Svěží letní osvěžení ve formě typického italského předkrmu. Nejdříve ze všeho vás dostane šťavnatá chuť žlutého melounu a pak se spojí s absolutní delikatesou – prosciuttem. Nic jednoduššího než tohle není, potřeba je pouze vybrat kvalitní a čerstvé suroviny.
Prosciutto určitě všichni znáte a k dostání je dneska už všude. Doporučuji typ „prosciutto dolce“ (neboli sladké – značky např. San Daniele nebo Parma). Meloun Cantaloupe je pojmenován podle obce Cantalupo blízko italského města Tivoli, ale pochází z Indie a Afriky.
Jestli je meloun dobrý poznáte tak, že když si k němu přičichnete, tak ucítíte silné a sladké aroma. Až budete chtít v Itálii tento meloun koupit tak si musíte říci o „melone“. Oproti tomu náš oblíbený červený vodní meloun se řekne „cocomero“.
Ingredience:
prosicutto dolce (cca 100g)
jeden žlutý meloun cantaloupe
Postup:
Nakrájíme meloun na půlky (ze kterých odstraníme semínka), ty potom na půlměsíce, ze kterých vykrojíme dužinu. Tu už libovolně krájíme třeba na kostky a podáváme s prosciuttem. Kousky melounu můžeme klidně zabalit do jednotlivých plátků prosciutta.
3 komentáře
doost dobrý!
Toto jsem ještě nejedl, ale musím vyzkoušet, neboť již znám z doslechu, že je to moc dobré. Tady bych se vrátil k samotnému melounu. Pro samotný meloun vodní, s červenou dužninou, mají Italové celkem 3 názvy, jak jsem zatím zjistil. L’anguria, il melone d’acqua a il cocomero. Záleží na oblasti. Například v Bibione tam byla v zelenině l’anguria. Jak jsi to viděla ty v Itálii osobně? 🙂
Přesně tak, používají tyhle tři názvy. Já se setkala asi nejvíc s „anguria“ a „cocomero“. Určitě si to zkus udělat, je to rychlovka, ale zároveň neuvěřitelná delikatesa!! 😀