Na italskou crostatu se chystám už dlouho. Jelikož mi přišly domácky dělané italské bio marmelády z vína od firmy Nonsolonero (už jsem tu s nimi měla recept na vepřová žebírka, panna cotta a se sýrem pecorino), tak jsem se rozhodla použít ty co mi doma zbyly a konečně se vrhnout na tento výborný dezert.
Co je to vlastně crostata? Jedná se o velmi jednoduchý koláč na bázi másla, mouky a cukru a dalšími ingrediencemi. Hodně se dělají crostaty s marmeládou. Italové doporučují kupovat co nejkvalitnější nebo pokud možno po domácku vyrobené. Na kvalitu nedají dopustit, jak už víme. Hodně oblíbené jsou s marmeládou z jahod (na vrch se dávají i kousky jahod) nebo broskví, ale lidé to dělají doma opravdu ze všech možných druhů.
Co je na crostatě typické? Její tvar. Je tradičně pečená v kulaté formě se zoubky s takovou mřížkou na povrchu, která ji vzhledově odlišuje od ostatních dezertů. Mřížku můžete vytvořit taky se zoubky nebo bez.
Ingredience (jeden koláč pro 4 lidi):
250 g mouky (hladká 00)
130 g cukru (já použila napůl třtinový a napůl normální)
1 vejce (nebo dva žloutky) – já dala 1 celé vejce
nastrouhaná citronová kůra z 1/2 citronu
špetka soli
200 g marmelády (já použila příchuť kafe a anýz)
135 g másla
Postup:
V míse smícháme mouku, cukr, vejce, citrónovou kůru, sůl a změklé máslo (125 g – zbytek si necháme na pomazání formy). Těsto zpracujeme (v případě, že vám vyšlo příliš patlavé, tak přidejte trochu mouky) v kouli, zabalíme ho do potravinářské folie a necháme 1 hodinu odpočívat v lednici. Vezmeme formu s průměrem kolem 25 cm a vytřeme ji máslem. Dáme rozehřát troubu na 200°C. Mezitím uválíme 3/4 těsta na placku a vložíme ji pečlivě do formy, kraje necháme vyvýšené, vytvarujeme je. Doprostřed těsta naneseme marmeládu. Ze zbylé 1/4 těsta vyválíme opět placku a nakrájíme jí na proužky. Ty naskládáme na těsto do tvaru mřížky. Dáme péct na 40 minut. Podáváme vychladlé.