Mezi jedny z mých nejoblíbenějších receptů patří i tenhle, je plný čerstvé cukety a voňavé pancetty 🙂 Není nijak složitý a je rychlý. Místo pancetty můžete použít i tzv. „guanciale„, jsou to vepřová líčka, která jsou chuťově lepší, ale v ČR zato horší k sehnání (aspoň z mojí zkušenosti). Bohatě si ale vystačíte i s pancettou. Cukety najdete v každém dobrém supermarketu – v Liberci mají např. v Globusu nebo v Kauflandu.
Ingredience (pro 2 osoby):
– 3 větší cukety
– 1 balení italské pancetty (nebo cca 200g guanciale)
– 2 – 3 stroužky česneku
– 1 chilli paprička
– 300g těstovin penne (Riscossa, Panzani, Barilla, Mamma Lucia a jiné italské těstoviny)
– panenský olivový olej (nejlépe italský: Cirio, Farchioni, Monini a jiné)
– sůl, pepř
– tvrdý sýr Parmezán nebo Gran Moravia
Příprava:
- nakrájejte omyté cukety na malé kostky– asi 1cm
- nalijte do pánve cca 5 polévkových lžic olivového oleje a nasypte do ní nakrájenou cuketu
- cukety následně osolte, opepřete a vhoďte do nich chilli papričku
- smažte nejdříve na větším ohni a stále míchejte
- asi tak po 5 minutách přidejte česnek (česnek oloupejte a rozmáčkněte – dělá se to tak že položíte nůž plochou hranou na česnek a pěstí do plochy nože bouchnete)
- dál smažte na mírném ohni a přidejte pancettu
- chvíli to všechno posmažte a pak přikryjte pánev pokličkou a nechte na velmi mírném ohni dusit
- mezitím si osolte vodu na těstoviny a nechte ji vařit
- do vroucí vody potom vložte těstoviny
- hotové těstoviny (al dente – ani měkké ani tvrdé – těstoviny neprolévejte studenou vodou) nakonec smíchejte s vaší směsí v pánvi : cuketa je hotová až úplně změkne – skoro zkašovití
- do směsi nasypte trochu parmezánu a vše pořádně promíchejte
- podávejte posypané parmezánem