I Love Italy
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop

I Love Italy

blog o Itálii

Aperitivo (aperitiv)Italské receptyRady a tipy k italské kuchyni

Aperitivo moment (italský aperitiv)

Aperitivo moment (italský aperitiv)


Typicky italskou tradicí je tzv. “aperitivo“. Je to nemyslitelná součást pátečního nebo sobotního večera ať už jste na severu nebo jihu Itálie. Já se s touhle úžasnou tradicí poprvé seznámila ve Veroně, kde jsem se ještě jako 19 letá studentka zúčastnila ročního programu Erasmus a vůbec jsem netušila, že se Itálie jednou stane mým domovem.

Jednou takhle na kolejích za mnou přišly spolubydlící Italky s tím, že si zajdeme na “aperitivo”, netušila jsem oč jde. Přišly jsme do baru (v Itálii bary nejsou stejné jak u nás, chodí se sem na snídani – koupíte si kafe, cappuccino a sníte k tomu sladký “brioss”, někdo tomu říká i croissant, nebo kousek pizzy, nebo si zde můžete dobít telefon, vsadit na “Superenalotto”, obdoba naší Sportky, koupit stírací losy “Gratta e vinci” a nebo si třeba zajít večer s kamarády na aperitiv), spolubydlící mi hnedka objednaly Spritz, bez kterého se prý prostě nedá zahájit večer plný zábavy a…jídla.

italský aperitiv

Spritz je typickým nápojem, který se při aperitivu pije hlavně v severní Itálii. Kromě Spritzu se v Itálii pije i např. Campari, Negroni (typický pro Florencii), Martini, Prosecco, víno (to jsme pili hodně v Umbrii) a spousta dalších. Já si osobně nejvíc ze všch oblíbila Spritz, který je nejdříve nasládlý a pak trochu nahořklý a dohromady je to naprosto úžasná chuť! Někdo dělá Spritz z bílého suchého vína, já raději preferuji verzi s italským šumivým vínem “prosecco” (hlavně tomu neříkejte před Italy šampaňské :-). Ve Spritzu nesmí chybět především likér Aperol, bez kterého by to prakticky ani nešlo, pak už se přidá jen perlivá voda nebo soda, pár kostek ledu a nakone plátek šťavnatého pomeranče (někdo přidává i malou olivu).

Samozřejmě není nutnost popíjet během aperitivu alkohol. Spousta Italů si rádo objedná i jednoduše Coca Colu, ovocný džus nebo výborný nealhokolický nápoj Crodino s nahořklou chutí, stejně tak jako je Bitter Rosso nebo Bitter Bianco.

italský aperitiv aperol

italský aperitiv spritz

Aperitiv pochází ze severní Itálie, konkrétně z Turína, a rozšířil se jako tradice do úplně všech italských regionů, i když o něm existují zmínky už ze starověkého Říma, kde se popíjel nápoj kterému se říkalo “mulsum” a byl tvořen z vína a medu. Aperitiv se odvozuje od latinského “aperire” (italsky “aprire”) neboli otevřít (přeneseně zahájit večer). Jde o to strávit společně a příjemně čas s kamarády, popovídat si a pobavit se a ve většině případů si potom ještě společně zajít na večeři. Do baru chodí celé party, v Itálii nikdy nepotkáte skupinku o dvou lidech. O aperitivu se také říká, že stimuluje apetit a pocit hladu a pokud se konzumuje v rozumném množství, tak má také dobrý vliv na trávení. 

Co na žádném aperitivu v Itálii nikdy nechybí je jídlo, toho musí být vždy všude a dost. Tradičním jídlem jsou takové různé jednohubky (“stuzzichini“), které ujídáte během večera a dostanete je v každém baru úplně zdarma. V každé části Itálie se jídlo v barech liší, ale takovým nejvíce tradičním “finger food” bývají olivy, chipsy, tramezzini (to jsou takové sandwiche nakrájené do trojúhelníkového tvaru, kde uvnitř najdete téměř vždy majonézu, různé pomazánky např. z tuňáka a ricotty, prosciutto crudo, prosciutto cotto, vejce, salát, rajčata a jiné dobroty), potom “pizzette” (prostě malé kousky pizzy), “affettato” (to je takový mix různých sýrů a uzenin), “tortine salate” (zase takové slané chlebíčky) a spoustu dalších dobrot. V Miláně jsem se například setkala s tzv. večery “happy hour” (typické hlavně na severu), kde aperitiv probíhá tím způsobem, že se platí pouze za pití a veškeré jídlo je pak zadarmo – v tomhle případě tam byl výběr asi ze tří druhů těstovin, rizot, pečených mas a zeleniny, chleby, pizzy..no prostě bohaté švédské stoly teplého i studeného jídla. Po takovém aperitivu už se na večeři většinou nechodí 🙂

tradiční aperitiv v itálii

večerní aperitiv v itálii



Všem, co se chystají do Itálie, ať už na dovolenou nebo za jiným účelem, tak určitě doporučuji vyzkoušet si alespoň jednou prožít některý večer “all´italiana“, dát si s kamarády dobrý aperitiv, u toho ukusovat italské dobrůtky a potom si zajít do místní pizzerie na pravou italskou pizzu a bavit se až do rána! Uvidíte, že nebudete litovat, protože Itálie je zemí, která vás svou kulturou naprosto dostane :-).

aperitiv v itálii

Aperitivo moment (italský aperitiv) was last modified: 10 března, 2015 by Zuzka

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window)

Přečtěte si také

předchozí článek
Elicoidali al tonno e alici (duté těstoviny s tuňákem a ančovičkama)
následující článek
Spaghetti al tartufo (špagety s lanýžem)

Mohlo by vás také zajímat

Italská restaurace existuje!

Baicoli di Venezia (benátské sušenky)

Podpořte mne na Patreonu

Videolekce italštiny – předložka DA

Desatero “italských” přikázání

Tortelloni con panna e prosciutto cotto (tortelloni se...

Piadina romagnola

Elicoidali al tonno e alici (duté těstoviny s...

Tipy k italské kuchyni: Jak na výborné italské...

Co je pizza kámen?

1 vložit komentář

Tereza 24/01/2018 - 23.25

Ahoj..Skvělý článek! Sama se chystám do Milána a ráda bych ochutnala co nejvíce z italské kuchyně. Proto mi přijde aperitivu jako skvělý nápad ochutnal kousek od všeho. Jenže jak se ve městě nevyznám, nedokážu odhadnout nějaký dobrý bar, kde by se mě sny naplnily. 😀 nemohla bys mi poradit kam vyrazit, někde v okolí Duomo a případně i někam na pravou italskou pizzu? Děkuju moc

Reply

Napsat komentář Zrušit odpověď

O mně

O mně

Ahoj, jsem Zuzka a Itálie je mou vášní. Přečtěte si o tom, jak a proč vznikl tento blog...

Nadcházející akce

V tuto chvíli nejsou k dispozici žádné nadcházející akce.

Jak na dokonalou pizzu?

https://youtu.be/EBg7VAyANpI
Můžete ji připravit i v klasické troubě... Stačí mít doma pizza kámen a vědět, jak správně připravit těsto na pizzu!

Italské produkty

pizza kámen 1790 Kč

Víkendový kurz italštiny 2790 Kč

Exkluzivní zrnková káva z Apulie 289 Kč

Top/sukně Itálie 590 Kč

5 lekcí italštiny na Skypu 1900 Kč

Plakát motivy Itálie 690 Kč

Dovolená na míru

Chcete poznat autentickou Itálii? Sestavím vám dovolenou na míru. Stačí, když si vyberete lokalitu a něco společně vymyslíme. Co třeba gastro dovolená v Apulii? Je to jen na vás.
https://www.youtube.com/watch?v=mlP5vEkTUpE&t=11s

Bergamo – co vidět?

Promotion Image

e-book průvodce

Najděte si ubytování

Booking.com

Kurzy vaření italské kuchyně

https://www.youtube.com/watch?v=Qv7wgoznTAE

Sledujte můj Youtube kanál

https://www.youtube.com/watch?v=yE_09gh98jQ&t=62s

Facebook

Facebook

Instagram

Víkendový kurz italštiny jsme zakončili paradn Víkendový kurz italštiny jsme zakončili paradnim italským obědem 😍🇮🇹. Domácí plněné ravioli jsme zapili Spritzem🍹, proto nám ta Italstina taky tak dobře šla 😀. Na závěr jsme se probrali italským espressem ☕️a zajedli to domácím dezertem tiramisu. 🍰 Už se tesim na prosinec, poslední volné termíny pro tento rok!!!😉
#italskakuchyne #italianfood #italy🇮🇹 #italia #italskejidlo #italskerecepty #italstina #italstinaprozacatecniky #italstinahrou #italstina🇮🇹 #kurzy #kurzvareni #iloveitaly #blogger #bloggerlife #kurzitalstiny #kurzyliberec
Útržky z dnešního víkendového kurzu italšti Útržky z dnešního víkendového kurzu italštiny 🇮🇹😀 Skvělí lidé a úžasná atmosfera👌🍷. Zitra pokračujeme 😁.
#kurz #italstina #italsky #itálie #italskakuchyne #italiano #pasta #testoviny #liberec #akceliberec
Dneska sugo se salsicciou a domácí těstoviny. C Dneska sugo se salsicciou a domácí těstoviny. Co vaříte vy? 😀🇮🇹
#italskakuchyne #iloveitaly #salsiccia #varimeslaskou #varimedoma #pasta #testoviny
Na víkendovém kurzu italštiny jsme si poradně Na víkendovém kurzu italštiny jsme si poradně pochutnaly! Nechyběl ani letní Aperol Spritz🍹 a moje domácí italská pizza 😉🇮🇹. Pro individuální termín kurzu mi napište. Jinak další volné termíny najdete na e-shopu ➡️www.kamdoitalie.cz
A kam věšíte domácí tagliatelle vy? 😅 Tohl A kam věšíte domácí tagliatelle vy? 😅 Tohle místo používám běžně na zavěšení naběraček, ale teď se nám hodilo na mém #kurzvareni na domácí #testoviny 💁‍♀️🇮🇹
#italianfood #italskakuchyne #italskejidlo #italskerecepty #domacivyroba #domacitestoviny #bloggerlife #foodblogger #ioveitalyblog #italia #tagliatelle
Ze včerejšího kurzu vaření - domácí gnocchi Ze včerejšího kurzu vaření - domácí gnocchi 😍🇮🇹
#gnocchi #gnocchidipatate #gnocchirecipe #kurzy #kurzvareni #kurzyliberec #bloggerlife #cookingathome #cookingclass #domaci #domacivyroba #domacitestoviny #testoviny #italskakuchyne #italskejidlo #italskerecepty #italianfood #italianfood
Připravila jsem si pro vás krátké video s Připravila jsem si pro vás krátké video s ukázkou, jak může vypadat doma připravená pizza. Nepotřebujete pec na pizzu, postačí vám obyčejná trouba, základní ingredience, správný postup a ideálním pomocníkem je rozhodně pizza kámen.⠀
⠀
Správný postup přípravy a recept na italskou pizzu najdete v mém článku na blogu: https://buff.ly/3flsQqu.⠀
⠀
Kvalitní pizza kámen přímo z Itálie můžete zakoupit na mém e-shopu: https://buff.ly/2NMv7Ad.⠀
⠀
Více informací o pizza kameni, o jeho výhodách a proč na něm pizzu péct si můžete přečíst v mém článku na blogu: https://buff.ly/3fip4y2⠀
⠀
Do komentáře mi napište, jak se vám domácí pizza povedla ;-).
#pizzakamen #pizza #pizzatime #pizzalover #pizzahomemade #pizzaitaliana #makeingfood #homemadefood #iloveitalianfood #loveit #loveitaly #domacipizza #recepty #toprecepty #foodoftheday #italian #italskakuchyne #italskejidlo
Milujete krevety? Pokud ano, mám pro vás na blog Milujete krevety? Pokud ano, mám pro vás na blogu opravdu jednoduchý a zároveň vynikající recept na špagety s krevetami. Stačí nám pár základních surovin, abychom si tuto italskou přímořskou specialitu mohli připravit i u nás doma. 
Za skvělé ryby dekuju Filipovi z @pratele_lososa 😍🐠🐟🦈
#krevety #cerstveryby #blogiloveitaly #bloggerfood #fish #freshfish #spagety #spagetyrecept #spagetyskrevetami #spaghetticongamberi #gamberetti #italskakuchyne #italskerecepty #italskyblog #blogitaliano #blogoitalii #vitalii
Když si potřebuju připomenout Itálii, tak si d Když si potřebuju připomenout Itálii, tak si doma nejraději uvařím #ryby. Voní totiž mořem. Někdy u nás bývá velký problém sehnat #cerstveryby, alespoň v Liberci. Když myslím čerstvé, tak ideálně takové, které se neválí několik dní v regálu a nejsou pravidelně zamražované a znovu rozmrazované. Proto mám radost, ze jsem na svých #lekceitalštiny potkala žáka Filipa. Je to úžasný člověk, mladý kluk, co si splnil sen mít každý den na stolu opravdu čerstvé ryby! Začal je sám dovážet do Čech, hned ten samý den po výlovu. Vytvořil firmu @pratele_lososa, kterou chci tímto podpořit. Filipa znám už nějaký pátek a proto vím, že svou práci dělá opravdu s láskou, jako málokdo. Pokud chcete mít doma na talíři opravdu #cerstveryby, tak si je objednejte jedině u něj 😉🍤🐠 A recept na špagety bude brzy na blogu 😉🇮🇹 #ryby #spaghetti #spaghetticongamberi #gamberetti #krevety #spagetyskrevetami #cerstve #cerstveuvareno #italskerecepty #lekceitalštiny #blogoitalii #blogiloveitaly #italskakuchyne
Sledovat

Nejoblíbenější recepty

  • 1

    Jak na domácí těstoviny

    30/11/2016
  • 2

    Jak na domácí italskou pizzu

    26/10/2017
  • 3

    Základní rajčatová omáčka

    09/05/2014

Recepty dle chodů

  • Aperitivo (aperitiv)
  • Antipasti (předkrmy)
  • Primi (první chody)
  • Secondi (druhé chody)
  • Contorni (přílohy)
  • Dolci (dezerty)

Italština online

Lekce italštiny č.13 – základní pozdravy

12/Čvc/2016

Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

16/Úno/2016

Lekce italštiny č.2 – výslovnost

22/Úno/2016

Lekce italštiny č.3 – výslovnost

01/Bře/2016

Lekce italštiny č.23 – kolik je hodin italsky

15/Lis/2016

Vaše články z dovolené

Vaše Itálie: 7 důvodů proč navštívit italské Dolomity

14/Čvn/2018

Vaše Itálie: Letní dovolená v Itálii

28/Kvě/2018

Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

20/Lis/2017

Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi

16/Bře/2017

Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

21/Úno/2017

Italové v ČR

Italové v ČR – Andrea ze střední Itálie...

28/Kvě/2020

Italové u nás: Matteo Mariani

01/Led/2018

Italové u nás: Gianluca Girardi

11/Srp/2017

Italové u nás: Carolina Soldati

30/Bře/2017

Italové u nás: Alessandra Marletta

02/Bře/2017

Nejoblíbenější lokality

  • 1

    Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou

    15/07/2015
  • 2

    Benátky…co vidět, tipy a průvodce

    19/08/2017
  • 3

    Řím…aneb co vidět za jeden den

    05/11/2015

Přihlašte se k odběru novinek

Zaregistrujte se k odběru nejnovějších receptů, tipů na cestování, online lekcí italštiny a veškerých novinek na blogu!

Při odběru novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle podmínek ochrany osobních údajů a se soubory cookies.

Mohlo by vás zajímat

aperitivo boloňské ragú bramborové gnocchi cestování dezerty domácí těstoviny frittata gastronomie Italové v ČR italská kuchyně italské restaurace krátké těstoviny kurz vaření kuřecí maso lanýže lekce italštiny mořské plody online lekce italštiny ovoce penne pizza pizza kámen předkrmy rady a tipy rajčata rajčatová omáčka rajčatové omáčky ravioli regionální speciality ricotta risotto ryby salát soutěž spaghetti tagliatelle tortellini těstoviny s lanýžem Vaše Itálie vegan vegetariánské recepty zajímavosti zapečené těstoviny zelenina zmrzlina
Booking.com
  • REKLAMA
  • KONTAKT
  • OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ
  • COOKIES

@2019 - I Love Italy


Zpět nahoru