Velkou událostí je aktuálně v celé Itálii, a zvlášť v Benátkách, karneval. Patří k němu nejenom velkolepý rej masek a veselí všeho druhu, ale i karnevalové pochoutky. Italové jídlo milují, a tak se není čemu divit, že jedním z typických symbolů italského karnevalu jsou sladké castagnole.
Jedná se o nadýchané vláčné kuličky s křupavou krustičkou, většinou smažené, které se řadí na seznam pokladů italské gastronomie. Jejich příprava je velmi jednoduchá. Já se je v Itálii naučila připravovat s medem, ale je to jen jeden z mnoha způsobů. Obecně existují dvě verze těsta, první tvoří tužší těsto (tvarovatelné), druhou naopak těsto řidší. Já si dnes pro vás připravila tu první.
Receptů existuje bezpočet, liší se podle oblastí i podle individuálních chutí. Už v archivu ve městě Viterbo byly objeveny hned čtyři recepty z 18. století, jeden z nich byl i na pečené castagnole. Někdo do nich přidává různé likéry, nejvíc se mi osobně k receptu hodí limoncello (už kvůli citronové kůře, která se do těsta přidává, ale bohužel už svoje zásoby z Itálie nemám, takže recept jsem připravila bez něj 🙂 ). Oblíbený likér je také Sambuca, používá se i Amareto, Archermes, Rum či jiný alkohol.
V některých italských regionech se castagnole během konzumace tradičně posypávají moučkovým cukrem, namáčejí do medu či rozehřáté čokolády. Mohou se také naplnit vanilkovým krémem. Jsme v době karnevalu, fantazií se meze nekladou.
Z uvedených ingrediencí mi vyšlo asi 30 malých kuliček.
Ingredience:
50 g změklého másla
asi 400 g hladké mouky
50 g cukru krupice
pár lžic cukru moučka nebo medu na posypání/namáčení
2 vejce
olej na smažení, ideálně třeba arašídový (já smažila výjimečně v olivovém)
špetka soli
půlka sáčku kypřícího prášku
citronová kůra (asi z půlky citronu)
trochu vanilkového cukru (ev. vanilky)
Postup:
Ze všech ingrediencí připravíme těsto, které by mělo být dostatečně tuhé na to, aby se z něj daly vytvarovat kuličky o průměru asi 1,5 – 2 cm. Tuhost regulujeme postupným přidáváním mouky (případně můžete vytvořit druhou variantu řidšího těsta).
Kuličky smažíme asi 2 – 3 minuty v rozpáleném oleji o teplotě přibližně 170 – 190 0C. V oleji musejí být celé ponořené. Občas je lehce otočíme, aby se osmažily rovnoměrně ze všech stran. Hotové kuličky poskládáme na předem připravený kuchyňský papír, abychom z nich nechali okapat přebytečný olej. Nakonec je pocukrujeme moučkovým cukrem nebo dle chuti namáčíme v medu (já použila vynikající med z regionu Trentino, který jsem si nedávno odnesla z italské ambasády v Praze – článek zde).
TIP: Kuličky zdvojnásobí svou velikost při smažení – na to je potřeba myslet, když je připravujeme.
ČAS: Celkem mi trval celý recept zhruba 40 minut.
Sbíhají se vám sliny? Tak se vydejte na eurovíkend do Itálie a ochutnejte pravé italské castagnole.