Přiznám se, že v Itálii jsem nikdy sušená rajčata vlastně ani nejedla. Náhodou jsem se k nim dostala až u nás v Čechách. Nevím, asi to bude tím, že v Umbrii se prostě nekonzumují tolik jako je tomu třeba na jihu Itálie. Každopádně jejich chuť mě dostala a dneska pro vás mám vlastně úplně první recept na blogu se sušenými rajčaty 🙂
Nechala jsem se inspirovat různými recepty co kolují na italském webu a v italských kuchařkách, kterých mám ve sbírce opravdu dost. Recept jsem si tak nějak podle citu upravila a musím říct, že po dnešním obědě mi sušená rajčata chutnají ještě víc než dřív!
Co se mi na tomhle jídle líbí je to, že je opět extra rychlé a pro jeho přípravu je zapotřebí jen minimum ingrediencí. Takovéhle italské recepty jsou moje nejoblíbenější. A kde sušená rajčata sehnat? Jak říkám, v Čechách se hledají celkem snadno. Pokud je nenajdete v obyčejném supermarketu, stačí zavítat do jakéhokoliv specializovaného italského obchůdku a tam je určitě budou mít. Já je sehnala v mém oblíbeném libereckém krámku Gran Moravia.
Ingredience (pro 1 osobu):
hrst sušených rajčat (nemusí být naložená v oleji, já použila ty suché), nakrájených na menší kousky
větší množství kvalitního extra-panenského olivového oleje (já dala asi tak 4-5 lžíce, použila jsem zase olej od italské firmy Bellavita, kdo nezná odkaz zde)
1 stroužek česneku, oloupaný a nakrájený na tenké plátky
půl hrsti petržele s hladkými listy, nasekané nadrobno
1 malá chilli paprička
hrubá mořská sůl, plná hrst
asi 100 g těstovin spaghetti
3-4 plátky ančoviček
nastrouhaný parmezán (např. gran moravia, grana padano)
Postup:
Plátky česneku osmahneme na rozpáleném olivovém oleji společně s ančovičkami a chilli. Na mírném ohni mícháme, dokud se nám ančovičky zcela (nebo z větší části) nerozpustí. Přidáme sušená rajčata. Mezitím dáme vařit vodu na těstoviny, jakmile voda vře osolíme ji hrubou mořskou solí a přidáme těstoviny. Pánev s rajčaty dáme stranou. Hotové těstoviny scedíme a smícháme v pánvi se směsí. Podáváme posypané petrželí a sýrem, kdo má rád.
TIP: těstoviny nemusíte scedit úplně dokonale, ale můžete na nich právě nechat trochu vody.
Někdo si dokonce nechává stranou hrnek s trochou vody, ve kterých se vařily těstoviny a potom jí přidává do osmahlých rajčat a promíchá, což vytvoří takovou hutnější omáčku.