Dneska mám pro vás připravený úplně jednoduchý italský předkrm s tolik oblíbenými lilky. Spousta lidí má lilky rádo, ale neví co s nimi uvařit. V jednom z mých starších receptů jste se například dočetli jak udělat zapečené lilky parmigiana di melanzane nebo smažené lilky s mozzarellou.
Toto jídlo je sice smažené, ale můžete také zvolit variantu pečení v troubě.
Ingredience (pro 3 – 4 osoby):
1 kg lilků
cca 100 g strouhanky (ev. přidáte dle potřeby)
2 vejce
90 g sýra pecorino
2 lžíce parmezánu (Gran Moravia, Grana Padano, Parmigiano Reggiano)
sůl a pepř
hrst petržele s plochými listy
slunečnicový olej nebo jiný na smažení (ev. olivový)
Postup:
Odloupeme z omytých lilků slupku a nakrájíme je na kostky. Dáme je vařit do osolené vody na necelých 10 minut. Zcedíme a necháme je v cedníku pustit vodu, cca 30 minut (můžete je i něčím zatížit). Mezitím si nastrouháme tvrdý ovčí sýr pecorino a nadrobno nakrájíme petržel. Následně usušíme ještě papírovým ubrouskem lilky, rozmixujeme je nebo jednoduše rozmačkáme vidličkou na menší kousky.
Smícháme je v míse se strouhankou, sýrem, vejci, petrželí a lehce osolíme a opepříme. Uválíme z těsta menší kuličky (průměr asi 4 cm – pokud je těsto příliš řídké, přidáme ještě strouhanku) a ty potom obalíme ještě ve strouhance. Dáme je smažit do rozpáleného oleje buď na pánvi nebo ve friťáku.