Dneska mám pro vás připravený skvělý podzimní recept, ideální pro toto období, kdy máme všude spoustu jablek ze zahrádky. Mostarda je italská ovocná zavařenina. Charakterizuje ji nasládlá chuť doplněna typickou pikantností, kterou ji dodávají přidaná hořčičná semínka či hořčičná esence.
V Itálii se tato specialita podává tradičně v období Vánoc. Nejslavnějšími variantami jsou mostarda z města Mantova a Cremona. Ta první se připravuje z kdoulí či jablek, ta druhá z míchaného ovoce, které se nechá buď vcelku nebo se nakrájí na kousky.
Tato ovocná pikantní směs se hodí například k sýrům (Crescenza, Gorgonzola dolce, Stracchino aj.), šunkám, salámu cotechino, k masu, ale také k ochucení tradičních plněných těstovin tortelli di zucca (oblíbený první chod podávaný v průběhu slavnostní vánoční večeře v Mantově)
Ingredience:
0,5 kg kdoulí či jablek
250 g cukru
hořčičné semínko či hořčičná esence (množství dle chuti)
Postup:
Z jablek odstraníme slupku, stopku a semínka. Nakrájíme na menší kousky. Vložíme do nádoby a zasypeme cukrem. Necháme působit 24h, dokud nepustí šťávu. Další den šťávu nalijeme do hrnce a dáme ji vařit na mírném ohni asi 15 minut. Poté s ní zalijeme kousky jablek a necháme opět působit 24h.
Tento proces ještě jednou opakujeme. Nakonec jablka i se šťávou dáme vařit a na mírném ohni průběžně mícháme, dokud nám sirup nezhoustne. Necháme vychladnout a následně přidáme hořčičné semínko. Směs můžeme konzervovat do zavařovacích sklenic.
ČAS: Recept zabere celkem i s přípravou 3 dny, ale jen po pár minutách.