Recept na domácí italské tiramisu už tu v minulosti byl (článek zde). Dneska mám pro vás ale jeho malinké vylepšení. Připravila jsem si totiž tiramisu s kaštanovým krémem. V příštích článcích si potom řekneme jak si ho můžete vyrobit i u vás doma!
V Itálii se na podzim sbírají jedlé kaštany a dělá se z nich spousta pochoutek. Já osobně miluju pečený kaštany, ale chystám se v budoucnu i na kaštanovou mouku, z té se dají dělat například skvělé gnocchi. Výjimkou není ani výroba marmelády nebo kaštanový krém. Ty se potom využívají na přípravu sladkých pokrmů.
Můžete si ho například namazat k snídani na kousek chleba, ideálně italský (asi úplně nejlepší by byla teplá bruschetta!). Nebo se dá také použít na výrobu řadu dezertů (třeba dorty, crostaty atd.) nebo jiných sladkých jídel (např. prvních chodů). Přiznám se, že kaštanový krém jsem jedla poprvé v životě, ale docela mě nadchla jeho nasládlá chuť a fakt, že si ho člověk může i celkem jednoduše vyrobit doma. A co je na něm nejlepší? Ty malé kousky kaštanů, které v něm jsou 🙂
Ingredience: (pro 4 osoby)
3 vejce
65 g cukru krupice
250 g mascarpone (má Lidl, obchůdek Gran Moravia, Globus, Albert i Penny)
kafe (nejlépe italská Lavazza, Caffé Hardy nebo jakékoliv kvalitní kafe)
hořká čokoláda nebo kakao v prášku
200 g italské piškoty Pavesini nebo Savoiardi (mají je v Penny nebo Kauflandu, také na italských týdnech v Lidlu)
nejlépe amaretto nebo rum (a nebo taky nic, není tak nutné, přimíchává se pak do kafe)
3 lžíce kaštanového krému (já jsem sehnala zde – jinak množství můžete upravit podle chuti)
Postup:
Připravíme překapávané italské espresso (cca 3 porce – když nebudou stačit, tak se dá kafe přidělat) – důležité je, aby kafe bylo opravdu hodně malé a hodně silné. Rozdělíme žloutky od bílků do dvou různých misek. Žloutky smícháme s půlkou cukru – buď ručně nebo mixérem (je potřeba aby se cukr kompletně rozpustil ve vajíčku a vznikla taková kaše). Následně žloutky smícháme s mascarpone (taky buď ručně nebo mixérem) – krém by měl být bez žmolků. Tady v té fázi přidáme kaštanový krém. Náš krém z mascarpone a žloutků se nám tak zabarví více do hněda. Tady můžete přidat více kaštanového krému, pokud ho chcete ještě sladší.
Potom smícháme bílky s druhou půlkou cukru a našleháme je na hodně tuhou pěnu (je správně namíchaná, když si obrátíte misku vzhůru nohama a pěna drží…já vím, je to risk, ale je to taky systém 🙂 ).
Nakonec krém z mascarpone smícháme s bílky následujícím způsobem: přidáváme do mísy, kde máme žloutky a mascarpone, našlehané bílky po malých částech a průběžně mácháme vařečkou směrem od zdola nahoru dokud vám nevznikne hustý krém (toto je potřeba udělat ručně a ne mixérem – zůstane nám totiž krém potom krásně nadýchaný).
Do připraveného pekáče rozprostřeme tenkou vrstvu krému. Vezmeme italské piškoty a namáčíme je po jednom v připraveném kafi – je potřeba je namáčet velmi krátce, z každé strany cca 1 sekundu (piškoty musejí zůstat křehké a nerozmáčené) a navrstvíme je na krém v pekáči. Jakmile vyplníme první patro, zakryjme piškoty vrstvou krému (ne příliš, stačí tak, aby piškoty nebyly vidět). Takhle se postup opakuje až dojdou všechny ingredience. Nakonec nám navrchu zůstane vrstva krému, kterou posypeme buď nastrouhanou hořkou čokoládou nebo kakaem. Tiramisu se pak dá vychladit do lednice na zhruba 2 – 3 h.
TIP: osobně mi nejvíc chutná tiramisu, který zůstane v lednici celou noc. Krém se totiž do sušenek krásně vstřebá a pak je to podle mého to pravé a nejlepší tiramisu.