Italské vaječné omelety se dělají na velkou spoustu způsobů. Moje oblíbené jsou frittaty se zeleninou. Kdysi jsem publikovala např. frittatu s jarní cibulkou (recept zde), frittatu s cibulí dle prastarého italského receptu (recept zde) a nebo frittatu s ledovým salátem (recept zde).
I dnešní recept má řadu variant. Můžete do něj přidat na tenko nakrájenou cibuli, kterou osmahneme společně s cuketou, přidávají se i brambory nakrájené na plátky. Italové nevynechají ani čerstvé bylinky jako třeba mátu, petržel či oregano. Kromě parmezánu se používají i jiné sýry jako např. kozí sýr. Pokud chcete pokrm ještě více okořenit, můžete přidat i trošku zázvoru nebo chilli papriček pro milovníky pikantnějších chutí.
Frittaty můžeme připravit jak na pánvi, tak i v troubě.
Frittata di zucchine (frittata s cuketami)
TiskIngredience
- 1/2 cukety, omytá a nakrájená na tenčí plátky (konce odřízneme)
- 1 stroužek česneku, oloupaný a nakrájený na plátky
- sůl a pepř
- extra-panenský olivový olej (já použila italský bio San Jacopo)
- 2 vejce
- půl hrsti nastrouhaného parmezánu (např. Gran Moravia)
Postup
Na oleji osmahneme lehce česnek, přidáme cukety. Mezitím si v misce rozšleháme vejce společně s nastrouhaným sýrem, osolíme a opepříme. Jakmile cukety změknou, přidáme k nim naši směs z vajec. Nejdříve naši frittatu opékáme z jedné strany, po pár minutách ji otočíme a opečeme z druhé strany.
Poznámky
TIP: Frittata se krásně otáčí za pomocí talíře, na který ji vyklopíte a nandáte na pánev z druhé strany.