Jelikož nás podzim pomalu opouští a v Liberci nám tu dokonce hlásí, že brzy začne sněžit, tak jsem si pro vás dnes připravila recept, který vás rozhodně zahřeje. Stracciatella alla romana je polévka, která pochází původně z Říma a jedná se o další recept chudých neboli tzv.“cucina povera„.
Na její přípravu budeme potřebovat hlavně poctivý domácí vývar a vejce. Množství ingrediencí je dobré si upravit každý podle svého. Někdo má třeba raději hustčí polévky a tak může přidat třeba více sýra.
Vývar můžete použít nejen masový, ale také zeleninový. Polévka bývá tradičně připravována v období Vánoc, tedy okolo 25.prosince (pozn. Italové slaví Vánoce právě 25.prosince 🙂 ).
Ingredience (pro 1 osobu):
1-2 lžíce nastrouhaného parmezánu (např. Gran Moravia, Grana Padano apod.)
špetka nastrouhané citronové kůry
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
špetka soli
1 vejce
masový vývar, množství dle chuti (na 1 osobu vychází cca 400 ml)
1 lžíce hladkolisté petržele, nasekané nadrobno
Postup:
V misce si rozšleháme vejce společně se sýrem, citronovou kůrou, solí, muškátovým oříškem a všechno promícháme. Hotový vývar scedíme přes síto a necháme vařit na mírném ohni. Přidáme do něj naši směs a po dobu 2-3 minut ji energicky mícháme metličkou (nebo vidličkou) dokud nám nevzniknou takové hrudky. Oheň vypneme, do polévky přidáme petržel. Podáváme ji teplou, třeba s chlebem.
TIP: s citronem pomalu, pokud ho tam dáte moc, tak se vám podaří zkazit jídlo hned napoprvé, jako mně 🙂 . Někdo do směsi přidává i strouhanku.