Dneska vás chci seznámit s jedním z nejjednodušších italských receptů, který už určitě většina z vás někdy v Itálii nebo v ČR jedla. Je to „insalata caprese“, strašně dobrý salát, který chutná snad všem a i ten nejnešikovnější kuchtík ho dokáže připravit 🙂 Není na něm opravdu co zkazit.
Salát Caprese je původem z regionu Campania na jihu Itálie a jeho jméno se odvozuje od města Capri, kde přesně tento recept vznikl. Je to sice především letní recept, ale určitě si ho rádi vychutnáte během celého roku. Caprese se podává jako jednoduchý předkrm i jako lehký hlavní chod („secondo piatto“). Vzhledem k tomu, že region Campania je slavný svou excelentní „mozzarella di bufala„, tak se originální recept připravuje právě s touhle mozzarellou. Dalšími ingrediencemi jsou bazalka, rajčata, oregáno a olivový olej, který samozřejmě nesmí chybět v italské kuchyni 🙂
Jako vždy, základním pravidlem pro autentický recept jsou kvalitní suroviny. Dneska už jsou v českých krámech k dostání snad všude. Insalata caprese je dalším receptem „tricolore“ (tzn. v barvách Itálie), nejznámější je snad pizza Margherita. Když nad tím tak přemýšlím…máme my snad nějaký recept v barvách Česka? Kdyby někoho napad, tak mi dejte vědět 🙂
Ingredience:
– čerstvá rajčata (nejlepší jsou San Marzano, původem z jižní Itálie)
– sůl, olivový olej „extra vergine“
– mozzarella di bufala (kdo nesežene, stačí klasická mozzarella)
– čerstvá bazalka a oregáno
Postup:
-
rajčata omyje a odstraňte štopku
- nakrájejte je na cca 1 cm plátky
- omyjte lístky bazalky
- mozzarellu nakrájejte na plátky stejné jako rajčata
- na plochý talíř naskládejte střídavě plátky rajčete a mozzarelly
- osolte a posypejte oregánem (i sušeným)
- poskládejte lístky bazalky na mozzarellu
- nakonec vše pokapejte olivovým olejem
TIP: Existuje další středomořská verze tohoto receptu, přidejte do něj ještě černé olivy a slané kapary.