I Love Italy
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop

I Love Italy

blog o Itálii

Dolci (dezerty)Italské recepty

Tiramisu con crema di marroni (tiramisu s kaštanovým krémem)

Tiramisu con crema di marroni (tiramisu s kaštanovým krémem)

Recept na domácí italské tiramisu už tu v minulosti byl (článek zde). Dneska mám pro vás ale jeho malinké vylepšení. Připravila jsem si totiž tiramisu s kaštanovým krémem. V příštích článcích si potom řekneme jak si ho můžete vyrobit i u vás doma!

V Itálii se na podzim sbírají jedlé kaštany a dělá se z nich spousta pochoutek. Já osobně miluju pečený kaštany, ale chystám se v budoucnu i na kaštanovou mouku, z té se dají dělat například skvělé gnocchi. Výjimkou není ani výroba marmelády nebo kaštanový krém. Ty se potom využívají na přípravu  sladkých pokrmů.

Můžete si ho například namazat k snídani na kousek chleba, ideálně italský (asi úplně nejlepší by byla teplá bruschetta!). Nebo se dá také použít na výrobu řadu dezertů (třeba dorty, crostaty atd.) nebo jiných sladkých jídel (např. prvních chodů). Přiznám se, že kaštanový krém jsem jedla poprvé v životě, ale docela mě nadchla jeho nasládlá chuť a fakt, že si ho člověk může i celkem jednoduše vyrobit doma. A co je na něm nejlepší? Ty malé kousky kaštanů, které v něm jsou 🙂

italské tiramisu recept

Ingredience: (pro 4 osoby)

3 vejce
65 g cukru krupice
250 g mascarpone (má Lidl, obchůdek Gran Moravia, Globus, Albert i Penny)
kafe (nejlépe italská Lavazza, Caffé Hardy nebo jakékoliv kvalitní kafe)
hořká čokoláda nebo kakao v prášku
200 g italské piškoty Pavesini nebo Savoiardi (mají je v Penny nebo Kauflandu, také na italských týdnech v Lidlu)
nejlépe amaretto nebo rum (a nebo taky nic, není tak nutné, přimíchává se pak do kafe)
3 lžíce kaštanového krému (já jsem sehnala zde – jinak množství můžete upravit podle chuti)

Postup:

Připravíme překapávané italské espresso (cca 3 porce – když nebudou stačit, tak se dá kafe přidělat) – důležité je, aby kafe bylo opravdu hodně malé a hodně silné. Rozdělíme žloutky od bílků do dvou různých misek. Žloutky smícháme s půlkou cukru – buď ručně nebo mixérem (je potřeba aby se cukr kompletně rozpustil ve vajíčku a vznikla taková kaše). Následně žloutky smícháme s mascarpone (taky buď ručně nebo mixérem) – krém by měl být bez žmolků. Tady v té fázi přidáme kaštanový krém. Náš krém z mascarpone a žloutků se nám tak zabarví více do hněda. Tady můžete přidat více kaštanového krému, pokud ho chcete ještě sladší.

Potom smícháme bílky s druhou půlkou cukru a našleháme je na hodně tuhou pěnu (je správně namíchaná, když si obrátíte misku vzhůru nohama a pěna drží…já vím, je to risk, ale je to taky systém 🙂 ).

Nakonec krém z mascarpone smícháme s bílky následujícím způsobem: přidáváme do mísy, kde máme žloutky a mascarpone, našlehané bílky po malých částech a průběžně mácháme vařečkou směrem od zdola nahoru dokud vám nevznikne hustý krém (toto je potřeba udělat ručně a ne mixérem – zůstane nám totiž krém potom krásně nadýchaný).

Do připraveného pekáče rozprostřeme tenkou vrstvu krému. Vezmeme italské piškoty a namáčíme je po jednom v připraveném kafi – je potřeba je namáčet velmi krátce, z každé strany cca 1 sekundu (piškoty musejí zůstat křehké a nerozmáčené) a navrstvíme je na krém v pekáči. Jakmile vyplníme první patro, zakryjme piškoty vrstvou krému (ne příliš, stačí tak, aby piškoty nebyly vidět). Takhle se postup opakuje až dojdou všechny ingredience. Nakonec nám navrchu zůstane vrstva krému, kterou posypeme buď nastrouhanou hořkou čokoládou nebo kakaem. Tiramisu se pak dá vychladit do lednice na zhruba 2 – 3 h. 

TIP: osobně mi nejvíc chutná tiramisu, který zůstane v lednici celou noc. Krém se totiž do sušenek krásně vstřebá a pak je to podle mého to pravé a nejlepší tiramisu.

italské tiramisu mascarpone

jak na italské tiramisu

italské tiramisu mascarpone

Tiramisu con crema di marroni (tiramisu s kaštanovým krémem) was last modified: 7 prosince, 2015 by Zuzka

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window)

Přečtěte si také

předchozí článek
Spaghetti con pomodori secchi (špagety se sušenými rajčaty)
následující článek
Soutěž o poukaz na kurz vaření!

Mohlo by vás také zajímat

Conchiglioni con ricotta e spinaci (zapečené těstoviny se...

Těstoviny se slaninkou a sušenými rajčátky (3. výherní...

Panna cotta (italský dezert ze smetany)

Passatelli in brodo

Lanýže..aneb italská delikatesa

Základní rajčatová omáčka

Spaghetti al tartufo 2 (špagety s lanýžem a...

La peperonata…aneb jídlo chudých plné papriky a rajčat

Fiori di zucca fritti…smažené dýňové květy

Risotto alla milanese (milánské rizoto)

Napsat komentář Zrušit odpověď

O mně

O mně

Ahoj, jsem Zuzka a Itálie je mou vášní. Přečtěte si o tom, jak a proč vznikl tento blog...

Jak na dokonalou pizzu?

https://youtu.be/EBg7VAyANpI
Můžete ji připravit i v klasické troubě... Stačí mít doma pizza kámen a vědět, jak správně připravit těsto na pizzu!

Italské produkty

pizza kámen 1890 Kč

Exkluzivní zrnková káva z Apulie 289 Kč

Top/sukně Itálie 590 Kč

Náramek v italském stylu 369 Kč

Exkluzivní italská mletá káva 199 Kč

Dovolená na míru

Chcete poznat autentickou Itálii? Sestavím vám dovolenou na míru. Stačí, když si vyberete lokalitu a něco společně vymyslíme. Co třeba gastro dovolená v Apulii? Je to jen na vás.
https://www.youtube.com/watch?v=mlP5vEkTUpE&t=11s

Kurzy vaření italské kuchyně

https://www.youtube.com/watch?v=Qv7wgoznTAE

Sledujte můj Youtube kanál

https://www.youtube.com/watch?v=yE_09gh98jQ&t=62s

Facebook

Facebook

Nejoblíbenější recepty

  • 1

    Jak na domácí těstoviny

    30/11/2016
  • 2

    Jak na domácí italskou pizzu

    26/10/2017
  • 3

    Základní rajčatová omáčka

    09/05/2014

Recepty dle chodů

  • Aperitivo (aperitiv)
  • Antipasti (předkrmy)
  • Primi (první chody)
  • Secondi (druhé chody)
  • Contorni (přílohy)
  • Dolci (dezerty)

Italština online

Lekce italštiny č.13 – základní pozdravy

12/Čvc/2016

Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

16/Úno/2016

Lekce italštiny č.2 – výslovnost

22/Úno/2016

Lekce italštiny č.15 – sloveso být

30/Srp/2016

Lekce italštiny č.3 – výslovnost

01/Bře/2016

Vaše články z dovolené

Vaše Itálie: 7 důvodů proč navštívit italské Dolomity

14/Čvn/2018

Vaše Itálie: Letní dovolená v Itálii

28/Kvě/2018

Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

20/Lis/2017

Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi

16/Bře/2017

Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

21/Úno/2017

Italové v ČR

Italové v ČR – Andrea ze střední Itálie...

28/Kvě/2020

Italové u nás: Matteo Mariani

01/Led/2018

Italové u nás: Gianluca Girardi

11/Srp/2017

Italové u nás: Carolina Soldati

30/Bře/2017

Italové u nás: Alessandra Marletta

02/Bře/2017

Nejoblíbenější lokality

  • 1

    Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou

    15/07/2015
  • 2

    Benátky…co vidět, tipy a průvodce

    19/08/2017
  • 3

    Řím…aneb co vidět za jeden den

    05/11/2015

Přihlašte se k odběru novinek

Zaregistrujte se k odběru nejnovějších receptů, tipů na cestování, online lekcí italštiny a veškerých novinek na blogu!

Při odběru novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle podmínek ochrany osobních údajů a se soubory cookies.

Mohlo by vás zajímat

aperitivo boloňské ragú cestování dezerty domácí těstoviny frittata gastronomie Italové v ČR italská kuchyně italské restaurace koktejly krátké těstoviny kurz vaření kuřecí maso lanýže lekce italštiny mořské plody online lekce italštiny ovoce penne pizza pizza kámen polévky předkrmy rady a tipy rajčata rajčatová omáčka rajčatové omáčky ravioli regionální speciality ricotta risotto ryby salát soutěž spaghetti tortellini těstoviny s lanýžem Vaše Itálie vegan vegetariánské recepty zajímavosti zapečené těstoviny zelenina zmrzlina
  • REKLAMA
  • KONTAKT
  • OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ
  • COOKIES

@2019 - I Love Italy


Zpět nahoru
Spravovat Souhlas s cookies
Tato webová stránka používá soubory cookies za účelem řádného a bezpečného fungování webové stránky, zachování nastavení, zaznamenávání údajů o používání webové stránky a přizpůsobování zobrazovaného reklamního obsahu.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistické
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketingové
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}
 

Loading Comments...