Polenta se dělá na několik různých způsobů. Dneska se podíváme na jeden recept, který jsem se v Itálii naučila. Je v něm spousta hub a kvalitní klobásky, které Italové říkají „salsiccia“. Říká se jí také jídlo chudých, protože na základní recept stačí pouze kukuřičná mouka a třeba rajčata na omáčku. Italové mi vyprávěli, jak se dříve polenta jedla. A je to opravdu zajímavý příběh…
Hotová polenta se rozprostřela na velkou dřevěnou desku. Na ní se nanesla připravená omáčka. Rodina potom ukrajovala ze společného „talíře“. Historie vypráví, že italské rodiny, co si mohly dovolit maso, jej na ni doprostřed přidaly.Ten kdo se k ní dříve projedl, tak si ji mohl sníst.
Italové ze severu jsou těmi z jihu často nazýváni „polentoni“ (název odvozen právě od polenty, která je na severu Itálie tolik oblíbená). Je to spíše urážka, tak ji raději nikde nepoužívejte :-).
Ingredience: (porce pro 4 osoby)
1 kg kukuřičné mouky
houby (nejlépe čerstvé hřiby, nebo postačí krájené žampióny), nakrájené na kousky
olivový olej
cca 100 g parmezánu
cca 500 g vepřových čtvrtek (nahradit můžete italskými klobáskami „salsiccia“)
cca 500 g vepřových žeber
sůl a pepř
1,5 litru pasírovaných rajčat
1 stroužek česneku
Příprava:
Do velkého hrnce dáme houby, stroužek česneku a všechno maso. Zalijeme vše trochou olivového oleje, posolíme a popepříme. Přikryjeme pokličkou a necháme na velmi mírném ohni vařit cca 20 minut. Jakmile maso změkne zalijeme ho rajčaty a necháme na mírném ohni vařit.
- omáčku postupně dochucujte solí a pepřem, přiklopte pokličkou a nechte cca 30 minut vařit dokud omáčka nedostane masovou chuť
- mezitím začněte ve velkém hrnci vařit vodu – vychází to zhruba na 4 litry vody
- vodu osolte a jakmile je teplá tak plotýnku vypněte (musí být teplá tak akorát, že tam vložíte prst)
- do vody za stálého míchaní postupně nasypte kukuřičnou mouku a zapněte sporák
- voda nesmí vřít a směs musíte v hrnci nepřetržitě míchat na stejnou stranu stále stejnou rychlostí
- směs začne postupně houstnout (asi jako když děláte puding) – kápněte do ní trošičku olivového oleje
- až je směs velmi hustá stále míchejte a ochutnejte zda vaše kaše není ještě křupavá
- kaše je hotová až když je velmi hustá a semínka kukuřice jsou měkká a nekřupou mezi zuby
- polentu s pomocí někoho nalijte na váš připravený dřevěný tác (nebo popřípadě do připravených talířů) a placatou vařečkou ji všude rovnoměrně rozprostřete – měla by být vysoká asi 3 cm
- na polentu rovnoměrně rozprostřete omáčku (zatím bez masa! ) s houbami
- všechno posypte pořádně parmezánem
- a úplně nakonec na polentu položte maso – pozor abyste ho nevmačkávali do kaše
3 komentáře
Zajímalo by mě, zda se dá polenta koupit běžně v obchodech nebo je třeba jít do specializované prodejny?
Ahoj Zuzi, polenta se dá sehnat v libereckým Kendikovi. Mají ji tam v regálu s moukama. Kup si tu italskou – je tam na ní přímo napsáno „polenta“ – měla by být instantí.
Dík 🙂