I Love Italy
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop

I Love Italy

blog o Itálii

Dolci (dezerty)Gurmánské specialityvegetariánské recepty

Panna cotta (italský dezert ze smetany)

Panna cotta (italský dezert ze smetany)

Tak po luxusním předkrmu v podobě bruschetty s lanýžovou omáčkou a špaget s lanýžem a houbami nemůže následovat nic jiného než výtečný dezert se šťavnatými jahodami! Vybrala jsem pro tuto příležitost známý italský dezert, kterému se říká panna cotta. Je velmi snadný a zvládnout ho i úplní začátečníci.

Nebudete potřebovat ani příliš ingrediencí. Základ tvoří mléko a smetana, zbytek pak bude záležet hlavně na vás. Určitě pokud budete připravovat tento dezert na Valentýna, tak si můžete zakoupit třeba formičku do tvaru srdce. Ovoce si můžete přidat dle vašich chutí. Někdo to rád kombinuje s čokoládou nebo karamelem, já osobně preferuju čerstvé ovoce. Proto jsem si vybrala jahody, které jsou silné afrodiziakum :-), dále borůvky, vinnou želatinu s příchutí chilli a meruněk, která se krásně hodí k těm jahodám a na závěr moji oblíbenou hořkou čokoládu s mandlemi a pomerančem 🙂

Chtěla jsem taky vytvořit recept pro vegetariány, kteří si rádi sladké dopřejí, ale tomuto receptu by se normálně museli vyhnout, protože obsahuje želatinu. V Itálii se prodává tzv. „colla di pesce“, která je z ryb. U nás jsem narazila na želatinu z vepřového masa. Proto jsem hledala jiné varianty a želatina se dá v Itálii nahradit krásně vaječnými bílky.

panna cotta

Ingredience (pro 4 porce):

  • čerstvá vanilka – já dala trochu více než půlku (prosím nekupujte žádnou vanilku v prášku nebo podobné příšernosti, vanilka se běžně prodává a výsledek stojí za to :-))
  • špetka soli
  • 60g cukru
  • 1 lžíce medu
  • troška citrónové kůry
  • smetana na šlehání 300ml
  • mléko 125ml
  • bílky ze dvou vajec
  • vinná želatina s příchutí chilli a meruněk (pár lžic)

Postup:

  •  rozkrojte vanilku uprostřed a dejte jí do kastrolu, kam přidáte i mléko, smetanu, citrónovou kůru, med a cukr
  • všechno pořádně míchejte a uveďte na mírném ohni do varu, nenechte bublat déle jak 1 minutu
  • oheň vypněte a dejte hrnec stranou dokud směs uvnitř nedostane pokojovou teplotu
  • potom vezměte bílky a pořádně je promíchejte v hrnci se zbytkem ingrediencí
  • zapněte troubu na 140°C, vlijte krém do 4 formiček (já použila ty silikonové, dají se sehnat v Kauflaundu)
  • vložte formičky do trouby a nechte je péct 60 minut
  • vyndejte je a vložte do lednice vychladnout na minimálně 2 hodiny
  • ozdobte ovocem nebo čokoládou a můžete podávat!

    panna cotta OLYMPUS DIGITAL CAMERA panna cotta

Panna cotta (italský dezert ze smetany) was last modified: 11 června, 2015 by Zuzka

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window)

Přečtěte si také

předchozí článek
Spaghetti al tartufo 2 (špagety s lanýžem a žampióny)
následující článek
Těstoviny s pestem z pečených paprik (výherní recept č.1)

Mohlo by vás také zajímat

Risotto alla parmigiana (parmezánové rizoto)

Conchiglioni con ricotta e spinaci (zapečené těstoviny se...

Penne tricolore s omáčkou z čerstvých rajčat a...

Pappardelle con tartufo..Čerstvé těstoviny pappardelle s černým lanýžem

Budino di ricotta (ricottový dezert)

Gelato ai mirtilli (domácí borůvková zmrzlina)

Insalata di pomodoro (rajčatový salát)

Risotto con spinaci (špenátové risotto)

Spaghetti al tartufo (špagety s lanýžem)

Affogato al Caffè…aneb co takhle spojit zmrzlinu a...

2 komentáře

Leontýna 26/09/2018 - 21.30

Ahojky 🙂 tvůj recept se mi moc líbí 🙂 jen jakožto vegetarián potrebuju nahradit tu želatinu 🙂 píšeš že lze nahradit bilky 🙂 v jiném receptu píšou že jich má být 9. ale pak se to musí pect… věděla by jsi prosím jaký je postup Italů 😉
Moc děkuji ta odpověď 🙂

Reply
Zuzka 27/09/2018 - 14.20

Dobrý den, našla jsem vám alternativu. Na 300 ml smetany dejte 2 bílky. Jakmile uvaříte smetanu, nechte ji stranou vychladnout a přidejte do ní posléze ušlehané bílky. Nalijte směs do nádobky, do 3/4 dejte okolo vroucí vodu a dejte péci do trouby. Tady máte kdyžtak odkaz na videorecept v it 🙂 https://ricette.giallozafferano.it/Panna-cotta-senza-colla-di-pesce.html

Reply

Napsat komentář Zrušit odpověď

O mně

O mně

Ahoj, jsem Zuzka a Itálie je mou vášní. Přečtěte si o tom, jak a proč vznikl tento blog...

Jak na dokonalou pizzu?

https://youtu.be/EBg7VAyANpI
Můžete ji připravit i v klasické troubě... Stačí mít doma pizza kámen a vědět, jak správně připravit těsto na pizzu!

Italské produkty

pizza kámen 1890 Kč

Exkluzivní zrnková káva z Apulie 289 Kč

Top/sukně Itálie 590 Kč

Náramek v italském stylu 369 Kč

Exkluzivní italská mletá káva 199 Kč

Dovolená na míru

Chcete poznat autentickou Itálii? Sestavím vám dovolenou na míru. Stačí, když si vyberete lokalitu a něco společně vymyslíme. Co třeba gastro dovolená v Apulii? Je to jen na vás.
https://www.youtube.com/watch?v=mlP5vEkTUpE&t=11s

Kurzy vaření italské kuchyně

https://www.youtube.com/watch?v=Qv7wgoznTAE

Sledujte můj Youtube kanál

https://www.youtube.com/watch?v=yE_09gh98jQ&t=62s

Facebook

Facebook

Nejoblíbenější recepty

  • 1

    Jak na domácí těstoviny

    30/11/2016
  • 2

    Jak na domácí italskou pizzu

    26/10/2017
  • 3

    Základní rajčatová omáčka

    09/05/2014

Recepty dle chodů

  • Aperitivo (aperitiv)
  • Antipasti (předkrmy)
  • Primi (první chody)
  • Secondi (druhé chody)
  • Contorni (přílohy)
  • Dolci (dezerty)

Italština online

Lekce italštiny č.13 – základní pozdravy

12/Čvc/2016

Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

16/Úno/2016

Lekce italštiny č.2 – výslovnost

22/Úno/2016

Lekce italštiny č.15 – sloveso být

30/Srp/2016

Lekce italštiny č.3 – výslovnost

01/Bře/2016

Vaše články z dovolené

Vaše Itálie: 7 důvodů proč navštívit italské Dolomity

14/Čvn/2018

Vaše Itálie: Letní dovolená v Itálii

28/Kvě/2018

Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

20/Lis/2017

Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi

16/Bře/2017

Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

21/Úno/2017

Italové v ČR

Italové v ČR – Andrea ze střední Itálie...

28/Kvě/2020

Italové u nás: Matteo Mariani

01/Led/2018

Italové u nás: Gianluca Girardi

11/Srp/2017

Italové u nás: Carolina Soldati

30/Bře/2017

Italové u nás: Alessandra Marletta

02/Bře/2017

Nejoblíbenější lokality

  • 1

    Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou

    15/07/2015
  • 2

    Benátky…co vidět, tipy a průvodce

    19/08/2017
  • 3

    Řím…aneb co vidět za jeden den

    05/11/2015

Přihlašte se k odběru novinek

Zaregistrujte se k odběru nejnovějších receptů, tipů na cestování, online lekcí italštiny a veškerých novinek na blogu!

Při odběru novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle podmínek ochrany osobních údajů a se soubory cookies.

Mohlo by vás zajímat

aperitivo boloňské ragú cestování dezerty domácí těstoviny frittata gastronomie Italové v ČR italská kuchyně italské restaurace koktejly krátké těstoviny kurz vaření kuřecí maso lanýže lekce italštiny mořské plody online lekce italštiny ovoce penne pizza pizza kámen polévky předkrmy rady a tipy rajčata rajčatová omáčka rajčatové omáčky ravioli regionální speciality ricotta risotto ryby salát soutěž spaghetti tortellini těstoviny s lanýžem Vaše Itálie vegan vegetariánské recepty zajímavosti zapečené těstoviny zelenina zmrzlina
  • REKLAMA
  • KONTAKT
  • OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ
  • COOKIES

@2019 - I Love Italy


Zpět nahoru
Spravovat Souhlas s cookies
Tato webová stránka používá soubory cookies za účelem řádného a bezpečného fungování webové stránky, zachování nastavení, zaznamenávání údajů o používání webové stránky a přizpůsobování zobrazovaného reklamního obsahu.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistické
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketingové
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}
 

Loading Comments...