagetky namažte lanýžovou omáčku a navrch ještě nastrouhejte čerstvý lanýž, můžete zakápnout ještě trochou olivového oleje 😉
TIP: Krém můžete udělat stejným způsobem, jen s tím rozdílem že nakonec do pánve přidáte pár kapek citrónové šťávy a zamícháte.
1 vložit komentář