Recept s masem už tu dlouho nebyl a jelikož jsem byla o víkendu nakupovat, napadlo mne vzít opět pár vepřových žebírek, které moc ráda kuchtím, a udělat z nich něco speciálního. Italové maso jedí většinou v co nejjednodušeji upravené formě. Nepoužívají „kořenící směsi na maso“. Pouze sůl, pepř a maximálně nějaké bylinky, většinou nechybí ani dobré víno při vaření. Není ale ani žádnou vyjímkou to, že v některých oblastech rádi maso marinují tak jako my (samozřejmě podněkud jednodušeji, s menším množstvím koření). Rádi si ale také k masu dělají různé omáčky. Dneska vám proto chci ukázat, jak si udělat výborná žebírka s nasládlou omáčkou z rajčat a vinné želatiny, o které už jsme minule mluvili v souvislosti s receptem se sýrem Pecorino a jinými sýry.
Ingredience (pro 2 osoby):
- 500g vepřových žebírek (tam dost záleží jak moc jsou obalená masem, abyste se pořádně najedli)
- cca 3 rajčata
- 1 vinná želatinka (já použila s příchutí čokolády a zázvoru, protože jsem omáčce chtěla dodat nasládlejší chuť)
- sklenici dobrého červeného vína
- hrst čerstvých žampiónů (nikdy né ty z konzervy prosím 🙂 )
- sůl, pepř, olivový olej (cca 2 lžíce)
- 1dc zeleninového vývaru
- půl hrsti čerstvého nebo sušeného rozmarýnu
Postup:
- vepřová žebírka omyjte a nakrájejte na kousky (nevim jak vy, ale u nás v Kauflandu je prodávají v celku, naopak v Itálii už je prodávají jednotlivě každé žebro nakrájené zvlášť, takže jsem si na to trochu nemohla zvyknout)
- osolte je, opepřete a vložte na pánev
- zalijte je olivovým olejem a posypte romarýnem
- osmahnětě je trochu a zalijte vínem, které necháte vypařit
- jakmile jsou dozlatova opečené, dejte jednotlivá žebra stranou a nejlépe přikryjte alobalem, aby příliš nevystydly
- v pánvi, kde vám teď zůstala omáčka z masa opečte houby, osolte je trochu a opepřete
- potom je zalijte vývarem, přidejte želatinku a všechno pěkně promíchejte, aby se želatinka rozpustila
- přidejte rajčata nakrájená na menší kousky
- přiklopte pokličkou a nechte cca 10-15 minut dusit dokud vám nevznikne hustá omáčka
- omáčku případně dochuťe, jinak můžete podávat!
2 komentáře