I Love Italy
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop

I Love Italy

blog o Itálii

Dolci (dezerty)Italské recepty

Castagnole…italská karnevalová klasika

Castagnole…italská karnevalová klasika

Velkou událostí je aktuálně v celé Itálii, a zvlášť v Benátkách, karneval. Patří k němu nejenom velkolepý rej masek a veselí všeho druhu, ale i karnevalové pochoutky. Italové jídlo milují, a tak se není čemu divit, že jedním z typických symbolů italského karnevalu jsou sladké castagnole.

Jedná se o nadýchané vláčné kuličky s křupavou krustičkou, většinou smažené, které se řadí na seznam pokladů italské gastronomie. Jejich příprava je velmi jednoduchá. Já se je v Itálii naučila připravovat s medem, ale je to jen jeden z mnoha způsobů. Obecně existují dvě verze těsta, první tvoří tužší těsto (tvarovatelné), druhou naopak těsto řidší. Já si dnes pro vás připravila tu první.

Receptů existuje bezpočet, liší se podle oblastí i podle individuálních chutí. Už v archivu ve městě Viterbo byly objeveny hned čtyři recepty z 18. století, jeden z nich byl i na pečené castagnole. Někdo do nich přidává různé likéry, nejvíc se mi osobně k receptu hodí limoncello (už kvůli citronové kůře, která se do těsta přidává, ale bohužel už svoje zásoby z Itálie nemám, takže recept jsem připravila bez něj 🙂 ). Oblíbený likér je také Sambuca, používá se i Amareto, Archermes, Rum či jiný alkohol. 

V některých italských regionech se castagnole během konzumace tradičně posypávají moučkovým cukrem, namáčejí do medu či rozehřáté čokolády. Mohou se také naplnit vanilkovým krémem. Jsme v době karnevalu, fantazií se meze nekladou.

Z uvedených ingrediencí mi vyšlo asi 30 malých kuliček.

dezert itálie s medem karneval

Ingredience:

50 g změklého másla
asi 400 g hladké mouky
50 g cukru krupice
pár lžic cukru moučka nebo medu na posypání/namáčení
2 vejce
olej na smažení, ideálně třeba arašídový (já smažila výjimečně v olivovém)
špetka soli
půlka sáčku kypřícího prášku
citronová kůra (asi z půlky citronu)
trochu vanilkového cukru (ev. vanilky)

Postup:

Ze všech ingrediencí připravíme těsto, které by mělo být  dostatečně tuhé na to, aby se z něj daly vytvarovat kuličky o průměru asi 1,5 – 2 cm. Tuhost regulujeme postupným přidáváním mouky (případně můžete vytvořit druhou variantu řidšího těsta). 

Kuličky smažíme asi 2 – 3 minuty v rozpáleném oleji o teplotě přibližně 170 – 190 0C. V oleji musejí být celé ponořené. Občas je lehce otočíme, aby se osmažily rovnoměrně ze všech stran. Hotové kuličky poskládáme na předem připravený kuchyňský papír, abychom z nich nechali okapat přebytečný olej. Nakonec je pocukrujeme moučkovým cukrem nebo dle chuti namáčíme v medu (já použila vynikající med z regionu Trentino, který jsem si nedávno odnesla z italské ambasády v Praze – článek zde).

TIP:  Kuličky zdvojnásobí svou velikost při smažení – na to je potřeba myslet, když je připravujeme.

ČAS: Celkem mi trval celý recept zhruba 40 minut.

Sbíhají se vám sliny? Tak se vydejte na eurovíkend do Itálie a ochutnejte pravé italské castagnole.

itálie karneval dezert itálie karneval dezert castagnole sladké dezerty karneval dezert itálie s medem dezert itálie s medem karneval dezert itálie s medem karneval

Castagnole…italská karnevalová klasika was last modified: 10 února, 2016 by Zuzka

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window)

Přečtěte si také

předchozí článek
Mega soutěž o balíček plný italských delikates!
následující článek
Tiramisù alle fragole (jahodové tiramisù)

Mohlo by vás také zajímat

Penne con pancetta e funghi champignon (penne s...

Torta ubriaca (opilý dort s čokoládou a červeným...

Spaghetti con le vongole…Špagety se srdcovkami

Penne s houbami – „Penne con funghi..“

Velká soutěž o 6 vinných želatinek a mnoho...

Domácí ravioli plněné ricottou a špenátem

Salát se žampióny a cherry rajčátky

Insalata fresca con carciofi e alici (čerstvý salát...

Sugo di pomodorini e basilico (rajčatová omáčka z...

Stracciatella alla romana (římská polévka)

Napsat komentář Zrušit odpověď

O mně

O mně

Ahoj, jsem Zuzka a Itálie je mou vášní. Přečtěte si o tom, jak a proč vznikl tento blog...

Jak na dokonalou pizzu?

https://youtu.be/EBg7VAyANpI
Můžete ji připravit i v klasické troubě... Stačí mít doma pizza kámen a vědět, jak správně připravit těsto na pizzu!

Italské produkty

pizza kámen 1890 Kč

Exkluzivní zrnková káva z Apulie 289 Kč

Top/sukně Itálie 590 Kč

Náramek v italském stylu 369 Kč

Exkluzivní italská mletá káva 199 Kč

Dovolená na míru

Chcete poznat autentickou Itálii? Sestavím vám dovolenou na míru. Stačí, když si vyberete lokalitu a něco společně vymyslíme. Co třeba gastro dovolená v Apulii? Je to jen na vás.
https://www.youtube.com/watch?v=mlP5vEkTUpE&t=11s

Kurzy vaření italské kuchyně

https://www.youtube.com/watch?v=Qv7wgoznTAE

Sledujte můj Youtube kanál

https://www.youtube.com/watch?v=yE_09gh98jQ&t=62s

Facebook

Facebook

Nejoblíbenější recepty

  • 1

    Jak na domácí těstoviny

    30/11/2016
  • 2

    Jak na domácí italskou pizzu

    26/10/2017
  • 3

    Základní rajčatová omáčka

    09/05/2014

Recepty dle chodů

  • Aperitivo (aperitiv)
  • Antipasti (předkrmy)
  • Primi (první chody)
  • Secondi (druhé chody)
  • Contorni (přílohy)
  • Dolci (dezerty)

Italština online

Lekce italštiny č.13 – základní pozdravy

12/Čvc/2016

Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

16/Úno/2016

Lekce italštiny č.2 – výslovnost

22/Úno/2016

Lekce italštiny č.15 – sloveso být

30/Srp/2016

Lekce italštiny č.3 – výslovnost

01/Bře/2016

Vaše články z dovolené

Vaše Itálie: 7 důvodů proč navštívit italské Dolomity

14/Čvn/2018

Vaše Itálie: Letní dovolená v Itálii

28/Kvě/2018

Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

20/Lis/2017

Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi

16/Bře/2017

Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

21/Úno/2017

Italové v ČR

Italové v ČR – Andrea ze střední Itálie...

28/Kvě/2020

Italové u nás: Matteo Mariani

01/Led/2018

Italové u nás: Gianluca Girardi

11/Srp/2017

Italové u nás: Carolina Soldati

30/Bře/2017

Italové u nás: Alessandra Marletta

02/Bře/2017

Nejoblíbenější lokality

  • 1

    Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou

    15/07/2015
  • 2

    Benátky…co vidět, tipy a průvodce

    19/08/2017
  • 3

    Řím…aneb co vidět za jeden den

    05/11/2015

Přihlašte se k odběru novinek

Zaregistrujte se k odběru nejnovějších receptů, tipů na cestování, online lekcí italštiny a veškerých novinek na blogu!

Při odběru novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle podmínek ochrany osobních údajů a se soubory cookies.

Mohlo by vás zajímat

aperitivo boloňské ragú cestování dezerty domácí těstoviny frittata gastronomie Italové v ČR italská kuchyně italské restaurace koktejly krátké těstoviny kurz vaření kuřecí maso lanýže lekce italštiny mořské plody online lekce italštiny ovoce penne pizza pizza kámen polévky předkrmy rady a tipy rajčata rajčatová omáčka rajčatové omáčky ravioli regionální speciality ricotta risotto ryby salát soutěž spaghetti tortellini těstoviny s lanýžem Vaše Itálie vegan vegetariánské recepty zajímavosti zapečené těstoviny zelenina zmrzlina
  • REKLAMA
  • KONTAKT
  • OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ
  • COOKIES

@2019 - I Love Italy


Zpět nahoru
Spravovat Souhlas s cookies
Tato webová stránka používá soubory cookies za účelem řádného a bezpečného fungování webové stránky, zachování nastavení, zaznamenávání údajů o používání webové stránky a přizpůsobování zobrazovaného reklamního obsahu.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistické
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketingové
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}
 

Loading Comments...