I Love Italy
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop

I Love Italy

blog o Itálii

Contorni (přílohy)Italské receptyvegetariánské recepty

Verdura al gratin (zapečená zelenina)

Verdura al gratin (zapečená zelenina)

 Verdura al gratin je v podstatě pečená zelenina v troubě. V Itálii se dělají především pečená rajčata („pomodori al gratin“) nebo taky cukety a lilek. V každém regionu je dělají trochu jinak. Říká se, že původně pochází recept ze Sicílie, kde je jeho příprava o něco složitější než ta, kterou jsem se naučila já. Na Sicíli připravují „pomodori al gratin“ tak, že do směsi přidávají i kapary (cca 10g na 4 rajčata), cibuli, sardinky (na každé rajče připadne jeden kousek) a oregáno. 

Jak už víme, tak Italové jsou prostě schopni udělat i z obyčejné cukety skvělou přílohu! Já si ji takhle dávám hlavně k masu. Je taková dobrota, že se to pak dojídá i studené 🙂  gratinovaná zelenina

Ingredience:

  • 2 stroužky česneku
  • čerstvá zelenina: lilek, rajčata, cukety
  • strouhanka (dle potřeby)
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • listová petržel (1 hrst)

Postup:

  • umyjte zeleninu
  • dejte do pekáče trochu olivového oleje
  • rozkrojte lilek a cuketu na půlky po délce a vyškrábněte lžičkou cca 1cm dužiny
  • rajčata rozrkojte napůl a vydloubejte semínka špičkou nože – pozor abyste tam nechali dužinu (někdo to dělá i tak, že je tam nechá)
  • potom rajčata trochu osolte, obraťte je směrem dolů a nechte z nich vykapat vodu cca 40 min (opět někdo to takto nedělá a rovnou je naplní směsí a dá péct) – někteří Italové je nechají odkapat 20 min, někteří i 2h
  • nakrájejte listovou petržel na drobno a vložte jí stranou do misky
  • nakrájejte na drobno česnek a vložte ho tam taky
  • smíchejte pak česnek a petržel se strouhankou
  • nakonec do misky přidejte ještě 2 špetky soli, trochu pepře a olej
  • směs pokládejte na zeleninu a do vydloubané dužiny ji pořádně vmáčkněte
  • dejte péct do trouby na cca 1h na 150 stupňů

TIP: do směsi můžete přidat i hrst nastrouhaného parmezánu.

verdura al gratin směs strouhanky a petržele gratinovaná zelenina gratinovaná rajčata verdura al gratin verdura al gratin

 

Verdura al gratin (zapečená zelenina) was last modified: 30 března, 2015 by Zuzka

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window)

Přečtěte si také

předchozí článek
Tortellini con burro e salvia (tortellini s máslem a šalvějí)
salát caprese
následující článek
Insalata caprese..v jednoduchosti je chuť

Mohlo by vás také zajímat

Frittata al tartufo (omeleta s lanýži)

Jednoduchý salát s cherry rajčaty a bazalkou

Spaghetti al tartufo (špagety s lanýžem)

Spaghetti al pomodoro fresco (špagety s omáčkou z...

Polpettine di ricotta (ricottové kuličky)

Affogato al Caffè…aneb co takhle spojit zmrzlinu a...

Tipy k italské kuchyni: solení vody na těstoviny

Fagiolini al pomodoro (fazolky s rajčaty)

Křupavé kuřecí kousky na másle a citrónu

Gelato ai mirtilli (domácí borůvková zmrzlina)

1 vložit komentář

Napsat komentář Zrušit odpověď

O mně

O mně

Ahoj, jsem Zuzka a Itálie je mou vášní. Přečtěte si o tom, jak a proč vznikl tento blog...

Jak na dokonalou pizzu?

https://youtu.be/EBg7VAyANpI
Můžete ji připravit i v klasické troubě... Stačí mít doma pizza kámen a vědět, jak správně připravit těsto na pizzu!

Italské produkty

pizza kámen 1890 Kč

Exkluzivní zrnková káva z Apulie 289 Kč

Top/sukně Itálie 590 Kč

Náramek v italském stylu 369 Kč

Exkluzivní italská mletá káva 199 Kč

Dovolená na míru

Chcete poznat autentickou Itálii? Sestavím vám dovolenou na míru. Stačí, když si vyberete lokalitu a něco společně vymyslíme. Co třeba gastro dovolená v Apulii? Je to jen na vás.
https://www.youtube.com/watch?v=mlP5vEkTUpE&t=11s

Kurzy vaření italské kuchyně

https://www.youtube.com/watch?v=Qv7wgoznTAE

Sledujte můj Youtube kanál

https://www.youtube.com/watch?v=yE_09gh98jQ&t=62s

Facebook

Facebook

Nejoblíbenější recepty

  • 1

    Jak na domácí těstoviny

    30/11/2016
  • 2

    Jak na domácí italskou pizzu

    26/10/2017
  • 3

    Základní rajčatová omáčka

    09/05/2014

Recepty dle chodů

  • Aperitivo (aperitiv)
  • Antipasti (předkrmy)
  • Primi (první chody)
  • Secondi (druhé chody)
  • Contorni (přílohy)
  • Dolci (dezerty)

Italština online

Lekce italštiny č.13 – základní pozdravy

12/Čvc/2016

Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

16/Úno/2016

Lekce italštiny č.2 – výslovnost

22/Úno/2016

Lekce italštiny č.15 – sloveso být

30/Srp/2016

Lekce italštiny č.3 – výslovnost

01/Bře/2016

Vaše články z dovolené

Vaše Itálie: 7 důvodů proč navštívit italské Dolomity

14/Čvn/2018

Vaše Itálie: Letní dovolená v Itálii

28/Kvě/2018

Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

20/Lis/2017

Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi

16/Bře/2017

Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

21/Úno/2017

Italové v ČR

Italové v ČR – Andrea ze střední Itálie...

28/Kvě/2020

Italové u nás: Matteo Mariani

01/Led/2018

Italové u nás: Gianluca Girardi

11/Srp/2017

Italové u nás: Carolina Soldati

30/Bře/2017

Italové u nás: Alessandra Marletta

02/Bře/2017

Nejoblíbenější lokality

  • 1

    Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou

    15/07/2015
  • 2

    Benátky…co vidět, tipy a průvodce

    19/08/2017
  • 3

    Řím…aneb co vidět za jeden den

    05/11/2015

Přihlašte se k odběru novinek

Zaregistrujte se k odběru nejnovějších receptů, tipů na cestování, online lekcí italštiny a veškerých novinek na blogu!

Při odběru novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle podmínek ochrany osobních údajů a se soubory cookies.

Mohlo by vás zajímat

aperitivo boloňské ragú cestování dezerty domácí těstoviny frittata gastronomie Italové v ČR italská kuchyně italské restaurace koktejly krátké těstoviny kurz vaření kuřecí maso lanýže lekce italštiny mořské plody online lekce italštiny ovoce penne pizza pizza kámen polévky předkrmy rady a tipy rajčata rajčatová omáčka rajčatové omáčky ravioli regionální speciality ricotta risotto ryby salát soutěž spaghetti tortellini těstoviny s lanýžem Vaše Itálie vegan vegetariánské recepty zajímavosti zapečené těstoviny zelenina zmrzlina
  • REKLAMA
  • KONTAKT
  • OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ
  • COOKIES

@2019 - I Love Italy


Zpět nahoru
Spravovat Souhlas s cookies
Tato webová stránka používá soubory cookies za účelem řádného a bezpečného fungování webové stránky, zachování nastavení, zaznamenávání údajů o používání webové stránky a přizpůsobování zobrazovaného reklamního obsahu.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistické
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketingové
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}
 

Loading Comments...