Tak po luxusním předkrmu v podobě bruschetty s lanýžovou omáčkou a špaget s lanýžem a houbami nemůže následovat nic jiného než výtečný dezert se šťavnatými jahodami! Vybrala jsem pro tuto příležitost známý italský dezert, kterému se říká panna cotta. Je velmi snadný a zvládnout ho i úplní začátečníci.
Nebudete potřebovat ani příliš ingrediencí. Základ tvoří mléko a smetana, zbytek pak bude záležet hlavně na vás. Určitě pokud budete připravovat tento dezert na Valentýna, tak si můžete zakoupit třeba formičku do tvaru srdce. Ovoce si můžete přidat dle vašich chutí. Někdo to rád kombinuje s čokoládou nebo karamelem, já osobně preferuju čerstvé ovoce. Proto jsem si vybrala jahody, které jsou silné afrodiziakum :-), dále borůvky, vinnou želatinu s příchutí chilli a meruněk, která se krásně hodí k těm jahodám a na závěr moji oblíbenou hořkou čokoládu s mandlemi a pomerančem 🙂
Chtěla jsem taky vytvořit recept pro vegetariány, kteří si rádi sladké dopřejí, ale tomuto receptu by se normálně museli vyhnout, protože obsahuje želatinu. V Itálii se prodává tzv. „colla di pesce“, která je z ryb. U nás jsem narazila na želatinu z vepřového masa. Proto jsem hledala jiné varianty a želatina se dá v Itálii nahradit krásně vaječnými bílky.
Ingredience (pro 4 porce):
-
čerstvá vanilka – já dala trochu více než půlku (prosím nekupujte žádnou vanilku v prášku nebo podobné příšernosti, vanilka se běžně prodává a výsledek stojí za to :-))
- špetka soli
- 60g cukru
- 1 lžíce medu
- troška citrónové kůry
- smetana na šlehání 300ml
- mléko 125ml
- bílky ze dvou vajec
- vinná želatina s příchutí chilli a meruněk (pár lžic)
Postup:
- rozkrojte vanilku uprostřed a dejte jí do kastrolu, kam přidáte i mléko, smetanu, citrónovou kůru, med a cukr
- všechno pořádně míchejte a uveďte na mírném ohni do varu, nenechte bublat déle jak 1 minutu
- oheň vypněte a dejte hrnec stranou dokud směs uvnitř nedostane pokojovou teplotu
- potom vezměte bílky a pořádně je promíchejte v hrnci se zbytkem ingrediencí
- zapněte troubu na 140°C, vlijte krém do 4 formiček (já použila ty silikonové, dají se sehnat v Kauflaundu)
- vložte formičky do trouby a nechte je péct 60 minut
- vyndejte je a vložte do lednice vychladnout na minimálně 2 hodiny
- ozdobte ovocem nebo čokoládou a můžete podávat!
2 komentáře
Ahojky 🙂 tvůj recept se mi moc líbí 🙂 jen jakožto vegetarián potrebuju nahradit tu želatinu 🙂 píšeš že lze nahradit bilky 🙂 v jiném receptu píšou že jich má být 9. ale pak se to musí pect… věděla by jsi prosím jaký je postup Italů 😉
Moc děkuji ta odpověď 🙂
Dobrý den, našla jsem vám alternativu. Na 300 ml smetany dejte 2 bílky. Jakmile uvaříte smetanu, nechte ji stranou vychladnout a přidejte do ní posléze ušlehané bílky. Nalijte směs do nádobky, do 3/4 dejte okolo vroucí vodu a dejte péci do trouby. Tady máte kdyžtak odkaz na videorecept v it 🙂 https://ricette.giallozafferano.it/Panna-cotta-senza-colla-di-pesce.html