I Love Italy
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop

I Love Italy

blog o Itálii

MarcheTipy na cestování

Proč navštívit region Marche

Proč navštívit region Marche

Chystáte se na dovolenou do Itálie, ale chtěli byste se podívat jinam než všichni ostatní? Pokud vás láká českými turisty zatím neprobádaná část této krásné země, tak bych vám dnes ráda představila region Marche. Už jsem o něm jednou okrajově psala. Dnes si však o této oblasti řekneme více. Jak už víte, tak jsem se v říjnu 2018 účastnila press tripu, pořádaným společně Česko-italskou obchodní komorou a asociací Marchet (Marche Tourism). Cílem bylo představit Marche vybraným novinářům a bloggerům z několika zemí světa, aby se podpořil místní turismus.

Jelikož jsem několik let žila v Umbrii, tak region Marche velmi dobře znám. Přiznám se však, že mi tato cesta velmi otevřela obzory a jsem proto ráda, že jsem měla možnost objevit spoustu dalších krásných míst, o kterých vám teď mohu napsat. Není možné sepsat vše do jednoho článku, takže se můžete těšit na dlouhodobější sérii, stejně tak jako vám postupně představuji region Puglia (Apulie).

Základní informace o tomto italském regionu

Region Marche se nachází ve střední Itálii a sousedí na severu s regionem Emilia-Romagna, dále s Toskánskem a městským státem San Marino (tipy na výlet najdete v odkaze), na jihu jej obklopuje již zmíněný region Umbrie, dále Abruzzo a Lazio. Region je na východní straně omýván Jaderským mořem. Žije zde něco málo přes 1,5 milionu obyvatel a hlavním městem (it. “capoluogo”) je Ancona. Region je tvořen 5 provinciemi: Pesaro e Urbino, Ancona, Macerata, Fermo a Ascoli Piceno. Region protínají Apeniny l´Appennino umbro-marchigiano.



Booking.com

Co tento region charakterizuje

Na rozdíl od mé milované Umbrie mají Marche (v italštině se používá “le Marche” – množné číslo) moře, což z této lokality dělá dokonalou turistickou destinaci. Střední část Itálie se vyznačuje především kopcovitým až hornatým terénem. Díky malé koncentraci obyvatel tu najdeme převážně malá středověká městečka zapomenutá kdesi v horách mezi nedotčenou přírodou. To je jeden z důvodů, proč Italové Marche (nebo Umbrii) milují a proč byste se sem měli vydat i vy namísto mediálně profláknutého Toskánska.

Kromě bohaté kultury nebo skvělé gastronomie se v regionu Marche můžete těšit na krásné moře. Zapomeňte na kilometry dlouhé a přeplněné písčité pláže, které znáte ze severu (většinou z regionu Emilia-Romagna – lokality jako Rimini, Riccione nebo Ravenna). Marche získaly v roce 2016 sedmnáct ocenění “bandiera blu” a umístily se tak na třetí místo hned po Ligurii a Toskánsku (hodnocení se týká čistoty moře, pláží a rozvoje pobřeží).

Kam k moři v regionu Marche?

Osobně mám zkušenost s krásnou pláží ve městě Fano (tzv. “sassonia” – místní kamínková pláž, kde se v okolí můžete najíst ve skvělém bufefu Pesce Azzurro – utratíte málo za bohaté menu na bázi ryb a mořských plodů). Ve městě Fano najdete také velmi pěknou písčitou pláž a krásné centrum města.

Další oblíbené lokality jsou například Marotta, Senigallia, Gabicce (pláž Lido), Pesaro (pláž Ponente, Levante, Sottomonte), Mondolfo, Civitanova Marche, Porto San Giorio, Pedaso a další.



Booking.com

Dále doporučuji určitě oblast Riviera Conero. Jsou tu krásná historická městečka jako Numana nebo třeba Sirolo, nad kterými se tyčí hora Monte Conero a kamenitá pláž zaručuje azurově jasné a čisté moře. Město Sirolo stojí rozhodně za návštěvu. Je sice malinké, ale má obrovské kouzlo. Pokud hledáte dobrou restauraci v centru města, tak doporučuji Ristorante della Rosa. Uvnitř je moc krásná atmosféra, výhled na moře a skvěle tu vaří.

Příroda regionu Marche

V regionu Marche najdete prakticky vše pro milovníky přírody. Za zmínku rozhodně stojí jedinečné jeskyně Grotte di Frasassi (o kterých si můžete přečíst jeden ze starších článků). Vyhledávanými lokalitami pro vysokohorskou turistiku jsou také Monti Sibillini, Monte Vettore (s vrcholkem Pizzo del Diavolo), Monte Catria, Monte Cucco aj. Celý apeninský řetězec je oblíbeným cílem také pro výlety na horském kole, na vyjížďky na koních nebo pro pěší turistiku.

Jezera v regionu Marche jsou sice rozlohou malá, ale za to velmi zajímavá z přírodního hlediska. Díky své poloze v horských průsmycích mají nezaměnitelnou zelenou až azurovou barvu. Za zmínku stojí například Lago di Cingoli, Lago di Fiastra, Lago di Portonovo aj.

Tradice a kultura

Kromě výroby vína a olivového oleje stojí za zmínku také další kulturní skvosty. Patří mezi něj například řemeslná výroba těstovin a pečiva. V dávných dobách byly tyto suroviny jediným zdrojem potravy obyvatelstva. Dlouholeté tradice domácí výroby se uchovaly dodnes.

Výroba těstovin s dlouholetou tradicí

Měla jsem tu možnost navštívit tradiční výrobnu těstovin Campofilone, nacházející se v provincii Fermo. Jejich unikátním produktem jsou maccheroncini. Velmi tenké těstoviny, které jsou specialitou regionu Marche. Campofilone je vyrábí dle starých tradic ručně dělaných těstovin a vyváží do celého světa. Výrobní postup i suroviny jsou jednoduché, avšak s přísnými pravidly, která je nutno dodržovat, aby se jednalo o řemeslný produkt s chráněným označením. Campofilone je rodinná firma, které se budu věnovat v jednom z následujících článků.

Obuvnický průmysl

Možná jste to nevěděli stejně jako já, ale region Marche vyniká také v obuvnickém průmyslu. Pro ručně dělané boty si sem jezdí slavné osobnosti z celého světa. Při mém výletu jsem navštívila jednu rodinnou výrobnu bot Fausto Ripani a měla tak možnost obdivovat pečlivou práci jemných rukou obuvníků. Vyrábějí zde boty pouze pro pány. Všechny mají společné jedno – každý kousek je originál dělaný na zakázku. Ať si jejich výrobu objednají velké řetězce, zámožní podnikatelé, slavné osobnosti či obyčejní smrtelníci. Můžete si zde nechat vyrobit prakticky cokoliv – elegantní či sportovní obuv, boty z krokodýlí kůže, s rybími šupinami či z umělého materiálu. Cena závisí nejen na vybraných materiálech, ale také na způsobu výroby. Kolik vás takové boty můžou stát? Cena se pohybuje v průměru od nějakých 150 euro, ale může přesáhnout klidně i 1000 euro.

Výroba papíru

Kdo by neznal papíry značky Fabriano? Všichni je kupujeme v českých papírnictvích, nikdo však netuší, že pochází právě z italského regionu Marche. Ve městě Fabriano najdeme stejnojmennou továrnu, která se proslavila ve světě zejména tím, že zde vynalezli speciální papír, na který se tisknou peníze.

Mastri Cartai byl hlavním vynálezcem středověkých mechanických strojů na výrobu papíru ve 13.století. Tradiční výroba ručně dělaného papíru byla také realizována i v jiné části Itálie společenstvím výrobců papírů zvaném Cartiere Miliani založeném v roce 1872 Pietrem Miliani. To se v roce 2002 stalo součástí společnosti Fedigroni Group. Papírový průmysl má také domov ve městě Pioraco. Město Urbino je naopak domovem uměleckého tisku a restaurátorství antických knih.

Při vaší návštěvě Fabriana můžete také zajít do Muzea papíru (Museo della carta e della Filigrana).

Gastronomie regionu Marche

Vychutnáte si zde nejlepší lanýže

Jeden z mála italských regionů, kde se nachází tato “luxusní” houba, je právě region Marche. Nejslavnějším veletrhem lanýžů je ve městě Acqualagna, pořádaným vždy v období mezi říjnem a listopadem. Dalším významným veletrhem je Diamanti a tavola, kde můžete obdivovat prestižní bílé lanýže z okolí hor Sibillini. Ten se koná vždy v listopadu. Dalším veletrhem bílých lanýžů je národní veletrh bílých lanýžů ve městě S. Angelo in Vado, koná se v říjnu.
Nejvýznamnějšími oblastmi jsou rozhodně Pesaro-Urbino, Ascoli Piceno, Fermo, Macerata a Ancona. Nejprestižnější bílé lanýže můžeme najít ve městech Sant´Angelo in Vado a Acqualagna.

Některé recepty s lanýži můžete najít právě na blogu. Pokud byste chtěli lanýže ochutnat, tak je někdy připravuji na degustaci v průběhu mých kurzů vaření italské kuchyně nebo je můžete rovnou zakoupit na mém e-shopu Kamdoitalie.

Produkce vína

Region Marche má 15 oblastí DOC (denominazione di origine controllata) a 5 oblastí DOCG (denominazione di origine controllata e garantita). Víno z tohoto regionu se svou chutí a vůní liší oblast od oblasti. Jelikož v Marche najdeme jak hory, kopce, údolí i moře, tak právě právě všechny tyto faktory ovlivňují místní víno.
Pokud byste chtěli navštívit jeden z marchigianských festivalů vína, tak rozhodně za to stojí například Sagra dell´uva ve městě Cupramontana (na konci září až začátek října), dále festival vína ve městě Pergola (3.týden v červenci, Rosso Conero Festival ve městě Camerano (1.týden v září) a také třeba Verdicchio Festival v Montecarotto (začátek července). Samozřejmě jich je zde mnohem mnohem více.


V rychlosti zmíním nejvýznamnější vína regionu Marche: Conero DOCG, Vernaccia di Serrapetrona DOCG, Verdicchio di Matelica riserva DOCG, Rosso Piceno DOC, Rosso Conero DOC a další.

Ráda bych vám představila zajímavá místa, která jsem měla možnost v rámci press tripu navštívit. Prvním z nich je vinařství Castrum Morisci, které kromě toho, že vyrábí také vino cotto (vařené velmi sladké víno), tak některá svá vína nechá zrát v amforách, což je dost neobvyklý postup, o kterém si povíme více v jednom z příštích článků. Co je ale opravdovou chloubou tohoto vinařství? Na své lahve tisknou speciální etikety napsané Braillovým písmem. Jedná se o světovou raritu, v Itálii jsou pouze další 2-3 vinařství, které to také dělají.

Dalším netradičním vinařstvím, které jsme navštívili bylo Aziedna Agricola Malacari. Firma vyniká svou dlouholetou historií, která sahá až do 16.století. Důkazem je toho starověká vila, ve které firma sídlí. Můžete si zde dokonce pronajmout pokoje zanechané v původním stylu, ve kterých přespával kdysi i bratranec italského krále.

Další gastronomické speciality

Gastronomie regionu Marche se velmi podobá té z regionu Umbrie. Přeci jenom jsou si oba kraje velmi blízké. Kromě již zmiňovaných produktů z lanýžů či hub (ať už se jedná o omáčky z lanýžů, sýry ochucené lanýži, salámy s lanýži apod.) zde najdeme řadu dalších specialit.

Jsou to například sýry. Dokonce slavný Michelangelo si zamiloval místní sýr Casciotta d´Urbino, který se vyrábí smícháním ovčího a kravského mléka. Dalším vyhlášeným sýrem je Ambra di Talamello (neboli formaggio di fossa – “sýr z jámy”), vyráběným ve stejnojmenném městečku, kde dodnes dodržují staré zvyky a tradice při jeho zpracování (dříve měl tento postup chránit vesničany proti drancování vojáků). Sýry jsou vloženy do plátěných pytlů a umístěny do speciálních jam, které jsou potom zakryty dřevěnou deskou. Jámy se otevírají až v průběhu listopadu.



Booking.com


Velmi širokou škálu produktů, které byste rozhodně při vaší návštěvě regionu Marche neměli opomenout jsou také tradiční ovčí sýry pecorino. Jsou charakteristické právě pro tuto hornatou oblast, bohatou na rozsáhlé pastvy. Významnou oblastí produkce pecorina je například pohoří Monti Sibillini, kde se do sýrů přidává muškátový oříšek, majoránka, hřebíček a další koření.

Dalšími sýry, které stojí rozhodně za zmínku jsou casecc, caprino, slattato, raviggiolo aj.

Velmi oblíbené jsou také masné výrobky. Nejvyhlášenějším salámem je zde Ciauscolo nebo Salame di Fabriano. Rozhodně doporučuji ochutnat ten první z nich. Jedná se o měkký salám, který se dokonce dá roztírat na chleba. Skvělé jsou také Prosciutto di Carpegna, který získal v roce 1996 označení DOP a vyrábí se pouze v obci Carpegna. Další skvělé produkty jsou například porchetta (pečené prase, okořeněné, které se často servíruje v chlebu – studené, nakrájené na plátky), lonzino, lonza nebo pancetta arrotolata.

A když už tu mají moře, tak samozřejmě zde najdete samé mořské speciality. Jsou to například spaghetti allo scoglio (špagety s mixem mořských potvor jako jsou například krevety, slávky, mušle vongole aj.). Jako předkrm si můžete tradičně vychutnat frittura di pesce, neboli mix smažených mořských plodů a ryb.

Tak doufám, že se vám článek líbil a že jste alespoň trochu dostali chuť tento krásný region navštívit. Doporučila bych ho především milovníkům netknuté přírody, čistého moře a těm, co vyhledávají místa ještě ne tolik zaplněná turisty z celého světa.

Pokud máte jakýkoliv dotaz, tak se na mne neváhejte obrátit. V příštích článcích se můžete těšit na představení zajímavých lokalit a měst, které rozhodně stojí za to v regionu Marche navštívit.

Proč navštívit region Marche was last modified: 23 ledna, 2019 by Zuzka

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window)

Přečtěte si také

předchozí článek
Azienda Agricola Querceta…rodinná bio farma
následující článek
Ravioli al burro e salvia (ravioli s máslem a šalvějí)

Mohlo by vás také zajímat

San Marino…tipy co vidět

Grotte di Frasassi…jeskyně v regionu Marche, co vám...

Představení regionu Marche

Napsat komentář Zrušit odpověď

O mně

O mně

Ahoj, jsem Zuzka a Itálie je mou vášní. Přečtěte si o tom, jak a proč vznikl tento blog...

Nadcházející akce

V tuto chvíli nejsou k dispozici žádné nadcházející kalendar-akci.

Jak na dokonalou pizzu?

https://youtu.be/EBg7VAyANpI
Můžete ji připravit i v klasické troubě... Stačí mít doma pizza kámen a vědět, jak správně připravit těsto na pizzu!

Italské produkty

pizza kámen 1790

Víkendový kurz italštiny 2790 Kč

Autentické Toskánsko - 3900 Kč

Promotion Image

Gastro zájezd do Apulie - 3900 Kč

Top/sukně Itálie 590 Kč

5 lekcí italštiny na Skypu 1750 Kč

Plakát motivy Itálie 690 Kč

Exkluzivní zrnková káva z Apulie 289 Kč

Dovolená na míru

Chcete poznat autentickou Itálii? Sestavím vám dovolenou na míru. Stačí, když si vyberete lokalitu a něco společně vymyslíme. Co třeba gastro dovolená v Apulii? Je to jen na vás.
https://www.youtube.com/watch?v=mlP5vEkTUpE&t=11s

Bergamo – co vidět?

Promotion Image

e-book průvodce

Najděte si ubytování

Booking.com

Kurzy vaření italské kuchyně

https://www.youtube.com/watch?v=Qv7wgoznTAE

Sledujte můj Youtube kanál

https://www.youtube.com/watch?v=yE_09gh98jQ&t=62s

Facebook

Facebook

Instagram

Víkendový kurz italštiny jsme zakončili paradn Víkendový kurz italštiny jsme zakončili paradnim italským obědem 😍🇮🇹. Domácí plněné ravioli jsme zapili Spritzem🍹, proto nám ta Italstina taky tak dobře šla 😀. Na závěr jsme se probrali italským espressem ☕️a zajedli to domácím dezertem tiramisu. 🍰 Už se tesim na prosinec, poslední volné termíny pro tento rok!!!😉
#italskakuchyne #italianfood #italy🇮🇹 #italia #italskejidlo #italskerecepty #italstina #italstinaprozacatecniky #italstinahrou #italstina🇮🇹 #kurzy #kurzvareni #iloveitaly #blogger #bloggerlife #kurzitalstiny #kurzyliberec
Útržky z dnešního víkendového kurzu italšti Útržky z dnešního víkendového kurzu italštiny 🇮🇹😀 Skvělí lidé a úžasná atmosfera👌🍷. Zitra pokračujeme 😁.
#kurz #italstina #italsky #itálie #italskakuchyne #italiano #pasta #testoviny #liberec #akceliberec
Dneska sugo se salsicciou a domácí těstoviny. C Dneska sugo se salsicciou a domácí těstoviny. Co vaříte vy? 😀🇮🇹
#italskakuchyne #iloveitaly #salsiccia #varimeslaskou #varimedoma #pasta #testoviny
Na víkendovém kurzu italštiny jsme si poradně Na víkendovém kurzu italštiny jsme si poradně pochutnaly! Nechyběl ani letní Aperol Spritz🍹 a moje domácí italská pizza 😉🇮🇹. Pro individuální termín kurzu mi napište. Jinak další volné termíny najdete na e-shopu ➡️www.kamdoitalie.cz
A kam věšíte domácí tagliatelle vy? 😅 Tohl A kam věšíte domácí tagliatelle vy? 😅 Tohle místo používám běžně na zavěšení naběraček, ale teď se nám hodilo na mém #kurzvareni na domácí #testoviny 💁‍♀️🇮🇹
#italianfood #italskakuchyne #italskejidlo #italskerecepty #domacivyroba #domacitestoviny #bloggerlife #foodblogger #ioveitalyblog #italia #tagliatelle
Ze včerejšího kurzu vaření - domácí gnocchi Ze včerejšího kurzu vaření - domácí gnocchi 😍🇮🇹
#gnocchi #gnocchidipatate #gnocchirecipe #kurzy #kurzvareni #kurzyliberec #bloggerlife #cookingathome #cookingclass #domaci #domacivyroba #domacitestoviny #testoviny #italskakuchyne #italskejidlo #italskerecepty #italianfood #italianfood
Připravila jsem si pro vás krátké video s Připravila jsem si pro vás krátké video s ukázkou, jak může vypadat doma připravená pizza. Nepotřebujete pec na pizzu, postačí vám obyčejná trouba, základní ingredience, správný postup a ideálním pomocníkem je rozhodně pizza kámen.⠀
⠀
Správný postup přípravy a recept na italskou pizzu najdete v mém článku na blogu: https://buff.ly/3flsQqu.⠀
⠀
Kvalitní pizza kámen přímo z Itálie můžete zakoupit na mém e-shopu: https://buff.ly/2NMv7Ad.⠀
⠀
Více informací o pizza kameni, o jeho výhodách a proč na něm pizzu péct si můžete přečíst v mém článku na blogu: https://buff.ly/3fip4y2⠀
⠀
Do komentáře mi napište, jak se vám domácí pizza povedla ;-).
#pizzakamen #pizza #pizzatime #pizzalover #pizzahomemade #pizzaitaliana #makeingfood #homemadefood #iloveitalianfood #loveit #loveitaly #domacipizza #recepty #toprecepty #foodoftheday #italian #italskakuchyne #italskejidlo
Milujete krevety? Pokud ano, mám pro vás na blog Milujete krevety? Pokud ano, mám pro vás na blogu opravdu jednoduchý a zároveň vynikající recept na špagety s krevetami. Stačí nám pár základních surovin, abychom si tuto italskou přímořskou specialitu mohli připravit i u nás doma. 
Za skvělé ryby dekuju Filipovi z @pratele_lososa 😍🐠🐟🦈
#krevety #cerstveryby #blogiloveitaly #bloggerfood #fish #freshfish #spagety #spagetyrecept #spagetyskrevetami #spaghetticongamberi #gamberetti #italskakuchyne #italskerecepty #italskyblog #blogitaliano #blogoitalii #vitalii
Když si potřebuju připomenout Itálii, tak si d Když si potřebuju připomenout Itálii, tak si doma nejraději uvařím #ryby. Voní totiž mořem. Někdy u nás bývá velký problém sehnat #cerstveryby, alespoň v Liberci. Když myslím čerstvé, tak ideálně takové, které se neválí několik dní v regálu a nejsou pravidelně zamražované a znovu rozmrazované. Proto mám radost, ze jsem na svých #lekceitalštiny potkala žáka Filipa. Je to úžasný člověk, mladý kluk, co si splnil sen mít každý den na stolu opravdu čerstvé ryby! Začal je sám dovážet do Čech, hned ten samý den po výlovu. Vytvořil firmu @pratele_lososa, kterou chci tímto podpořit. Filipa znám už nějaký pátek a proto vím, že svou práci dělá opravdu s láskou, jako málokdo. Pokud chcete mít doma na talíři opravdu #cerstveryby, tak si je objednejte jedině u něj 😉🍤🐠 A recept na špagety bude brzy na blogu 😉🇮🇹 #ryby #spaghetti #spaghetticongamberi #gamberetti #krevety #spagetyskrevetami #cerstve #cerstveuvareno #italskerecepty #lekceitalštiny #blogoitalii #blogiloveitaly #italskakuchyne
Sledovat

Nejoblíbenější recepty

  • 1

    Jak na domácí těstoviny

    30/11/2016
  • 2

    Jak na domácí italskou pizzu

    26/10/2017
  • 3

    Základní rajčatová omáčka

    09/05/2014

Recepty dle chodů

  • Aperitivo (aperitiv)
  • Antipasti (předkrmy)
  • Primi (první chody)
  • Secondi (druhé chody)
  • Contorni (přílohy)
  • Dolci (dezerty)

Italština online

Lekce italštiny č.13 – základní pozdravy

12/Čvc/2016

Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

16/Úno/2016

Lekce italštiny č.2 – výslovnost

22/Úno/2016

Lekce italštiny č.3 – výslovnost

01/Bře/2016

Lekce italštiny č.23 – kolik je hodin italsky

15/Lis/2016

Vaše články z dovolené

Vaše Itálie: 7 důvodů proč navštívit italské Dolomity

14/Čvn/2018

Vaše Itálie: Letní dovolená v Itálii

28/Kvě/2018

Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

20/Lis/2017

Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi

16/Bře/2017

Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

21/Úno/2017

Italové v ČR

Italové v ČR – Andrea ze střední Itálie...

28/Kvě/2020

Italové u nás: Matteo Mariani

01/Led/2018

Italové u nás: Gianluca Girardi

11/Srp/2017

Italové u nás: Carolina Soldati

30/Bře/2017

Italové u nás: Alessandra Marletta

02/Bře/2017

Nejoblíbenější lokality

  • 1

    Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou

    15/07/2015
  • 2

    Benátky…co vidět, tipy a průvodce

    19/08/2017
  • 3

    Řím…aneb co vidět za jeden den

    05/11/2015

Přihlašte se k odběru novinek

Zaregistrujte se k odběru nejnovějších receptů, tipů na cestování, online lekcí italštiny a veškerých novinek na blogu!

Při odběru novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle podmínek ochrany osobních údajů a se soubory cookies.

Mohlo by vás zajímat

aperitivo boloňské ragú bramborové gnocchi cestování dezerty domácí těstoviny frittata gastronomie Italové v ČR italské restaurace koktejly kurz vaření kuřecí maso lanýže lekce italštiny mořské plody online lekce italštiny ovoce penne pizza pizza kámen polévky předkrmy rady a tipy rajčata rajčatová omáčka rajčatové omáčky ravioli regionální speciality ricotta risotto ryby salát soutěž spaghetti tagliatelle tortellini těstoviny s lanýžem Vaše Itálie vegan vegetariánské recepty zajímavosti zapečené těstoviny zelenina zmrzlina
Booking.com
  • REKLAMA
  • KONTAKT
  • OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ
  • COOKIES

@2019 - I Love Italy


Zpět nahoru