V Liberci se dnes udělalo nečekaně krásně a hlavně teplo. Takže na mě začala doléhat jarní až letní nálada 🙂 Ta v sobě samozřejmě zahrnuje zvýšenou konzumaci ovoce, čerstvých rozmačkaných ovocných šťáv a hlavně koktejlů.
Dneska si představíme jednoduchý koktejl, výborný na italský aperitiv a je jím známý koktejl Mimosa. Přezdívá se mu tak už proto, že připomíná svou jasně žlutou barvou právě květinu „mimosa“. Ta se mimochodem v Itálii daruje tradičně ženám 8. března. A stejný název v Itálii nosí dokonce i jeden výborný dort, který svým vrškem připomíná právě nasypané květy této rostliny.
Originálním název koktejlu je Buck´s Fizz a vznikl v roce 1921 v Londýně ve stejnojmenném baru. Původně se připravuje z pomerančů a šampaňského. Existují různé varianty, mezi nimiž i právě použití italského prosecca.
Jako právný poměr bývá uváděn 75ml pomerančové šťávy a 75ml šampaňského. Existují však různé varianty. Jednou z nich je například 1/3 pomerančů a 2/3 prosecca. Tu jsem si k dnešnímu receptu zvolila já, samozřejmě po předchozí ochutnávce první verze :-). Chuť prosecca v druhé variantě je výraznější a koktejl mi připadá více osvěžující.
Koktejl je extrémní rychlý na přípravu. Důležité je pouze nechat láhev prosecca pořádně vychladit v lednici. Někdo doporučuje nechat tam i pomeranče. Z těch se tedy vymačká šťáva, přefiltruje se přes sítko a smíchá se šampaňským nebo proseccem v našem případě. Zkusila jsem do jedné sklenice šťávu přefiltrovat méně a nechat v ní trochu dužiny. Porovnala jsem zase opět obě varianty a i ta s tou dužinou nebyla špatná. Takže to nechám na vás! 🙂
Ingredience:
italské prosecco (já použila prosecco značky Panizzo od firmy Nonsolonero)
čerstvé pomeranče (množství dle potřeby)
Postup:
Z pomeranču vymačkejte šťávu a přefiltrujte ji přes sítko. Smíchejte s vychlazeným proseccem nebo šampaňským. Můžete je smíchat jak stranou a pak podávat nebo smíchat rovnou ve sklenici. Koktejly můžete ozdobit plátkem pomeranče.
1 vložit komentář