I Love Italy
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop

I Love Italy

blog o Itálii

Gurmánské specialityItalské receptyPrimi (první chody)

Polenta…aneb jídlo seveřanů a chudých

Polenta…aneb jídlo seveřanů a chudých

Polenta se dělá na několik různých způsobů. Dneska se podíváme na jeden recept, který jsem se v Itálii naučila. Je v něm spousta hub a kvalitní klobásky, které Italové říkají „salsiccia“. Říká se jí také jídlo chudých, protože na základní recept stačí pouze kukuřičná mouka a třeba rajčata na omáčku. Italové mi vyprávěli, jak se dříve polenta jedla. A je to opravdu zajímavý příběh…

Hotová polenta se rozprostřela na velkou dřevěnou desku. Na ní se nanesla připravená omáčka. Rodina potom ukrajovala ze společného „talíře“. Historie vypráví, že italské rodiny, co si mohly dovolit maso, jej na ni doprostřed přidaly.Ten kdo se k ní dříve projedl, tak si ji mohl sníst. 

Italové ze severu jsou těmi z jihu často nazýváni „polentoni“ (název odvozen právě od polenty, která je na severu Itálie tolik oblíbená). Je to spíše urážka, tak ji raději nikde nepoužívejte :-).

polenta

 Ingredience: (porce pro 4 osoby)

1 kg kukuřičné mouky
houby (nejlépe čerstvé hřiby, nebo postačí krájené žampióny), nakrájené  na kousky
olivový olej
 cca 100 g parmezánu
cca 500 g vepřových čtvrtek  (nahradit můžete italskými klobáskami „salsiccia“)
cca 500 g vepřových žeber
sůl a pepř
1,5 litru pasírovaných rajčat
1 stroužek česneku

Příprava:

Do velkého hrnce dáme houby, stroužek česneku a všechno maso. Zalijeme vše trochou olivového oleje, posolíme a popepříme. Přikryjeme pokličkou a necháme na velmi mírném ohni vařit cca 20 minut. Jakmile maso změkne zalijeme ho rajčaty a necháme na mírném ohni vařit.

  • omáčku postupně dochucujte solí a pepřem, přiklopte pokličkou a nechte cca 30 minut vařit dokud omáčka nedostane masovou chuť
  • mezitím začněte ve velkém hrnci vařit vodu – vychází to zhruba na 4 litry vody
  • vodu osolte a jakmile je teplá tak plotýnku vypněte (musí být teplá tak akorát, že tam vložíte prst)
  • do vody za stálého míchaní postupně nasypte kukuřičnou mouku a zapněte sporák
  • voda nesmí vřít a směs musíte v hrnci nepřetržitě míchat na stejnou stranu stále stejnou rychlostí
  • směs začne postupně houstnout (asi jako když děláte puding) – kápněte do ní trošičku olivového oleje
  • až je směs velmi hustá stále míchejte a ochutnejte zda vaše kaše není ještě křupavá
  • kaše je hotová až když je velmi hustá a semínka kukuřice jsou měkká a nekřupou mezi zuby
  • polentu s pomocí někoho nalijte na váš připravený dřevěný tác (nebo popřípadě do připravených talířů) a placatou vařečkou ji všude rovnoměrně rozprostřete – měla by být vysoká asi 3 cm
  • na polentu rovnoměrně rozprostřete omáčku (zatím bez masa! ) s houbami
  • všechno posypte pořádně parmezánem
  • a úplně nakonec na polentu položte maso – pozor abyste ho nevmačkávali do kaše

polenta

čerstvé maso na polentu

maso na polentu

omáčka s masem - polenta

polenta

polenta se pomalu naleje na dřevěnou desku

Polenta

polenta

Polenta…aneb jídlo seveřanů a chudých was last modified: 16 března, 2017 by Zuzka

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window)

Přečtěte si také

předchozí článek
Těstoviny s lanýžem – skvělá houbová pochoutka!
následující článek
Festival Epifania v Benátkách. Čarodějnice rozdávají dárky a jezdí na Gondolách.

Mohlo by vás také zajímat

Tagliatelle con funghi e panna (tagliatelle se smetanou...

Lasagne

Tiramisu con crema di marroni (tiramisu s kaštanovým...

Gelato alla nocciola (domácí oříšková zmrzlina)

Bucatini all’amatriciana (italské bucatini amatriciana)

Pappardelle con tartufo..Čerstvé těstoviny pappardelle s černým lanýžem

Tortellini con burro e salvia (tortellini s máslem...

Pizza

Fagiolini con aglio (fazolky s česnekem)

Affogato al Caffè…aneb co takhle spojit zmrzlinu a...

3 komentáře

Zuzka 04/07/2013 - 10.57

Zajímalo by mě, zda se dá polenta koupit běžně v obchodech nebo je třeba jít do specializované prodejny?

Reply
Angelis 04/07/2013 - 11.17

Ahoj Zuzi, polenta se dá sehnat v libereckým Kendikovi. Mají ji tam v regálu s moukama. Kup si tu italskou – je tam na ní přímo napsáno „polenta“ – měla by být instantí.

Reply
Zuzka 05/07/2013 - 16.19

Dík 🙂

Reply

Napsat komentář Zrušit odpověď

O mně

O mně

Ahoj, jsem Zuzka a Itálie je mou vášní. Přečtěte si o tom, jak a proč vznikl tento blog...

Jak na dokonalou pizzu?

https://youtu.be/EBg7VAyANpI
Můžete ji připravit i v klasické troubě... Stačí mít doma pizza kámen a vědět, jak správně připravit těsto na pizzu!

Italské produkty

pizza kámen 1890 Kč

Exkluzivní zrnková káva z Apulie 289 Kč

Top/sukně Itálie 590 Kč

Náramek v italském stylu 369 Kč

Exkluzivní italská mletá káva 199 Kč

Dovolená na míru

Chcete poznat autentickou Itálii? Sestavím vám dovolenou na míru. Stačí, když si vyberete lokalitu a něco společně vymyslíme. Co třeba gastro dovolená v Apulii? Je to jen na vás.
https://www.youtube.com/watch?v=mlP5vEkTUpE&t=11s

Kurzy vaření italské kuchyně

https://www.youtube.com/watch?v=Qv7wgoznTAE

Sledujte můj Youtube kanál

https://www.youtube.com/watch?v=yE_09gh98jQ&t=62s

Facebook

Facebook

Nejoblíbenější recepty

  • 1

    Jak na domácí těstoviny

    30/11/2016
  • 2

    Jak na domácí italskou pizzu

    26/10/2017
  • 3

    Základní rajčatová omáčka

    09/05/2014

Recepty dle chodů

  • Aperitivo (aperitiv)
  • Antipasti (předkrmy)
  • Primi (první chody)
  • Secondi (druhé chody)
  • Contorni (přílohy)
  • Dolci (dezerty)

Italština online

Lekce italštiny č.13 – základní pozdravy

12/Čvc/2016

Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

16/Úno/2016

Lekce italštiny č.2 – výslovnost

22/Úno/2016

Lekce italštiny č.15 – sloveso být

30/Srp/2016

Lekce italštiny č.3 – výslovnost

01/Bře/2016

Vaše články z dovolené

Vaše Itálie: 7 důvodů proč navštívit italské Dolomity

14/Čvn/2018

Vaše Itálie: Letní dovolená v Itálii

28/Kvě/2018

Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

20/Lis/2017

Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi

16/Bře/2017

Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

21/Úno/2017

Italové v ČR

Italové v ČR – Andrea ze střední Itálie...

28/Kvě/2020

Italové u nás: Matteo Mariani

01/Led/2018

Italové u nás: Gianluca Girardi

11/Srp/2017

Italové u nás: Carolina Soldati

30/Bře/2017

Italové u nás: Alessandra Marletta

02/Bře/2017

Nejoblíbenější lokality

  • 1

    Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou

    15/07/2015
  • 2

    Benátky…co vidět, tipy a průvodce

    19/08/2017
  • 3

    Řím…aneb co vidět za jeden den

    05/11/2015

Přihlašte se k odběru novinek

Zaregistrujte se k odběru nejnovějších receptů, tipů na cestování, online lekcí italštiny a veškerých novinek na blogu!

Při odběru novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle podmínek ochrany osobních údajů a se soubory cookies.

Mohlo by vás zajímat

aperitivo boloňské ragú cestování dezerty domácí těstoviny frittata gastronomie Italové v ČR italská kuchyně italské restaurace koktejly krátké těstoviny kurz vaření kuřecí maso lanýže lekce italštiny mořské plody online lekce italštiny ovoce penne pizza pizza kámen polévky předkrmy rady a tipy rajčata rajčatová omáčka rajčatové omáčky ravioli regionální speciality ricotta risotto ryby salát soutěž spaghetti tortellini těstoviny s lanýžem Vaše Itálie vegan vegetariánské recepty zajímavosti zapečené těstoviny zelenina zmrzlina
  • REKLAMA
  • KONTAKT
  • OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ
  • COOKIES

@2019 - I Love Italy


Zpět nahoru
Spravovat Souhlas s cookies
Tato webová stránka používá soubory cookies za účelem řádného a bezpečného fungování webové stránky, zachování nastavení, zaznamenávání údajů o používání webové stránky a přizpůsobování zobrazovaného reklamního obsahu.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistické
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketingové
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}