I Love Italy
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop

I Love Italy

blog o Itálii

Gurmánské specialityItalské receptyPrimi (první chody)

Cannelloni con ragú (plněné cannelloni s ragú)

Cannelloni con ragú (plněné cannelloni s ragú)

Hned vedle lasagní jsou moje oblíbené těstoviny cannelloni. Jsou typické hlavně svým tvarem, který je opravdu nezaměnitelný. Jsou to široké, velké, duté trubky. Dělají se na spoustu způsobů, asi nejznámějším je recept s ricottou a špenátem nebo také s ragú. Neméně známé jsou i s tzv. „ragú bianco„, kde hraje hlavní roli salsiccia, prosicutto cotto, mozzarella a krom jiného i spousta bešamelu. Danou směsí se těstoviny pak jednoduše naplní a následně se zapečou v troubě.

Říká se, že tuto specialitu vymyslel italský kuchař z Neapole Nicola Federico, který ji následně proslavil po celé Itálii.

V Itálii se cannelloni podávají většinou při zvláštních příležitostech nebo k nedělnímu obědu. Jejich příprava je o něco pracnější než u jiných podobných jídel na bázi těstovin. Ve skutečnosti se svým způsobem dost podobají lasagním, především co se chuti týče (samozřejmě pokud je připravujete s boloňským ragú). Někdo je dokonce připravuje tak, že jednoduše připraví těstoviny lasagne, do nich pak vloží omáčku a zarolují se ze čtvercové formy do trubkovitého tvaru.

Recept je možné připravit jak čerstvých tak i ze sušených cannelloni. Můžete je skladovat v lednici (ale maximálně tak dva, tři dny) i v mrazáku (tam o mnoho déle). Stačí je potom hodit do trouby a ohřát.

Cannelloni s ragú

Tisk
Porce: 4 Čas přípravy: 30 min Doba vaření: 2 h

Ingredience

  • 16 ks těstovin cannelloni (čerstvé nebo sušené)
  • 500 g mletého masa (napůl hovězí a vepřové),
  • 1 noha řapíkatého celeru
  • 1 malá mrkev
  • 1 malá (nebo půlka) cibule
  • 1 hrst žampiónů, nakrájené na menší kousky
  • 100 g nastrouhaného sýra (např. gran moravia, grana padano),
  • cca 500 ml pasírovaných rajčat
  • sůl a pepř
  • malá kostka másla
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1-2 dc červeného vína
  • bešamel z 500 ml mléka (stačí i méně, dle chuti)

Postup

Osmahneme na jemno nakrájenou cibuli, celer a mrkev na másle a olivovém oleji. Přidáme houby a maso. Ochutíme solí a pepřem. Jakmile je maso hotové, zalijeme ho vínem a necháme ho odpařit.

Přidáme rajčata a necháme je pomalu probublávat minimálně 1 hodinu (ideálně i 4 hodiny). Omáčku dochutíme solí a pepřem. Ke konci přidáme pár lžic bešamelu (dle chuti). Jakmile je omáčka hotová, dáme vařit osolenou vodu na těstoviny. Uvaříme cannelloni, u těch sušených stačí tak 3- 5 minut (informace dole viz TIP). Scedíme je a necháme osušit na utěrce.

Do pekáčku naneseme vrstvu omáčky. Každou trubku naplníme (například pomocí lžíce) omáčkou. Naskládáme je vedle sebe do pekáče. Zalijeme je ještě pár lžícemi bešamelu a posypeme nastrouhaným sýrem. Dáme zapéct do trouby na 180°C na asi 30 min, dokud vršek těstovin nezezlátne a nevytvoří se na něm křupavá kůrka.

Cannelloni con ragú (plněné cannelloni s ragú) was last modified: 21 února, 2019 by Zuzka

Přečtěte si také

Poznámky

TIP:  Na krabicích se často uvádí, že se vařit nemusí. Každý to dělá v Itálii trochu jinak. Já preferuji je chvíli povařit. Lépe se s nimi i potom manipuluje. Čerstvé cannelloni se naopak většinou vůbec nevaří. Někteří Italové dovnitř těstovin ještě vkládají kostky mozzarelly, dále je oblíbený i sýr scamorza, nebo italské klobásky salsiccia. Do tradičního boloňského ragú patří i mléko a pancetta, takže můžete použít i tyto suroviny.

cannelloni s ragu cannelloni s ragu

Cannelloni con ragú (plněné cannelloni s ragú) was last modified: 21 února, 2019 by Zuzka

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window)

Přečtěte si také

předchozí článek
Citrónovo-limetkový koktejl plný prosecca a sluníčka!
následující článek
Soutěž o láhev italského prosecca

Mohlo by vás také zajímat

Pesto genovese (bazalkové pesto)

Špagety s pestem ze sušených rajčat a kešu

Tortellini con gorgonzola e noci (tortellini s gorgonzolou...

Parmigiana di zucchine (zapečené cukety s rajčaty)

Trota alla griglia (grilovaný pstruh po italsku)

Videolekce italštiny – předložka DA

Costolette di maiale con gelatina di vino (vepřová...

Ravioli al burro e pangrattato (ravioli s máslem...

Tortelli di zucca (dýňové tortelli)

Penne s italskou pancettou

Napsat komentář Zrušit odpověď

O mně

O mně

Ahoj, jsem Zuzka a Itálie je mou vášní. Přečtěte si o tom, jak a proč vznikl tento blog...

Jak na dokonalou pizzu?

https://youtu.be/EBg7VAyANpI
Můžete ji připravit i v klasické troubě... Stačí mít doma pizza kámen a vědět, jak správně připravit těsto na pizzu!

Italské produkty

pizza kámen 1890 Kč

Exkluzivní zrnková káva z Apulie 289 Kč

Top/sukně Itálie 590 Kč

Náramek v italském stylu 369 Kč

Exkluzivní italská mletá káva 199 Kč

Dovolená na míru

Chcete poznat autentickou Itálii? Sestavím vám dovolenou na míru. Stačí, když si vyberete lokalitu a něco společně vymyslíme. Co třeba gastro dovolená v Apulii? Je to jen na vás.
https://www.youtube.com/watch?v=mlP5vEkTUpE&t=11s

Kurzy vaření italské kuchyně

https://www.youtube.com/watch?v=Qv7wgoznTAE

Sledujte můj Youtube kanál

https://www.youtube.com/watch?v=yE_09gh98jQ&t=62s

Facebook

Facebook

Nejoblíbenější recepty

  • 1

    Jak na domácí těstoviny

    30/11/2016
  • 2

    Jak na domácí italskou pizzu

    26/10/2017
  • 3

    Základní rajčatová omáčka

    09/05/2014

Recepty dle chodů

  • Aperitivo (aperitiv)
  • Antipasti (předkrmy)
  • Primi (první chody)
  • Secondi (druhé chody)
  • Contorni (přílohy)
  • Dolci (dezerty)

Italština online

Lekce italštiny č.13 – základní pozdravy

12/Čvc/2016

Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

16/Úno/2016

Lekce italštiny č.2 – výslovnost

22/Úno/2016

Lekce italštiny č.15 – sloveso být

30/Srp/2016

Lekce italštiny č.3 – výslovnost

01/Bře/2016

Vaše články z dovolené

Vaše Itálie: 7 důvodů proč navštívit italské Dolomity

14/Čvn/2018

Vaše Itálie: Letní dovolená v Itálii

28/Kvě/2018

Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

20/Lis/2017

Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi

16/Bře/2017

Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

21/Úno/2017

Italové v ČR

Italové v ČR – Andrea ze střední Itálie...

28/Kvě/2020

Italové u nás: Matteo Mariani

01/Led/2018

Italové u nás: Gianluca Girardi

11/Srp/2017

Italové u nás: Carolina Soldati

30/Bře/2017

Italové u nás: Alessandra Marletta

02/Bře/2017

Nejoblíbenější lokality

  • 1

    Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou

    15/07/2015
  • 2

    Benátky…co vidět, tipy a průvodce

    19/08/2017
  • 3

    Řím…aneb co vidět za jeden den

    05/11/2015

Přihlašte se k odběru novinek

Zaregistrujte se k odběru nejnovějších receptů, tipů na cestování, online lekcí italštiny a veškerých novinek na blogu!

Při odběru novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle podmínek ochrany osobních údajů a se soubory cookies.

Mohlo by vás zajímat

aperitivo boloňské ragú cestování dezerty domácí těstoviny frittata gastronomie Italové v ČR italská kuchyně italské restaurace koktejly krátké těstoviny kurz vaření kuřecí maso lanýže lekce italštiny mořské plody online lekce italštiny ovoce penne pizza pizza kámen polévky předkrmy rady a tipy rajčata rajčatová omáčka rajčatové omáčky ravioli regionální speciality ricotta risotto ryby salát soutěž spaghetti tortellini těstoviny s lanýžem Vaše Itálie vegan vegetariánské recepty zajímavosti zapečené těstoviny zelenina zmrzlina
  • REKLAMA
  • KONTAKT
  • OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ
  • COOKIES

@2019 - I Love Italy


Zpět nahoru
Spravovat Souhlas s cookies
Tato webová stránka používá soubory cookies za účelem řádného a bezpečného fungování webové stránky, zachování nastavení, zaznamenávání údajů o používání webové stránky a přizpůsobování zobrazovaného reklamního obsahu.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistické
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketingové
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}
 

Loading Comments...